Personer som arbetar med livsmedel måste ha tillräckliga kunskaper inom sju delområden: mikrobiologi, matförgiftningar, hygieniska arbetsmetoder, personlig hygien, sanitet, egenkontroll och lagstiftning. Hygienkompetens är ett lagstadgat krav inom livsmedelsbranschen.
Kompetenstest och kompetenstestare
I livsmedelslagen (23/2006) förutsätts att alla som i sitt arbete hanterar oförpackade lättfördärvliga livsmedel i livsmedelslokaler bevisar sin kompetens med hjälp av ett kompetensbevis enligt modell från Livsmedelssäkerhetsverket Evira, alltså ett hygienpass.
Självständiga kompetenstestare, som godkänts av Evira, ordnar kompetenstest och utfärdar kompetensbevis.
Kontaktuppgifter:
• Miljöhälsans journummer vardagar kl. 9.00–11.30, tfn 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi
Personalens e-postadresser har formen fornamn.efternamn@lahti.fi
• Hygieninspektör Taina Rahkonen, tfn 050 539 1692