Hyppää sisältöön

Uutta Niemeen

Niemessä toimii merkittäviä lahtelaisia yrityksiä, joiden naapurina oleva alue​ on muuttumassa Lahden opiskelukampukseksi LAB-ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n sekä Helsingin yliopiston Lahdessa toimivien yksiköiden keskitettyä toimintaansa sinne. Tuhannet opiskelijat opettajineen aikaansaavat ison muutoksen alueelle.

Alueen liikenneyhteyksiä parannetaan sekä alueen sisällä että sieltä keskustaan ja muihin kaupunginosiin. Sijainti alle kolmen kilometrin päässä keskustasta mahdollistaa kulkemisen jalan tai polkupyörällä. Niemi on tavoitteena saada osaksi sujuvaa ja laadukasta kävely- ja pyöräteiden verkostoa. Myös joukkoliikenneyhteyksiä kehitetään, ja matkakeskuksesta pääsee jo nyt alle 10 minuutin välein bussilla Niemeen usealla eri linjalla.

Kahta kampusta yhdistävä Kampusraitti valmistui joulukuussa 2018.  Kampusraitti rakennettiin rautatiealueen pohjoisreunaan ja se on tarkoitettu kävelijöille ja pyöräilijöille.  Raitin varrella on  myös pieniä aukioita istuskelupaikkoineen sekä kuntoilulaitteita. Raitin viereen, Mukkulankadun puoleiseen päähän on suunniteltu kampuspuisto, joka rakennetaan lähivuosina.

Ensimmäiset opiskelija-asunnot valmistuivat Kampusraitin varteen loppuvuonna 2020. Lahden talojen rakennuttamissa kahdessa talossa on yhteensä 110 opiskelija-asuntoa.

Niemessä on Lahden suurin pienveneiden satama ja se on pelastus- ja poliisiveneiden kotisatama. Ranta-alueen kehittäminen virkistykseen ja veneilyyn on yksi Niemen kehittämisen avainkohdista. UPM:n ja Polttimon siirtäessä toimintojaan pois Niemestä myös ranta-aluetta vapautuu uuteen käyttöön.

Niemen ranta-alueella Polttimon ja UPM:n teollisuusalueet vapautuvat 2-15 vuoden aikana teollisuudelta asumiseen, virkistykseen ja palveluihin. Alueen suunnittelu on vireillä arkkitehtuurikilpailun pohjalta 2023.