Viiskulman taidekilpailu

Lahden kaupunki järjesti yleisen taidekilpailun 1.4.-14.8.2020, jossa haettiin teosehdotuksia Lahden Viiskulman aukiolle Päijänteenkadun, Vesijärvenkadun ja Kirkkokadun risteykseen. Palkitut, kunniamaininnan saanut ja kaikki kilpailuun saapuneet ehdotukset ovat nähtävissä Lahden Palvelutorilla olevassa näyttelyssä ja myös kilpailun verkkosivuilla 13.10.-27.11.2020.

Palkinnonjakotilaisuus ja näyttelyn avajaiset ovat 13.10.2020. Palkintolautakunta on iloinen voidessaan ilmoittaa, että ensimmäisen sijan voitti ehdotus Kylän portti, jonka tekijä on Akseli Leinonen. Jaetun toisen sijan saivat ehdotukset: Löytöretki, tekijänä Matti Vesanen ja Silmu tekijänä Atte Mattila. Kunniamaininnan sai Natura Pentagon tekijänä Tuija Asta Järvenpää.

Viiskulmaan haettiin teosta, joka on elämyksellinen ja taiteellisesti laadukas luoden aukiolle selkeän identiteetin ja toimien samalla opastavana elementtinä Lahden uuden taide-, juliste- ja muotoilumuseon sekä Malskin suuntaan. Teoksen toivottiin myös ottavan huomioon ympäristönäkökulmat. Kilpailuohjelma oli laajuudessaan vaativa, ja palkintolautakunta oli erittäin ilahtunut kekseliäistä ja monipuolisista teosehdotuksista.

Palkintolautakunnan mielenkiinnon herätti monissa ehdotuksissa toistuneet portti- ja viittateemat. Viiskulma paikkana on selvästi innoittanut monia tekijöitä lähestymään aukiota museon ja Malskin ensimmäisenä sisäänkäyntinä. Lautakunta huomioi myös, että useissa ehdotuksissa ympäristönäkökulmat oli otettu huomioon ensisijaisesti teosehdotuksen materiaalivalinnoissa. Sisällöllisesti ekologisia kysymyksiä käsitteli harvempi ehdotus, tämä tulkittiin osoitukseksi aihepiirin haastavuudesta.

Moni ehdotuksista lähti liikkeelle uuden taide-, juliste- ja muotoilumuseon sisällöistä. Useat teosehdotukset tutkivat taiteen tekemisen peruselementin, viivan, ominaisuuksia, tai viittasivat muihin luovan työn välineisiin kuten maaliin, kyniin ja väreihin. Ehdotuksissa myös varioitiin muotoilun klassikoita ja hyödynnettiin julistetaiteen esitystapoja. Kaiken kaikkiaan monet ehdotuksista ottivat paikan kontekstin ja historian erittäin ansiokkaasti huomioon ja ammensivat niistä teosehdotuksen sisältöön.

Kilpailun ratkeamisen jälkeen Lahden kaupunki valitsee, mikä palkituista teosehdotuksista Viiskulmaan tilataan. Teoksen on määrä valmistua keväällä 2021.

Kilpailuehdotukset voi noutaa ajalla 10.12.2020 – 31.01.2021 Lahti-Pisteestä sen aukioloaikoina tai kilpailija voi lähettää ohjeet ehdotusten palauttamisesta sähköpostitse kilpailusihteerille, taidekoordinaattori Anu Miettiselle 31.12.2020 mennessä. Kilpailija maksaa palautettavien ehdotusten postituskulut. 31.01.2020 jälkeen noutamatta jääneet ehdotukset hävitetään kilpailusääntöjen mukaisesti.

Lahti-Piste