Hyppää sisältöön

Aikamatka musiikin vuosikymmeniin Vaahterasalissa lauantaina 17.5.

Väreilyä – Aikamatka musiikin vuosikymmeniin on Wellamo-opiston aikuisten taiteen perusopetuksen loppuproduktio. Väreilyä on opiskelijoiden käsikirjoittama näyttämöllinen konsertti. Vaahterasaliin on vapaa pääsy lauantaina 17.5. klo 18, tervetuloa. Konsertti on yksi Lahti 120 -juhlavuositapahtumista.

Väreilyä-loppuproduktiossa esiintyvät laulun aikuisopiskelijat sekä orkesteri.
– Teemme värikkään musiikillisen matkan 60 vuoden ajalle. Kuulemme muun muassa euroviisuja eri vuosikymmeniltä, teatterimusiikkia, musikaalia, rokkia sekä omaa musiikkia, kuvailee yhtye- ja kuorolaulua opettava Hannu Marjamäki.

Lavalla on 17 opiskelijaa sekä yhdeksän muusikon orkesteri. Aikuisten taiteen perusopetus Atpo on musiikinopiskelijoille kahden ja puolen vuoden opintojakso, jonka aikana opiskellaan laulua sekä muun muassa musiikin historiaa, säveltapailua, musiikinteoriaa, vapaata säestystä, äänenkäyttöä, teatteri-ilmaisua. Kaikesta tästä rakentuu opiskelijoiden Väreilyä-loppuproduktio. Ryhmä saa edelläkävijöinä taiteen perusopetuksen suorituksista opintopisteet Koski-järjestelmään.

Opiskelijoiden laulunopettajina ovat toimineet Marja Jäppinen, Jenni Sainala, Pilvi Äikäs ja Lea Orpana. Kappaleet on sovittanut yhtye- ja kuorolaulua opettava Hannu Marjamäki. Näyttämötoteutuksen on ohjannut Lea Orpana.

“Paljon on opittu, mutta samalla on kasvanut nälkä oppia vielä lisää.”

Marjamäki kertoo, että tämän ryhmän loppukonsertista tulee atpolaisten itsensä näköistä, itse käsikirjoitettua ja ideoitua.
–  Yhdessä laulunopettajan ja opiskelijoiden kanssa meistä on muodostunut miltei yksi suuri perhe. Ilmassa on jännitystä ja haikeutta. Aikuisten taiteen perusopetus on ennen kaikkea tilaisuus löytää omia musiikillisia voimavaroja ja kiinnostusten kohteita. Atpon jälkeen tie on avoin omille valinnoille.

Aikuisopiskelijoista Armi Leivonen toteaa, että Atpo on ollut hieno mahdollisuus kehittää omaa musiikillista osaamistaan ja laulutaitoaan tavoitteellisesti.
– Paljon on opittu, mutta samalla on kasvanut nälkä oppia vielä lisää. Koulutus on tarjonnut myös mahdollisuuksia tutustua erilaisiin sivuainekokonaisuuksiin, kuten valitun instrumentin soittoon ja näyttämötaiteeseen.

– Vaikka opiskelu työn ohessa aina vaatii paljon panostusta, on tämä kaksi ja puoli vuotta ollut ihan parasta aikaa elämässä. Hauskaa on ollut opinnoissa, ja koulun ulkopuolellakin on tavattu musiikin merkeissä, esimerkiksi käyty laulamassa karaokea. Uskon, että täällä on syntynyt loppuelämän mittaisia ystävyyksiä.

Peter Sundholm kuvailee sitä, miten vaikea on pukea sanoiksi sitä tunnetta ja merkitystä, mitä tämänlainen ryhmäytyminen ja yhteinen kehityspolku edustaa.
– Kun rakkaus musiikkiin ja ehkä pienoinen kipinä esiintymiseenkin on joskus pienenä lapsena syttynyt, mutta liekkiä on koko kouluajan yritetty tukahduttaa, on joutunut tekemään kovasti töitä aikuisiällä rohkaistuakseen kuorestaan ulos.

– On ollut ainutlaatuinen kokemus saada olla mukana vaikuttamassa myös loppuproduktion kokonaisuuden syntyyn käsikirjoitusryhmässä.

Seuraa Wellamo-opiston musiikin kurssitarjontaa

Aikuisten taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat ovat muuttumassa 2027 alkaen. Seuraa wellamo-opisto.fi -verkkosivuja, milloin seuraava opetusryhmä aloittaa. Syksystä 2025 Wellamo-opistossa on tarjolla paljon musiikin kurssitarjontaa, muun muassa yksinlaulun paikkoja on lisätty, tulossa Yhtyelaulua, Hyvinvointia musiikilla senioreille, Oopperan luentokurssi.

Lisätiedot

Wellamo-opisto
Suunnittelijaopettajat Hannu Marjamäki, 050 398 5858 ja Lea Orpana, 050 398 5851

 Kuva Lea Orpana

wellamo-opisto.fi