Hyppää sisältöön

”Lahti tuntui heti kodilta, kun tulin tänne”

Yhdysvaltalainen huippujääkiekkoilija Ryan Lasch pelaa kolmatta kertaa lahtelaisjoukkue Pelicansin riveissä. Ensimmäisen kerran hän saapui Lahteen vuonna 2011. Nyt hänet on kiinnitetty joukkueeseen vuoden 2025 kevääseen saakka.

Kun Ryan Lasch saapui ensimmäistä kertaa Lahteen, hän oli avoimin mielin ja ilman erityisiä odotuksia. Se oli myös hänen ensikosketuksensa Suomeen.

– Lahti tuntui välittömästi kodilta, tänne oli helppo sopeutua. Toki jääkiekkoyhteisö auttoi siinä, sillä tapasin heti alkuun paljon hyviä ihmisiä, Lasch muistelee.

Lasch tapasi tulevan, lahtelaislähtöisen vaimonsa ensimmäisellä Lahden kaudellaan, joten hän on palannut aika ajoin kaupunkiin muutenkin kuin jääkiekon takia. Lasch on kotoisin Kaliforniasta ja viettää siellä kesät jääkiekkokausien välissä.

Välillä auringon vähäisyys talvikaudella on saanut energiatasot notkahtamaan, mutta toisaalta tilalle piristykseksi on tullut avantouinti. Hän pulahtaa järveen useasti talven mittaan satamassa sijaitsevasta Nosturista tai Mytäjäisten rannalta.

Loppukesällä elo–syyskuussa, kun jääkiekko kausi alkaa, Lasch viihtyy satamassa muuten vaan oleillen. Hän nauttii siellä olostaan niin paljon kuin mahdollista, koska hän tietää, että pitkä talvi on edessä.

Riittävästi tekemistä

Tällä hetkellä Lasch asuu Lahden keskustassa torin lähellä. Hänen mukaansa kaupunki on kehittynyt ja kasvanut paljon 13 vuoden aikana. Jopa Salpausselän kisat tuntuivat hänestä tänä keväänä isommilta kuin aiempina vuosina. Muutenkin kaupunkiin on tullut lisää erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

– Lahti on tarpeeksi iso, että täällä on riittävästi tekemistä. Nopeasti pääsee myös Helsingissä käymään esimerkiksi junalla, jos on tarvetta. Tämän kaupungin sijainti on aivan loistava.

– Omat kiinnostuksen kohteeni ovat jääkiekon lisäksi lähinnä ruoka ja kahvi. Kahviloita ja ravintoloita täällä riittää kaikkeen makuun. Voi aina mennä sinne, mikä tarve onkaan sinä päivänä. Täällä on myös kaksi urheilubaaria, joissa tykkään välillä katsoa pelejä.

Jääkiekkoilija pitää mahdollisena, että hän voisi asettua jonain päivänä Lahteen pysyvästi.

– Olen vaan ollut laiska opiskelemaan suomen kieltä. Kaikki osaavat täällä puhua niin hyvää englantia, että olen päässyt aivan liian helpolla. Suomi on yksi maailman parhaista maista asua ja Lahti täällä erityisesti.

Metsään on lyhyt matka

Lasch pitää siitä, että Lahdessa joka paikkaan on kävelymatka eikä tarvitse aina käyttää autoa ja saa raitista ilmaa.

– On vilkasta kaupunkielämää, ja toisaalta myös metsään on lyhyt matka. Metsissä on erinomaisia liikuntareittejä.

Laschin vaimon perhe asuu keskussairaalan suunnalla, ja kiekkoilija pitää kävelyistä siellä metsän hiljaisuudessa. Tosin eräällä kävelylenkillä hän sai pontevaa huutoa osakseen.

– Hiihtoladuilla ei saa kävellä, nyt sen tiedän, Lasch nauraa.

Teksti: Maija Joutjärvi
Kuvat: Lassi Häkkinen