Lahti ympäristökaupunkina

Lahden kaupunki on kansainvälisesti kehittyvä ympäristökaupunki, jonka erityisenä vahvuutena on pitkäjänteinen asukastoiminta, alueen monipuolinen ympäristötutkimus sekä yritykset, jotka kehittävät puhtaan teknologian ratkaisuja.

​​Lahden kaupungin strategian tavoitteena on nostaa Lahti kansainvälisesti tunnetuksi ympäristökaupungiksi, joka vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään, suojelee tiivistyvän kaupungin luontoa, vesistöjä ja pohjavesialueita sekä lisää asukkaiden ja yritysten mahdollisuuksia osallistua kaupungin kehittämiseen. Tulevina vuosina Lahti panostaa erityisesti uusien kiertotalousratkaisujen toteuttamiseen.

Lahden kaupungin kehittyminen ympäristökaupungiksi alkoi jo 1980-luvulla Vesijärven kunnostustyön myötä. Järvi oli päässyt pahoin rehevöitymään asutuksen ja teollisuuden jätevesien vuoksi. Vesijärven monivaiheinen kunnostus toi myös Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen Lahteen 1990-luvun puolivälissä. Tänä päivänä Lahden ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto ja Lappeenrannan tekninen yliopisto tarjoavat laaja-alaista ympäristöalan opetusta sekä tutkimusta, joka toimii pohjana myös uusille ympäristöä säästäville tuotteille ja palveluille. Lahden seudulta löytyy useita uusiutuvaan energiantuotantoon erikoistuneita yrityksiä, kuten Oilon, Nocart ja One1 ja energiatehokkuusratkaisuja tarjoavia yrityksiä kuten Wasenco. Kuntien omistama Päijät-Hämeen jätehuolto on kansainvälisestikin tunnettu edelläkävijätoimija jätehuollon sektorilla.

Ympäristökaupunki tarjoaa asukkaalle osallistumismahdollisuuksia

Asukkaana osallistut ympäristökaupunkivisiomme toteuttamiseen lajittelemalla jätteesi, kierrättämällä tavaroita, liikkumalla jalan, pyörällä ja julkisilla liikennevälineillä, säästämällä energiaa ja vaihtamalla sähkö- tai öljylämmitteisen kotisi lämmitysjärjestelmän kaukolämpöön tai maalämpöön. Tutki myös luonnonvarojen säästämisen monia mahdollisuuksia Tonni lähti -haasteemme sivuilta! Ympäristökasvatus näkyy Lahden koulujen ja päiväkotien arjessa. Aktiiviset opettajat ja varhaiskasvattajat hyödyntävät lähimetsiä opetuksessa, lajittelevat jätteet sekä vahvistavat lasten ja nuorten luontosuhdetta ja kasvua ympäristökansalaiseksi.
Yrityksenä voit liittyä mukaan kaupungin ilmastohaaste-kampanjaan sekä Cleantech-verkostoon. Lahden seudun kehitys LADEC tarjoaa yrityksellesi asiantuntevaa palvelua!