Hoppa till innehållet

Utomhusförsäljning och ambulerande livsmedelslokaler

Utomhusförsäljning av livsmedel medför särskilda utmaningar. Så länge man hanterar livsmedlen rätt kan man ändå tryggt tillreda, servera och sälja dem även i tält.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/YmparistoterveysSite/PublishingImages/Ulkomyynti.jpg

Med utomhusförsäljning avses servering, försäljning eller annan förmedling av livsmedel i en utomhuslokal, exempelvis under ett publikevenemang.

Med utomhuslokal avses en livsmedelslokal som finns någon annanstans än inne i en byggnad eller i ett inomhusutrymme som inte är en del av en annan livsmedelslokal.

Livsmedelsaktören ansvarar för sin verksamhet och ska känna till de förordningar som rör verksamheten och de risker som verksamheten medför. Goda arbetsmetoder och egenkontroll är ännu viktigare vid utomhusförsäljning. Mer information om utomhusförsäljning av livsmedel finns i Eviras instruktioner för utomhusförsäljning.

Anmälan om en ambulerande livsmedelslokal

Om du tänker sälja, servera eller hantera livsmedel i en anmäld ambulerande livsmedelslokal vid ett evenemang eller någon annanstans än på din hemort ska du anmäla verksamheten till livsmedelstillsynsmyndigheterna på den ort där evenemanget äger rum senast 4 dagar före evenemanget.

Anmälan om en ambulerande livsmedelslokal

Aktören ska göra en anmälan om den utrustning som används vid regelbunden utomhusförsäljning, om han eller hon avser använda samma utrustning, försäljningsstånd etc. vid flera evenemang. Anmälan ska göras en gång till myndigheterna i den kommun där verksamheten startas eller där företagaren är mantalsskriven.

Kontaktuppgifter:
Miljöhälsans journummer vardagar kl. 9.00–11.30 tfn 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi
Personalens e-postadresser har formen fornamn.efternamn@lahti.fi

Hälsoinspektörer:

Johanna Eklund, tel. +358 044 416 4849
Nastola område

Sari Johnsson, tel. +358 (0)50 559 4044
Keski-Lahti, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa

Eeva Kyyhkynen-Malkki, tel. +358 (0)50 518 4483
Area within the Aleksanterinkatu, Rauhankatu, Lahdenkatu and Saimaankatu streets and bakeries

Päivi Matilainen, tel. +358 (0)44 416 4955
Railway station area, Asemantausta, Keijupuisto, Laune, Patomäki, Patoniitty, Vartiolaakso, Ali-Juhakkala and day care centre kitchens

Petro Sormunen, tel. +358 (0)50 518 4478
Kerinkallio, Kolava, Kujala, Liipola, Möysä, Paavola, Saksala and personnel canteens

Taina Rahkonen, tel. +358 (0)50 539 1692
Sports Centre, Vesijärvi harbour, Pikku-Vesijärvi region, Kisapuisto Sports Park, Salpausselkä, Jalkaranta, Pirttiharju, Sopenkorpi, Hennala, Kärpänen, Okeroinen

Anne Räsänen, tel. +358 (0)50 559 4082
Ahtiala, Järvenpää, Niemi, Kilpiäinen, Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kunnas, Kytölä, Mukkula, Myllypohja, Pesäkallio, Tonttila, Viuha and foodstuff contact materials and school kitchens