Hyppää sisältöön

Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen

Kaupunginvaltuusto valitsi 2.10.2023 kokouksessaan uudeksi kaupunginjohtajaksi Niko Kyynäräisen. Kaupunginjohtaja valittiin toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen. Kyynäräinen aloittaa tehtävässään erikseen sovittavana ajankohtana.

Niko Kyynäräinen valittiin kaupunginjohtajaksi äänin 31–28 toisella vaalikierroksella, jossa vastaehdokkaana oli Rinna Ikola-Norrbacka. Lahden kaupunginvaltuusto äänesti valinnasta kokouksessaan 2. lokakuuta. Äänestys suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

– Kaupunginjohtajana tulen olemaan näkyvä ja helposti lähestyttävä persoona niin kaupunkilaisille kuin muillekin tahoille kansallisesti ja kansainvälisesti. Aion pitää kaupungin toiminnan hallinnassa ja kehittyvänä sekä tehdä Lahtea kuuluvaksi ja näkyväksi. Tärkeää on yliopistokaupungin kasvu yrityksineen sekä arjen palveluiden ja kaupunkirakenteen kehittäminen kaupunkilaisten parhaaksi, Kyynäräinen vastaa kysymykseen, millainen kaupunginjohtaja hän aikoo olla.

Kyynäräinen on toiminut Turun kaupungin elinvoimajohtajana vuodesta 2021 lähtien. Hän on työskennellyt aiemmin Turku Science Park Oy:n toimitusjohtajana, ja sitä ennen muun muassa elinkeinojohtajana Turussa.

Kyynäräinen näkee, että Lahdella on hyvät edellytykset menestyä kaupunkien välisessä kilpailussa.

– Maailma kaupungistuu edelleen valtavaa vauhtia, mikä tarkoittaa myös tiukkaa kilpailua kaupunkien ja kaupunkiseutujen välillä. Lahti pärjää sijaintinsa ja ennen kaikkea tehtyjen rohkeiden päätösten vuoksi tässä haastavassa kilpailussa. Viime vuosien korkea investointitaso Lahdessa kertoo vahvasta kyvystä viedä strategisia tavoitteita maaliin. Uutta täytyy kuitenkin koko ajan luoda samalla kun vanhasta pidetään huolta, Kyynäräinen sanoo.

– Lahti on johtavia ilmastokaupunkeja maailmassa, ja tämä tulee olemaan alueen yritysten ja kaupunkilaisten menestyksen tae myös tulevaisuudessa.

Kyynäräisen sukujuuret ulottuvat Lahteen.

–  Isoisäni oli yksi Lahden rakentajista ja vastasi muun muassa työnjohtajana keskustan katujen kunnossapidosta. Hänelle oli kunnia-asia jättää kaupunki seuraaville sukupolville erinomaisessa kunnossa. Samaa tavoitetta aion minäkin pitää ohjenuorana kaikessa toiminnassani. Isovanhempani, vanhempani sekä siskoni ovat kaikki olleet lahtelaisia, nyt on minun kunnia-asiani olla osa jatkumoa.

Lahden kaupunginjohtajan hakuaika päättyi 28.8. Hakijoita ja suostumuksensa antaneita oli yhteensä 19, joista seitsemän henkilöä valittiin haastatteluihin. Yksi hakijoista on myöhemmin vetänyt pois suostumuksensa. Virkaan valitulla on kuuden kuukauden koeaika.

Lisätiedot

Aihealueet