Hyppää sisältöön

Ylpeän kaupungin johtaja uskoo Lahden moniin mahdollisuuksiin

Lahden uudella nokkamiehellä on lahtelaiset juuret ja halu rakentaa modernia kaupunkia hienon historian tuella. Niko Kyynäräinen pitää Lahden omintakeisesta rosoisuudesta.
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen isoisä oli aikoinaan rakentamassa Lahden Betonia. Kyynäräisen päällä on isoisälle kuulunut vuoden 1978 Salppurin kisatakki.

Uusi kaupunginjohtaja on syytä toivottaa tervetulleeksi. Lahjan valinta on helppoa, sillä Niko Kyynäräisen intohimo ovat salmiakkilakukuulat. Niitä valmistaa pari eri makeisyhtiötä, ja kaupunginjohtaja on vihjaissut Lahteen makeistehdasta suunnittelevalle Fazerille, että sekin voisi ottaa tuotteen valikoimiinsa.

– Vinkki on ainakin otettu vastaan, Kyynäräinen hymyilee pussia availlessaan.

Karkkimaun lisäksi kaupunginjohtajasta on taustahaastatteluissa selvinnyt hänen avoimuutensa ja lämpimyytensä. Kaupunginhallituksen ensimmäisessä kokouksessa hän todisti puheita todeksi sillä, että kättelyn sijaan hän halasi ihmisiä.

– Minulle on luontevaa ottaa ihmisiin kontaktia. Se on perua vaihto-opiskelijavuosilta Saksasta. Olin tekemisissä eri kulttuurien kanssa ja siellä tulivat tutuksi erilaiset tervehtimiset ja poskisuudelmat.

Lisää tutustumista uusiin kulttuureihin, ihmisiin ja tapoihin riittää, kun pesti Lahdessa alkoi vuoden alussa. Kyynäräinen näkee kaupunginjohtajuuden luontevana jatkona aiemmalle työlleen.  

– Olin 15 vuotta lähellä Turun kaupungin ylintä johtoa, ja se että pääsee nyt itse johtamaan kaupunkia, on luonnollinen uranousu. Mutta mukana on sydäntä ja tunteen paloa, joita minulla Lahtea kohtaan.

Kyynäräinen on syntynyt Hyvinkäällä, mutta juuret ovat Launeen kortteleissa: hänen vanhempansa ja isovanhempansa ovat asuneet Lahdessa.

– Olen lapsena viettänyt paljon aikaa Lahden mummoloissa. Mummolathan ovat niitä suloisia asioita, jotka tekevät jostain paikasta tosi tärkeän.

Kyynäräisen isoisä teki työuransa kaupungin kunnossapidossa, ja hänen filosofiansa ohjaa myös Kyynäräistä: pidetään huolta siitä, mitä meillä jo on, mutta luodaan ja rakennetaan sen rinnalle rohkeasti uutta.

Yliopistokaupungin vireyttä

Turusta Lahteen Kyynäräinen sanoo tuovansa yliopistokaupungin vireyttä ja yhteistyöosaamista alueen toimijoiden kesken.

– Meillä Lahdessa on paljon hyviä yrityksiä, tekijöitä ja toimijoita, jotka tekevät yhteistä kakkua. 

Toinen Turun tuliainen on kansainvälistyvän kaupungin syke, jonka Kyynäräinen näkee myös Lahden menestystekijänä.

Kyynäräinen on jo ottanut lahtelaisuuden luontevaksi osaksi puheenparttaan. Hän ei puhu Lahdesta ulkoapäin katsottuna, vaan hän puhuu meistä: ”meillä on, meille on tullut, meidän pitää”.  

Viranhaltijat ja poliitikot eivät yleensä suostu tekemään vertailua edeltäjiinsä, mutta kysytään silti: poikkeavatko hänen linjauksensa jotenkin edellisen kaupunginjohtajan, Pekka Timosen, linjauksista?

– Kaupunki on jatkumo. Pekka on vienyt Lahden uudelle tolalle imago- ja brändinluomistyössä, ja sitä tulen jatkamaan.

”Lahti on omanlaisensa. Täällä näkyy hyvällä tavalla karjalais-hämäläinen historia. Tämä on yrittäjyyteen pohjautuva kaupunki, jossa on haluttu pitää asiat kunnossa kouluverkosta lähtien. Sitten meillä on tiettyä rosoisuutta, joka kiehtoo myös uusia tulijoita.”

