Hyppää sisältöön

Triathlonin MM-kisojen aluetaloudellinen vaikutus lähes 30 miljoonaa euroa

Lahdessa elokuussa 2023 järjestetyt triathlonin MM-kisat, VinFast IRONMAN 70.3 World Championships, olivat monella mittarilla menestys. Kilpailijamäärä, kansainvälisyys, media- ja PR-huomio sekä alueelle jäänyt matkailu- ja tapahtumatuotantotulo nousivat huippulukemiin. Myös osallistuneiden urheilijoiden arviot Lahdesta isäntäkaupunkina olivat erinomaista luokkaa.

Kesän 2023 tapahtumista tullut palaute niin imagon, elinvoiman ja taloudellisen vaikuttavuuden osalta vahvistaa Lahden tapahtuma- ja kehittämisohjelman suunnan oikeaksi: Lahtea kehitetään Suomen johtavaksi talviurheilu-, ympärivuotiseksi ulkoilmatapahtumien ja massaliikuntatapahtumien kaupungiksi vuoteen 2030 mennessä.

Kaksipäiväisissä triathlonin MM-kilpailuissa Lahdessa kilpaili yhteensä 5 500 kilpailijaa 115 eri maasta. Suhteessa moniin muihin tapahtumiin, IRONMAN-kilpailun kansainvälisyysaste on korkea: jopa 97 % osallistujista saapui Lahteen muualta kuin Suomesta.

Tapahtumien tuomista merkittävistä aluetaloudellisista vaikutuksista suurin on matkailun tilastoima majoitustulo. IRONMAN-tapahtumaan osallistuneille urheilijoille kohdistetun kyselyn mukaan keskimääräinen viipymä Suomessa tapahtuman vuoksi oli noin 5,7 vuorokautta ja urheilijoiden mukana matkusti keskimäärin 1,6 henkilöä. Laskelmat kertovat, että IRONMAN-tapahtuma toi Suomeen ja pääosin Lahden alueelle noin 15 000 tapahtumakävijää, joiden yhteenlaskettu majoitusvuorokausien määrä nousee 63 000:een.

Tapahtumavieraista hotelleissa, motelleissa ja loma- ja vapaa-ajan keskuksissa majoittui noin 48 %. IRONMAN -MM-kilpailut loivatkin Lahden alueelle koko kesäkuukausien ajaksi nousseen rekisteröimättömän majoitusmyynnin (Airbnb + vrbo) ilmiön, kun rekisteröidyn majoituskapasiteetin huomattiin täyttyvän jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua.

Myös muu elinkeinotulo, kuten ravitsemis-, liikennöinti-, ja vähittäiskaupan aloille sekä paikallisille elinkeinonharjoittajille kohdistunut tulo oli merkittävää elokuisten kilpailujen vuoksi. Urheilijat taustajoukkoineen jättivät noin 10 miljoonan euron potin alueelle. Lisäksi tapahtumatuotanto kasvatti paikallisten toimijoiden tuloja noin 2 miljoonalla eurolla.

– Lahti panostaa tapahtumatoimintaan monista eri syistä. Yksi merkittävä syy on se, että tapahtumat hyödyttävät aluetta taloudellisesti. IRONMAN-tapahtuma oli väkevä osoitus siitä, että Lahdessa on kykyä ja kapasiteettia toimia isäntäkaupunkina tapahtumille, jotka tuovat merkittäviä positiivisia talousvaikutuksia alueen elinkeinoelämälle ja asukkaille, toteaa Lahden kaupungin elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw.  

IRONMAN 70.3 -MM-kisojen aluetaloudelliset vaikutukset nousevat kokonaisuudessaan 30 miljoonaan euroon.

Talousvaikutusten lisäksi MM-kisojen imagohyöty Lahdelle on valtava

Urheilijakyselystä selviää, että yleinen tyytyväisyys Lahteen isäntäkaupunkina oli erinomainen, ansaiten vertailuluvun 4,1 (asteikolla 1–5). Suurin positiivinen vaikutus oli siisteydellä, joka sai arvosanan 4,6.

Sosiaalisen median kanavien postauksissa korostuikin vahvasti Lahden alueen luonto, ympäristön puhtaus ja järvinäköalat. Samat teemat nousivat esille myös suurimpina tekijöinä, joiden vuoksi Lahteen voisi palata tulevaisuudessa. Järviluonto eri vuodenaikoineen, harjoitusolosuhteet ja tapahtumat, niin IRONMAN- kuin muutkin urheilutapahtumat nousivat houkuttelevina asioina esille, kun lähes puolet vastanneista ilmaisi kiinnostuksensa palata jonain päivänä Lahden seudulle.

IRONMAN-tapahtuma siivitti Lahden tapahtumateemaisen medianäkyvyyden merkittävään kasvuun. Erityisesti kansainvälisissä medioissa mediaseurannan haaviin jäi 2100 tapahtumateemaista sisältöä, joiden potentiaalinen kokonaiskattavuus oli 3 miljardia lukijaa. Verkossa seurattavana olleet kilpailupäivien livestream-lähetykset ovat keränneet 16 miljoonaa näyttökertaa ja striimiä on katsottu 125 000 tuntia.

Talousvaikutusten lisäksi tapahtumien isäntäkaupungeille tuoma myönteinen imagovaikutus on merkittävä ja tapahtumien kautta saatava markkinointinäkyvyys on lähes mahdotonta ostaa. Tapahtumavieraiden kautta muun muassa matkailulle aukenee uusia kohderyhmiä uusista kohdemaista.

– Kansainväliset suurtapahtumat ovat erinomaisia näyteikkunoita Lahden seudulle ja antavat upean mahdollisuuden erilaisille toimijoille vahvistaa suomalaisen tapahtumajärjestämisen osaamista. Matkailun näkökulmasta haluamme edelleen kehittää Lahden seutua urheilumatkailukohteena ja Lahtea tapahtumakaupunkina ja hyödyntää nämä tapahtumien tuomat mahdollisuudet myös markkinointimielessä, sanoo Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman 

IRONMAN-tapahtumat jatkuvat Lahdessa tulevina vuosina. Seuraava puolimatkan kilpailu, IRONMAN Finland 70.3 kilpaillaan 29.6.2024.

Lisätietoja

IRONMAN Finland, Tiina Boman, tiina.boman@ironman.com, puh. 041 445 1918
Visit Lahti, toimitusjohtaja Raija Forsman, 040 516 2803
Lahden kaupunki, elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw, 044 482 0838

IRONMAN Finland 70.3, 29.6.2024