Hyppää sisältöön

Lahden seudun Ympäristöviikko

Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Ympäristöviikolla eri tahot järjestävät monenlaisia tapahtumia ja tempauksia, kuten kierrätys- ja siivoustapahtumia, opastettuja luonto- ja sieniretkiä, luentoja, työpajoja ja vaikka mitä mielenkiintoista. Hyppää vihreään kyytiin ja seuraa seudullista Ympäristöviikkoa Facebookissa – Lahden seudun Ympäristöviikko.

Ympäristökylä 2020

Seudullisen Ympäristöviikon Lahden päätapahtumaa Ympäristökylää vietettiin jo yhdeksättä kertaa! Tapahtuma järjestettiin Lahden kauppatorilla lauantaina 19.9. klo 11-15. Kylän ohjelmassa oli puheita ja palkitsemisia, toimijaesittelyitä sekä kevyempää ohjelmaa ja tekemistä koko perheelle. Kylään osallistuneet tahot sekä päivän tunnelmat löydät Facebookista Lahden seudun Ympäristöviikko – tapahtumat – Ympäristökylä.

Ympäristöpalkinto

Jokaisessa seudullista Ympäristöviikkoa viettävässä kunnassa ja kaupungissa palkitaan vuosittain hyviä ympäristötekoja ja niiden tekijöitä. Yleisö saa ehdottaa palkittavia ja jokaisella kunnalla on oma palkitsijatahonsa. Ympäristöpalkinnot jaetaan kuntakohtaisesti seudullisella Ympäristöviikolla. Tunnustus voidaan antaa yksityishenkilölle, yhdistykselle, yritykselle tai muulle taholle esimerkillisestä, pienestä tai suuresta toiminnasta ympäristön ja luonnon hyväksi.

Vuoden 2020 ympäristöpalkinnon ja kunniamaininnan saajat:

Hartola: Itä-Hämeen taitajat ry kiitoksena käsityötaitojen ja vanhan tavaran kierrätyksen edistämisestä.

Heinola: Kiinalainen ravintola Baihe Lily Oy kiitoksena hyötypuutarhan perustamisesta omalle asfalttipihalleen. Lisäksi myönnettiin kunniamaininnat yksityisen suojelualueen 2020 perustaneille maanomistajille: Vesa Harmaakorpi, Sirkku ja Tuomo Orasmaa sekä Hilkka ja Jukka Salminen.

Hollola: Palkintoa ei jaettu ehdokkaiden puuttumisen johdosta.

Lahti: Eko-Ompelimo Ekku/pukuompelija Ekku Mäkinen kiitoksena työstä vaatehävikin vähentämiseksi. Kunniamaininnan sai Puhdas Päijät-Häme -yhteisö/perustaja Riikka-Liisa Aalto, kiitoksena luonnonsuojeluyhteisön vapaaehtoisvoimin järjestämistä roskankeruutalkoista.

Sysmä: Kässä- ja koristekauppa kiitoksena käsityötaitojen ja vanhan tavaran kierrätyksen edistämisestä.

Ympäristöviikon yleisökilpailu

Yleisökilpailuna oli tänä vuonna tarinakilpailu. Kilpailuun saatiin määräaikaan mennessä kolmetoista tarinaa merkityksellisistä vaatteista. Raati valitsi voittajaksi heinolalaisen kymmenenvuotiaan Vilma Viiinikaisen kirjoittaman hauskan tarinan rakkaista housuista, joista tuli shortsit. Vilman housutarina voitti vain yhdellä äänellä herkäksi runoksi kirjoitetun tarinan pellavaisesta pyyhkeestä. Pyyhkeen liki 60 vuotta kestäneen tarinan kotipellolta elämän ilojen ja surujen myötä hellästi pidetyksi aarteeksi kirjoitti Liisa Komulainen Padasjoelta. Raati halusi antaa Liisalle kunniamaininnan.

Voittaja palkittiin Lahden Ympäristökylässä 19.9. ja hän sai palkinnoksi 100 euron lahjakortin paikalliseen korjaus- ja ompelupalveluun oman valintansa mukaan. Kaikki osallistuneet tarinat löydät Ympäristöviikon Facebookista.

Ympäristöviikon julistekilpailu

Vuosittain keväällä järjestetään kaikkien kuntien ala- ja yläkouluille sekä lukioille kilpailu, jonka voittajasta painatetaan kunkin vuoden juliste. Vuonna 2020 julistekilpailuun saatiin töitä viidestä koulusta yhteensä 55 kappaletta. Näistä töistä raati valitsi voittajat. Vuoden 2020 julisteen taiteili Senja Helmchen Lahden Kannaksen lukion 19G -luokalta. Ikäluokkien parhaat palkitaan myös. Raati valitsi alakoulujen parhaaksi Noora Aholan Hollolan Hämeenkosken koulun 5. luokalta ja yläkoulujen parhaaksi Matilda Niirasen Heinolan Lyseonmäen koulun 9. luokalta.

Kaikki kilpailuun osallistuneet työt ovat nähtävillä Ympäristöviikon Facebook -sivulla ja Ympäristöviikon aikaan kaikissa kunnissa järjestettiin kilpailutöistä julistenäyttelyt.

Postikortteja julistekisan parhaimmistosta

Raati valitsi voittajien lisäksi postikorteiksi painatettavat työt, kaksi kustakin ikäryhmästä. Postikorttitaiteilijoiksi valittiin alakouluista Sami Uro Hämeenkosken koulun 2. luokalta ja Noora Ahola Hämeenkosken koulun 5. luokalta. Yläkouluista postikortit taiteili Meeri Kekki Heinolan Lyseonmäen koulun 8H -luokalta ja Matilda Niiranen Heinolan Lyseonmäen koulun 9L -luokalta, ja lukiosarjan postikortit painatetaan Lahden Kannaksen Lukion 19G -luokan oppilaiden, Kaapo Kolehmaisen ja Camilla Wilskan töistä. Juliste ja postikortit ovat jaossa Ympäristöviikon aikaan jokaisessa kunnassa ja niitä voi lähettää myös sähköisesti Positiivareiden sivulta. 

Materiaaleja, toimintavinkkejä ja ideointiapua

Voit kysellä alla olevalta yhteyshenkilöltä tai Lahden ympäristöneuvonnasta.

Lisätietoa Lahden seudun Ympäristöviikosta