Hyppää sisältöön
Luontokoulu Kaislan logo

Ohjeet luontokouluohjelman tilaajalle

Tervetuloa osallistumaan luontokouluohjelmaan!

Tältä sivulta löydät tietoa ennakkovalmisteluista ja ohjeita luontokouluohjelmaa koskevista käytännön asioista.

Pukeutuminen ja muu varustus

Vietämme koko luontokouluohjelman maastossa säästä riippumatta, joten oppitunneille tulee varata säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Tästä on syytä muistuttaa oppilaita vielä edellisenä päivänä. Ulko-oppitunneista tulee miellyttäviä, jos pysyy kuivana ja lämpimänä, joten erityisesti jalkinevalintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Turvallisuus

Ryhmän oman opettajan tulee selvittää, mitä turvallisuusohjeita koulu on asettanut ryhmien jalkautumiseen koulun pihan ulkopuoliseen maastoon. Ulko-opetukseen lähdettäessä on hyvä muistaa mainita asiasta omalla koululla sellaiselle henkilölle, joka on esim. oppilaiden vanhempien tavoitettavissa koululta tarvittaessa. Luontokoulun ohjaajilla on aina mukanaan ensiapulaukku ja turvallisuus on otettu laajasti huomioon jokaisen ohjelman suunnittelussa.

Kun ulko-oppitunnit suuntautuvat koulun lähiympäristöä pidemmälle, on opettajan hyvä tiedottaa koteihin tulevasta retkestä ja mahdollisuuksien mukaan tarkistaa, onko jollakulla oppilaalla esim. jokin sairaus tai lääkitys, joka luontokoulun retkellä tulisi huomioida.

Yleisiä turvallisuusohjeita ja suosituksia löytyy myös  Oppimaan koulun ulkopuolelle-oppaasta, johon löydät linkin tämän sivun alareunasta.

Työnjaosta ja aikuisen roolista

Luontokoulun ohjaajilla on päävastuu ohjelmasta ja sen sujumisesta ja soveltuvuudesta ryhmälle. Luokan omalla opettajalla on vastuu oppilaista koko retken ajan. Opettajan tehtävänä on huolehtia työrauhasta luontokouluohjelman aikana. Koska toiminnan kohteena ovat oppilaiden lisäksi myös opettajat, tarkoituksena on, että myös opettajat ja mukana olevat muut aikuiset osallistuvat päivän ohjelmaan oppilaiden kanssa.

Peruutukset ja muutokset

Luontokouluohjelmat ovat osallistujille maksuttomia, mutta eivät ilmaisia järjestää. Muistathan siis ilmoittaa ohjaajille mahdollisista peruutuksista tai muutoksista hyvissä ajoin!

Mahdolliset retkieväät

Jos ulko-opetuspäivään kuuluu luontokouluohjelman lisäksi eväiden syönti, tulee eväät tilata koululta ajoissa oman koulun keittiön ohjeiden mukaisesti. Tavoitteena on aina mahdollisimman roskaton evästuokio. Esimerkiksi pillimehujen sijaan suosittelemme omia juomapulloja tai mukeja ja mehua yhteisessä astiassa. Toimintamallina on, että mitä metsään viemme, sen myös tuomme takaisin. Mahdolliset roskat kuljetetaan jokaisen omassa repussa takaisin koululle.

Oppimaan koulun ulkopuolelle -opas