Hyppää sisältöön

Niemi

Vesijärven rannalla oleva Niemen teollisuus- ja satama-alue elää voimakasta muutosvaihetta. Yritysten naapuriksi vanhoihin teollisuusrakennuksiin on muuttanut kehittyvä yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampusalue. Rannan teollisuusalueet muuttuvat uuteen käyttöön.

Niemessä on Lahden suurin pienvenesatama.

Niemen sataman kaavailta järjestetään 10.2.

Tervetuloa mukaan Niemen sataman kaavailtaan torstaina 10.2.2022 klo 17 kuulemaan ja keskustelemaan asemakaavamuutoksesta. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Kaavailta järjestetään Teams-ohjelman välityksellä. Ohjelma klo 17–19.

Tule mukaan keskustelemaan Niemen sataman kehittämisestä ja kuulemaan, miten alueen asemakaavamuutos on edennyt ehdotusvaiheeseen. Niemen satamaan suunnitellaan muun muassa rantaraitin rakentamista satama-alueen läpi. Tilaisuudessa esitellään myös satama-alueen yleis- ja lähiympäristösuunnitelmaa, jotka ovat luonnosvaiheessa.

Katso osallistumisohjeet ja -linkki: Niemen satama

Muuttuva Niemen alue

Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat tuoneet Niemeen 500 opiskelijan kampuksen. Sata vuotta sitten syntynyt teollisuusalue on muuttumassa monella nurkalla, säilyen myös työpaikka-alueena.

Ranta-alue on ollut pääosin teollisuuden ja veneilyn käytössä, mutta tulevaisuudessa siellä on myös asumista ja virkistyskäyttö lisääntyy.

Visiona monipuolisuus

Tulevaisuuden visiossa Niemi on Vesijärven rannalla sijaitseva toimiva kokonaisuus työpaikkoja, koulutusta, tutkimusta ja asumista – sekä virkistystä, veneilyä, rantaa ja viheralueita. Niemessä on helppo liikkua jalan, pyörällä ja autolla.  Yritysten kuljetukset hoituvat junalla ja sujuvilla raskaan liikenteen yhteyksillä. Niemeen pääsee myös bussilla sekä vesitse. Keskustaan on matkaa alle kolme kilometriä.​

Kampus tuo lisää opiskelija-asumista

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston, LUT:n ja LAB ammattikorkeakoulun kampus on rakennettu Iskun huonekalutehtaan käytöstä poistuneisiin tuotantotiloihin Mukkulankadun varteen. Osa laboratorio- ja muista opetustiloista sijaitsee läheisessä Tiedepuiston talossa.  Myös Lahden yliopistokampus ja Helsingin yliopiston Lahden toimipiste toimivat Niemessä.​

Tavoitteena on, että opiskelu ja yrityselämä toimisivat Niemessä tiiviissä yhteistyössä ja opiskelijoiden tulo on jo käynnistänyt useita muitakin kehityshankkeita. Niemessä on tilaa uusille yrityksille ja asumiselle. Ensimmäiset opiskelija-asunnot valmistuivat marraskuussa 2020 Kampusraitin varteen.

Polttimon ja UPM:n alue tulevaisuuden asuinalueita

Niemen suurista teollisuusyrityksistä sekä UPM että Polttimo ovat kertoneet siirtävänsä toimintansa muualle Lahteen. Vesijärven rannalla olevat vanhat teollisuusalueet kaavoitetaan ja rakennetaan uuteen käyttöön, pääasiassa asumiseen. Rantaan on tarkoitus rakentaa raitti ja viheralueita. Muutos kestää koko 2020-luvun. Alueen suunnittelusta on syksyllä 2021 käynnissä ideakilpailu.

Rantaraittia ja muita yhteyksiä kehitetään

Tavoitteena on myös parantaa erityisesti kävely- ja pyöräily-yhteyksiä alueella sekä keskustan suunnasta alueelle.​

Niemen satama on tärkeä pienveneiden kotisatama Vesijärven rannalla. Ranta on myös virkistyskäytön kannalta merkittävä ja rantaraitti Jalkarannasta Niemen kautta Mukkulaan on suunnitteilla.​

Kartta
 • 250 maisteriopiskelijaa

  LUT-yliopistossa Lahdessa

 • 5000 opiskelijaa

  LAB-ammattikorkeakoulussa Lahdessa

 • 1000 täydennys- ja jatko-opiskelijaa

  HY ja LUT-yliopistoissa Lahdessa

 • LUT, LAB ja HY sekä Lahden yliopistokampus

  Lahden yksiköt toimivat Niemessä

 • 540

  vuokrattavaa venepaikkaa moottori- ja purjeveneille

 • 131

  vuokrattavaa soutuvenepaikkaa

 • Polttimo, Isku, Sinuhe…

  useiden lahtelaisten perheyritysten kotipaikka

 • Suomen ainoa

  moottoripyörämuseo

Yhteystiedot