Hyppää sisältöön

Lahden Historiallinen museo avautuu 6. kesäkuuta

"Lahden Historiallisessa museossa aika elää. Aika ei ole pysähtynyt eikä mennyt. Siitä pitävät huolen samaistuttavat hahmot ja moniaistinen kerronta. Historian aikakaaret tulevat suoraan iholle ja haluamme tarjota jokaiselle kävijälle jotakin kuultua, nähtyä tai koettua, joka jää ajatuksiin.”

Historiallinen museo avautuu 6.6.2024 kahden uuden näyttelyn voimin. Museo tulee olemaan tärkeä osa päijäthämäläistä kulttuuriperintöä ja päijäthämäläisyyttä.

– Historiallinen museo haluaa toimia tiedonlähteenä ja auttaa yleisöä ymmärtämään nykyisyyttä menneisyyden valossa. Uudistunut museo tarjoaa oivalluksia ja elämyksiä ihan jokaiselle, kertoo museouudistuksen projektipäällikkönä toiminut amanuenssi Ilkka Kuhanen.

Museon uusi päänäyttely on Hyvä paikka

Museon uusi päänäyttely Hyvä paikka pureutuu päijäthämäläiseen arjen historiaan jääkauden jälkeiseltä ajalta nykypäivään. Näyttelyn on käsikirjoittanut Helsingin yliopiston teatterihistorian dosentti Mikko-Olavi Seppälä, ja sen sisältöjä on ollut koostamassa laajasti eri tutkijoita. Näyttelyä varten on myös tehty uutta tutkimusta, jonka avulla Päijät-Hämeen historiaa voidaan avata uudella tapaa.

Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvassa Hyvä paikka -näyttelyssä historiallinen kartanomiljöö on ottanut sisäänsä digitaalisen ja elämyksellisen näyttelykokonaisuuden, joka tarjoaa samastumisen kokemuksia koko perheelle erityisasiantuntijoita unohtamatta. Osana näyttelyä nähdään myös vaihtuvia osuuksia, kuten Muistamon osallistavien keskusteluiltojen pohjalta kerätyt piennäyttelyt Mainiemen sahayhteisö ja evakkoteemainen Perillä sekä tutkimuksen pohjalta koottu muinaispuvun replika Kirkk’ailanmäeltä.

Kotiin-näyttely kertoo kodin jättämisestä ja evakkomatkasta

Museon toisen kerroksen valtaa taiteilijakollegion luoma näyttely Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia. Näyttelyn takana ovat valokuvaaja, tutkija Hanna Koikkalainen; sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen ja muusikko Anne-Mari Kivimäki. Näyttelyn kuratoi amanuenssi Ilkka Kuhanen.

Kotiin-näyttely kertoo kodin jättämisestä ja evakkomatkasta. Näyttelyn teoksia on ollut esillä eri puolilla Suomea ja Venäjää. Tällä kertaa ”soiva valokuvanäyttely” on tuotu Lahteen, jossa Karjalan evakkojen perintö elää vahvana. Näyttelyn sisältöjä on osallistavien menetelmien avulla tuotu osaksi lahtelaista maisemaa.

Historiallinen museo tarjoaa elämyksiä ja tietoa

Historiallisessa museossa on myös varattavia kokoustiloja ja tilaa tapahtumatoiminnalle. Esimerkiksi kolmanteen kerrokseen tulee yhteistyöskentelytilaa luokkien ja ryhmien käyttöön. Museon peruskorjaus, näyttelytilojen uudistukset sekä puistoremontti ovat olleet osa kokonaisuudistusta. Myös museon perinteinen asehuone on uudistettu ja avautuu museon avautuessa.

– Historiallinen museo tarjoaa aikamatkan menneisyyteen. Se herättää menneen ja tulevan henkiin ja tarjoaa elämyksiä ja uutta tietoa alueemme historiasta. Lämpimästi tervetuloa kylään tulevana kesänä, toivottaa näyttelypäällikkö Päivi Roivainen.

lahdenhistoriallinen.fi

Lisätiedot