Hyppää sisältöön

Jännitysnäytelmä on ohi: Fazerin suklaatehdas rakennetaan Lahteen

Fazer valitsi uuden suklaatehtaansa sijaintikunnaksi Lahden jo reilu kolme vuotta sitten. Seuraava askel on nyt otettu, kun Fazer on tehnyt investointipäätöksen tehtaan rakentamisesta Lahteen. Pippon yritysalueella kaikki on ollut valmiina jo vuoden ajan. Uuden tehtaan myötä Fazer käynnistää suklaatuotantonsa uudistamisen. Lahdelle investointi on valtava piristysruiske elinvoimalle ja vahvistaa uskoa tulevaisuuteen.

– Olemme koko ajan uskoneet vahvasti ja tehneet kaikkemme, että suklaatehdas rakennetaan Lahteen. Kaikessa hiljaisuudessa töitä on tehty investoinnin eteen elinvoiman ja kaupunkiympäristön palvelualueilla sekä Lahden Seudun Kehitysyhtiö Ladec Oy:ssä. Nämä kolme vuotta ovat olleet kieltämättä jännittävää aikaa, toteaa kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen iloisena ja helpottuneena.

Suklaatehtaan rakennustyöt alkavat tänä kesänä ja tehtaan on määrä valmistua vuonna 2028. Uudessa tehtaassa Fazerin pitkä suklaaosaaminen yhdistyy uusiin valmistuskyvykkyyksiin.

Uusi tehdas vahvistaa Fazerin asemaa Pohjoismaiden johtavana makeisvalmistajana, mahdollistaa Fazerin kansainvälisen kasvun ja myös koko Suomen viennin merkittävän kasvattamisen. Fazerin osuus Suomen elintarvikeviennistä on jo nyt 15 prosenttia.

– Olemme todella ylpeitä siitä, että Fazerin uusi suklaatehdas rakennetaan Lahteen. Kaupunkina olemme tehneet yhteistyösopimuksen mukaisesti kaikkemme, että investointi toteutuu. Fazerin päätös kannustaa myös muita yrityksiä investoimaan tulevaisuuteen, uskoo Niko Kyynäräinen ja jatkaa:
– Fazerin investoinnin suora taloudellinen vaikutus arviolta kahden miljoonan vuotuisina verotuloina on jo sellaisenaan merkittävä. Lisäksi tämän mittaluokan investointi vahvistaa Lahden vetovoimaa monin eri tavoin.

Saumatonta yhteistyötä jo vuosikymmeniä

Vuonna 1958 Fazer osti Oululaisen leipomon ja vuonna 1971 Lahteen rakennettiin oma mylly. Kärpäsenmäen tehdasalueella toimii lisäksi hapankorpputehdas ja ksylitolitehdas. Lahdesta löytyy myös Fazerin gluteeniton leipomo. Fazer työllistää tällä hetkellä Lahdessa noin 600 henkilöä ja uusi suklaatehdas tuo kaupunkiin lisää fazerilaisia.

– Lahti on Fazerin toinen kotikaupunki ja meillä on pitkät perinteet kaupungissa. Yhteistyömme on aina ollut hyvää. Lahden logistinen sijainti on suuri vahvuus, samoin erityinen liiketoimintaympäristö Suomen johtavana ympäristökaupunkina, toteaa Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen muistuttaa, että Lahti tarjoaa myös suuren kaupungin monet edut ja kohtuuhintaista asumista. Lahdessa on koululaisille ja päiväkoti-ikäisille rakennettu Suomen nykyaikaisimmat monitoimitalot. Koko perheelle tarjolla on hyvät ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.

Makeistehtaalle paikka Pippon yritysalueelta

Lahden kaupunki varasi vuonna 2022 Pippon yritysalueelta noin 34 ha suuruisen maa-alan Fazerin suunnittelemalle tehdasinvestoinnille ja on esirakentanut tontin yhteistyösopimuksessa sovitussa aikataulussa.

– Moottoritietä Helsingistä Lahteen tultaessa maamerkkeinä on näyttäviä ikonisia suomalaisia brändejä: Luhta, Hartwall – ja Fazer. Uuden suklaatehtaan myötä yksi Suomen arvostetuimmista ja rakastetuimmista brändeistä vahvistaa jalansijaansa Lahdessa, kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen toteaa.

Pippon yritysalue on logistinen solmukohta ja rakennusteknisesti hyvä valinta suklaatehtaalle, sillä suklaanvalmistukseen tarvittavia raaka-aineita eli kaakaota, sokeria ja maitoa tuodaan päivittäin ja valmiit tuotteet matkaavat tehtaalta maailmalle.

Suklaatehdas valmistuu 2028

Lahden kaupunki on myynyt Pippon tontin Fazer Makeiset Oy:lle, kauppakirja on allekirjoitettu ja kauppahinta maksettu 11.7.2025. Seuraavaksi Fazer hakee suklaatehtaalle rakennuslupaa. Rakennustyöt alkavat jo tänä kesänä ja tehdas valmistuu vuonna 2028.

Jo aiemmin allekirjoitettu Lahden ja Fazerin yhteistyösopimus sisältää muun muassa joukko- ja tietoliikenneyhteyksien kehittämistä sekä alueellisten koulutuksen ja tutkimuksen toimijoiden välisen yhteistyön edistämistä.

Kaupunki on sopinut Koulutuskeskus Salpauksen, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa koulutusyhteistyöstä. Kaupunki ja Ladec ovat myötävaikuttaneet elintarviketeollisuuden testaus- ja tuotekehitysympäristön rakentumiseen ja kehittämiseen Lahteen.

Reilu vuosi sitten Fazer valitsi Salpauksen strategiseksi yhteistyökumppanikseen. Kumppanuus syventää Fazerin ja Salpauksen jo aiemmin tekemää yhteistyötä ja sillä Fazer pyrkii varmistamaan osaavan työvoiman saatavuutta ja kehittämään henkilöstön osaamista.