Hyppää sisältöön

Launeen strutsi ja Strutsin muna -teospari kunnianosoitus ympäristöpääkaupunkivuodelle

Teokset sijoittuvat Lahteen Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden 2021 kunniaksi. Taiteilja on julkisista teoksistaan ja kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä tunnettu kuvanveistäjä Villu Jaanisoo.

Launeen strutsi ja Strutsin muna -teokset sijoittuvat kaupungin tärkeille sisääntulopaikoille johdattamaan tulijoita Lahteen. Samalla ne muistuttavat Euroopan ympäristöpääkaupunkivuodesta.

Mittakaavaltaan suurempi teos Launeen strutsi Sokeritopanpuistossa näkyy erityisesti Uudenmaankadulle. Pienikokoisempi Strutsin muna sijoittuu Rautatienkadun alkupäähän lähelle Marskin aukiota.

Teokset ottavat kantaa luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ihmisen toiminnan seurauksena. Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävällä tahdilla. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee strutsin uhanalaiseksi lajiksi, sillä luonnossa elävien lintujen lukumäärä pienenee nopeasti.

Ohikulkija katselee Strutsin muna veistosta
Strutsin muna -teos sijaitsee Rautatienkadun alkupäähässä lähellä Marskin aukiota

Teokset heijastavat ympäristöteemaa myös ekologisten materiaalivalintojen osalta. Launeen strutsin materiaalina on käytetyt autonrenkaat, ja Strutsin munan pitsimäinen kuori on tehty kierrätetystä rosterista.

Molemmat teokset valaistaan, jolloin ne ilahduttavat myös pimeinä vuodenaikoina.

Villu Jaanisoo (s. 1963, Tallinna) kuuluu Suomen eturivin kuvanveistäjiin. Hänen teoksiaan on useiden keskeisten taidemuseoiden kokoelmissa sekä useissa kaupungeissa Suomessa ja ulkomailla. Nyt toteutettava teos on Jaanisoon ensimmäinen julkinen taideteos Lahdessa.

Teokset ovat osa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta, ja ne on rahoittanut Kestävä Lahti -säätiö ja Lahden kaupunki. Teoksen toteutuksesta ja koordinoinnista on vastannut Lahden kaupunki.