Niko Kyynäräinen

Vuosikymmenten varrella Lahdella on ollut erilaisia imagokampanjoita, jotka ovat osuneet maaliinsa vaihdellen. Kaupungissa on kuitenkin aitoutta, mikä Kyynäräistä miellyttää. 

– Lahti on omanlaisensa. Täällä näkyy hyvällä tavalla karjalais-hämäläinen historia. Tämä on yrittäjyyteen pohjautuva kaupunki, jossa on haluttu pitää asiat kunnossa kouluverkosta lähtien. Sitten meillä on tiettyä rosoisuutta, joka kiehtoo myös uusia tulijoita, Kyynäräinen miettii. 

Uusista tulijoista kaupunginjohtaja toivottaa tervetulleeksi erityisesti opiskelijat. Hän ei halua, että he ovat pelkkiä pendelöijiä, vaan tulevat kaupunkilaisiksi, joille kaupunki tarjoaa omanlaisensa opiskelijailmapiirin. Hän myös tarkentaa, että kaupunki ei voi sitä ilmapiiriä luoda, vaan opiskelijat synnyttävät sen itse.  

Opiskelijoiden asiat ja nuorten ongelmat ovat Kyynäräisen sydäntä lähellä, koska hänellä on vahva sosiaalipoliitikon tausta.

– En halua asettaa vastakkain nuoria ja ikäihmisiä, mutta kyllä nuoret synnyttävät kaupunkiin vireyttä ja uutta jujua.

Paitsi lämpimäksi ja avoimeksi, Niko Kyynäräistä on luonnehdittu siltojen rakentajaksi, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Hän tuntuu mukavalle miehelle, mutta pärjääkö sellaisella joviaaliudella ison ja välillä kärhämöivänkin kaupungin ruorissa?

– Kyllä pärjää, ja olen tiukoissa paikoissa myös tiukka, Kyynäräinen vakuuttaa.

Hän listaa vahvuudekseen kuuntelemisen taidon.  

– En yritä olla johtaja, joka tietää kaiken. Ympärillä on valtava määrä upeita ihmisiä ja ajatuksia. Kaikkien kukkien pitää kukkia ja tehtäväni on pitää käsissäni sitä punaista lankaa.

Kyynäräinen on myös vaativa esimies. Kaupungin monituhatpäistä henkilökuntaa hän haluaa johtaa ja motivoida oman esimerkkinsä kautta. Siihen kuuluu hyvän ilmapiirin luominen: avoimuus, välittömyys, se että tervehditään ja jutellaan, kaikki kaikkien kanssa. 

– Kukaan ei ole toista tärkeämpi, jokainen on osa isoa kokonaisuutta. On myönnettävä, että kalenterini on tukkoinen, mutta kehotan silti työntekijöitä lähestymään rohkeasti.

Kaupunginjohtaja istuu juuri remontoidun kaupungintalon korskeassa kulmahuoneessa. Sinne voi olla helppo linnoittautua, mutta Kyynäräinen lupaa, että yhteys kaupunkilaisiin säilyy.

– Pyrin varaamaan aikaa, että ehdin käymään kouluissa, kansalaistilaisuuksissa, teatterissa tai liikuntatapahtumissa. Minun pitää olla siellä missä ihmisetkin ovat. 

Hyvät edellytykset menestykseen

Lahden kunnallispolitiikassa räiskyy välillä. Kyynäräinen sanoo, ettei se ole lahtelainen erikoisuus, vaan samanlaisia vääntöjä käydään muuallakin. Hän lupaa yhdistää päättäjiä lisäämällä päätöksenteon avoimuutta sekä antamalla aikaa asioiden valmistelulle. 

– Meillä on ollut hankalia kysymyksiä, enkä vähättele, etteivätkö kiistat olisi näkyneet. Siitä huolimatta on saatu puserrettua hyviä päätöksiä, viimeisimpänä tämän vuoden talousarvio.

Lahden asukasluku pyörii 120 000:n tienoilla, eikä ole lähtenyt kasvuun samalla lailla kuin suomalaiset verrokkikaupungit. Kyynäräinen mukaan tässä vaikuttaa se, että Lahti on yliopistokaupunkina vielä nuori.

”Tämä on haastava tehtävä. Jos tätä vertaa monen yrityksen toimintaan, niin johtamisen kokonaisuus ja prosessi on monimutkaisempi.”

