Hyppää sisältöön

”Parasta mitä olen ikinä syönyt” – Vesijärven kalapihvi maistui koululaisille ja opettajille

Lahden kouluissa ja päiväkodeissa tarjoiltiin viime viikolla erityinen uutuus: kalapihvi, jonka valmistuksessa käytettiin Vesijärvestä hoitokalastettua kalaa. Järvikalapihvi sai erittäin hyvän vastaanoton sekä oppilailta että opettajilta.
Kuvaaja: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki

Kivimaan ja Lähteen koulujen oppilailta ja opettajilta kerättiin paikan päällä palautetta kalapihvin maistuvuudesta. Järvikalapihvi oli menestys ja palaute jopa ylistävää: ”Parasta mitä olen ikinä syönyt”.

Selvä enemmistö oppilaista arvioi ruuan erittäin hyväksi kouluarvosanalla 10. Joillekin numero 10 ei riittänyt, vaan palaute meni reilusti yli kympin.

Moni halusi antaa palautteen myös kirjallisena, ja näissä palautteissa toistui sama viesti: ”Ihan sika hyvää”, “Tosi hyvää”, ”Rakastan tätä elikkä tosi hyvää”, ”Oli todella hyvää ruokaa!  Toivon että tulee useammin”.

Ruokailun aikana etukäteen nimetyt oppilaat keräsivät myös gallup-kyselyllä oppilaiden palautetta. Sama erinomainen palaute toistui tässä kyselyssä. Muutamat kielteiset tai kehittävät palautteet liittyivät kalaruuan hajuun, joka ei miellyttänyt muutamia oppilaita. Jotkut toivoivat myös, että paistopinta olisi ollut nyt toteutunutta rapeampaa. Myös monelta opettajalta tuli kiittävä palaute.

Kala on terveellistä ja läheltä pyydettynä kestävä valinta

Kalapihviateria oli Lahden koulujen ja päiväkotien ruokalistalla suomalaisen ruuan päivänä 4. syyskuuta. Kalapihvin valmistuksessa oli käytetty Vesijärvestä hoitokalastettua kalaa. Vesijärven kalapihvi oli ensimmäistä kertaa tarjolla kaikille lapsille ja nuorille Lahdessa.

Ravitsemussuositusten mukaan kalaa on hyvä syödä 300–450 grammaa viikossa, ja erilaisten kalalajien käyttö tuo ruokavalioon monipuolisuutta. Läheltä pyydetty järvikala on kestävä valinta.

Vesijärven kalapihvipäivä toteutettiin Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden yhteistyönä. Kokeilun mahdollisti URBACT-rahoitteinen One Health 4 Cities -hanke, jossa Lahden kaupunki on partnerina. Hankkeessa halutaan edistää Lahdessa planetaarista terveyttä konkreettisten kokeilujen avulla ja kestävä kouluruoka on yksi hankkeen piloteista.