Hyppää sisältöön
Kuvituskuva CitiCap-mobiilisovelluksesta puhelimessa.

CitiCAP-sovellus

Vähennä päästöjäsi ja ansaitse – sovellus pähkinänkuoressa

CitiCAP-sovelluksen tavoitteena on päästöjen vähentäminen ja ympäristötietoisuuden kasvattaminen.

Lahden CitiCAP-hankkeen keskeisin tavoite on henkilöliikenteen päästöjen vähentäminen. Sovelluksen avulla kaupunkilaiset otetaan mukaan hiilitalkoisiin ja palkitaan heitä ilmastoystävällisistä liikkumisvalinnoista.

Ilmastotavoitteet edellä

Lahden kaupungin ilmastotavoitteisiin kuuluu hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä. CitiCAP-hankkeessa tutkitaan, millainen käyttäjien liikkumisen hiilijalajälki on sekä vähenevätkö sovelluksen käyttäjien liikkumispäästöt testivuoden aikana.

Kannustinjärjestelmä, joka palkitsee

Ladattuaan sovelluksen käyttäjä vastaa kyselyyn, jonka perusteella henkilökohtainen liikkumisen päästöbudjetti määritellään. Viikoittaiseen päästöbudjettiin vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten asuuko käyttäjä kaukana keskustasta tai onko hänellä useampia alaikäisiä lapsia.

Kun käyttäjä tekee kestäviä liikkumisvalintoja, on hänellä mahdollisuus alittaa viikoittainen budjettinsa. Palkintona alituksesta käyttäjän päästökauppatilille alkaa kertyä virtuaalieuroja, joilla käyttäjä voi lunastaa sovelluksen markkinapaikalla alennuksia paikallisten yritysten tuotteista tai palveluista, bussilippuja tai hankkeen pyöräilytuotteita. Ylityksestä käyttäjää ei rangaista, vaan viikoittainen päästöbudjetti mahdollistaa viisaat valinnat yhä uudestaan.

Päästöhinta nousee, kun kollektiivisesti useampi ihminen ylittää kuin alittaa oman päästöbudjettinsa. Vastaavasti hinta laskee, kun useampi alittaa kuin ylittää oman päästöbudjettinsa. Tämä heijastuu suoraan myös kulkumuotojen hinnoitteluun ja sitä kautta kannustaa käyttäjiä ilmastoystävällisiin valintoihin. Autoilija esimerkiksi tienaa vähentämällä ajamiaan kokonaiskilometrejä, matkustamalla kimppakyydeillä tai vaihtamalla sähkö- tai biokaasuautoon. Päästökattoa voidaan kiristää tietyn periodin jälkeen, mikä nostaa päästöhintaa.

Mobiilipohjaista tietoa oman liikkumisen päästöistä

Sovellus mahdollistaa liikkumisen päästöjen seurannan lisäksi vertailun muiden käyttäjien kanssa sekä esimerkiksi omien liikkumismäärien seurannan.

Kehitettävä sovellus mittaa hiilipäästöjen tuottamista kulloinkin valitun liikkumismuodon pohjalta. Sovellus tunnistaa liikkumismuodon liikkumisnopeuden ja tärinän perusteella. Eri kulkumuodoille on määritelty näitä vastaavat päästökertoimet, jolloin vaikkapa julkisen liikenteen käyttö syö kiintiötä vähemmän kuin yksityisautoilu. Sovellukseen ladattu päästökiintiö vähenee kullakin matkalla tuotetun hiilimäärän mukaisesti.