Hyppää sisältöön

Uusi Lahti-teos nähdään tapahtumissa ja lahtelaisten suosikkimaisemissa

Lahden Joulukylän avajaisten yhteydessä paljastettiin uusi Lahti-teos. Puiset kirjaimet nähdään tulevaisuudessa suurten tapahtumien yhteydessä sekä lahtelaisten ja matkailijoiden suosimilla kohtaamispaikoilla.

Puinen teos on 7 metriä leveä ja 2 metriä korkea, sen muoto on peräisin Lahden kaupungin uudesta logosta. Maamerkki toimii mainoksena, valokuvataustana ja kohtauspaikkana. Uusi teos on siirrettävä ja se nähdään suurten tapahtumien yhteydessä ja lahtelaisille sekä matkailijoille tutuissa maisemissa kuten Urheilukeskuksessa, kauppatorilla ja Kaupungintalonpuistossa.

– Halusimme toteuttaa uuden Lahti-teoksen ympäristöystävällisesti puusta jatkumona kaupungissamme jo oleville teoksille. Toiveemme oli, että saisimme kaupunkiin liikuteltavan maamerkin, jotta lahtelaiset ja matkailijat voivat ikuistaa itsensä Lahti-kirjaimilla eri paikoissa, esimerkiksi Salpausselän kisojen yhteydessä, iloitsee viestintäjohtaja Veera Hämäläinen.

Teos on valmistettu paikallisin voimin Pro Puu -yhdistyksen kanssa. Sen suunnittelusta ja rakentamisesta ovat vastanneet Ebonia Designin puusepät Markku ja Ville Tonttila. Uuden Lahti-logon kaupungille on suunnitellut mainostoimisto SEK.

– Lahti-kirjainten valmistus oli meille jälleen mieluisa projekti, jossa pystyimme hyödyntämään aiempaa kokemustamme isommista ympäristöteoksista ja kaupunkikirjaimista.

– Suunnittelun lähtökohtana oli uudistettu Lahti-logo, jonka kirjainmuoto sopi luontevasti puurakentamiseen ja erityisesti vanerin käyttöön keskeisenä materiaalina. Tärkeänä pidettiin teoksen soveltumista oleskeluun. Elementin tulee kestää myös kulutusta sekä siirtämistä, Markku Tonttila toteaa.

– Kaupunkikirjaimet ovat kovassa käytössä ja tunnistimme siihen liittyvät haasteet. Teimme materiaalivalinnat sään ja kovan kulutuksen kestäviksi ja rakenteet tavallista järeämmiksi. Uskon, että uusi Lahti-teos toimii edellisen tapaan suosittuna kohtaamispaikkana ja lahtelaisten sekä matkailijoiden kuvauskohteena, Tonttila jatkaa.

Teoksen runko on tehty kuusilankuista ja pinnoitteet jalustassa sekä kirjainmateriaalit ovat Koskisen Oy:n KoskiFutura-koivuvaneria.

Kirjaimiin käytettiin puuelementtejä 4,5 kuutiometriä. Jo tämä määrä sitoo hiilidioksidia kahden lahtelaisen asukkaan aiheuttamien vuotuisten hiilidioksidipäästöjen verran.

Uusi Lahti-teos on nähtävillä Lahden Joulukylän portilla 9.–20.12.2023. Sen jälkeen maamerkki siirtyy Lahden Urheilu- ja messukeskukseen, jossa se on ainakin Salpausselän kisojen loppuun asti.

Lisätiedot