Niko Kyynäräinen

– Meillä ei ole vielä yliopistosta valmistuneita, jotka jäisivät tänne luomaan uraa ja kehittämään kaupunkia. Siinä mielessä lähdemme takamatkalta. Olemme kuitenkin hyvällä tiellä, ja yliopiston lisäksi kehitystä tukee moderni yritysmaailmamme. Lahdella on hyvät edellytykset menestyä kaupunkien välisessä kilpailussa.

Lahden kilpailutekijöitä ovat asumisen hinta, kaupungin tiiveys ja liikuntapaikkojen läheisyys. Kyynäräinen muistuttaa, että muuttoliike kaupunkeihin on kova ja ihmisistä käydään kisaa.

– Koronan aikana puhuttiin maallemuutosta, mutta se perustui yksittäistapauksiin. Kaikki kunnia heille, mutta isossa kuvassa nuoret, työssäkäyvät ja iäkkäämmätkin hakeutuvat sinne, missä palvelut toimivat.

Luottamus on ansaittava

Kaupunginjohtajuus on julkinen virka ja myös virkasuhteen ehdot ovat julkiset. Lahden nokkamiehelle maksetaan ministeritason palkkaa, 13 000 euroa kuussa ja edut päälle. Keskivertolahtelaisesta summa tuntuu suurelle, mutta työmäärään nähden summa on Kyynäräinen mukaan perusteltu.

– Tämä on haastava tehtävä. Jos tätä vertaa monen yrityksen toimintaan, niin johtamisen kokonaisuus ja prosessi on monimutkaisempi. 

Kyynäräinen on juuri suorittanut Harvardin yliopiston kaupunkijohtamisen koulutusohjelman (kriittisille tiedoksi, että koulutus meni Turun piikkiin). Koulutusohjelman isä on New Yorkin entinen pormestari, miljardööri Michael Bloomberg. 

– Hän sanoi kurssin avauksessa, että omaisuuden luonti oli helppoa verrattuna siihen, millaista oli olla jättikaupungin pormestari.  

Vaikka työ vaikuttaa ulospäin juhlavalle, kaupunginjohtajankin työ on hyvin ohuen langan varassa: jatkuvuus perustuu valtuuston luottamukseen. Jos luottamus loppuu, loppuvat työtkin.

Työsuhteiden epävarmuus riivaa yhä enemmän tavallisia työssäkäyviä – miten kaupunginjohtaja varmistaa, että hänen hommansa jatkuu puolen vuoden koeajan jälkeen?

– Joka päivä täytyy onnistua. Pitää luottaa omaan osaamiseen, eikä virheitä voi pelätä liikaa.

Monen juuret muualla

Jo aikaisessa vaiheessa hakuprosessia Kyynäräinen sanoi, että kaupunginjohtajuus ei tule olemaan hänelle eläkevirka, vaan tietynmittainen prosessi. Voisiko uusien haasteiden säännöllinen etsiminen olla tervettä muillekin poliitikoille ja virkamiehille?

– Jokainen miettii asian omalta kohdaltaan. Itse ajattelen, että yhdessä valtuustokaudessa ei vielä ehdi tehdä paljoa, mutta reilu pari kautta alkaa olemaan aika, jona saa aikaan asioiden luontevia kaaria, hän pohdiskelee.

Kyynäräinen johtaa kaupunkia, jossa monen juuret ovat muualla: Lahti on kaupunki, jonne on majoitettu evakkoja ja jonne on monen väylän risteyskohtana helppo jäädä. Hänen mukaansa kaupunkilaisia kuitenkin yhdistää se, että lahtelaisilla on oma luonteensa – onhan kaupunki omanlaisensa.

– Lahtelaiset ovat ylpeitä kaupungistaan. Se näkyy, ja se on ehkä myös osatekijä siihen, että välillä vähän räiskyy. Lahtelaisuus on intohimoa omaa kaupunkia kohtaan.  

Teksti Sami Turunen
Kuvat Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 1/24.

Niko Kyynäräinen 

  • 45-vuotias Lahden kaupunginjohtaja 
  • Työskennellyt aiemmin mm. Turun elinvoimajohtajana ja Turku Science Parkin toimitusjohtajana
  • taustaltaan sosialidemokraatti 
  • uusperheeseen kuuluu avovaimo, entinen kokoomuspoliitikko Laura Räty, kolme teini-ikäistä lasta sekä kultainennoutaja Seppo 
  • harrastaa jääkiekkoa sekä sanoo olevansa ”jonkun tason triathlonisti, jonka uinti on toivottoman huonoa”.