Hyppää sisältöön

Kartanon peruskoulu

Kartanon peruskoulu toimi Lahdessa Villähteellä kahdessa toimipisteessä: Kankaantien toimipiste (ent. Villähteen koulu) ja Kärrytien toimipiste (ent. Erstan koulu). Oppilaita Kartanon peruskoulussa on 419 ja henkilöstöä 40.

Painotamme hyvää perusopetusta, monipuolisten oppimistaitojen harjaannuttamista ja toisten kunnioittamista. Toimintakulttuurissa haluamme edistää oppilaiden osallisuutta oman oppimisensa ja koulun toiminnan suunnittelussa. Tavoitteenamme on, että koulumme on oppilaiden näköinen.

Kankaantien toimipiste

Kartanon koulun Kankaantien toimipiste on 1–6 luokkien alakoulu. Oppilaita koulussamme on yli 200 ja henkilöstöä parisen kymmentä. Alakoulun yhteydessä toimii myös esikoulu, jossa eskarilaisia noin kaksikymmentä. Perus- ja esiopetuksen opettajat suunnittelevat ja myös toteuttavat opetusta tiimeissä sekä niin sanottua yhteisopettajuutta.

  • Kankaantien toimipisteen uudisrakennusosa valmistui 2016. Koulun vanhin osa on valmistunut vuonna 1924, keskimmäinen osa 1985.

  • 1. Kankaantien toimintayksikön (vuosiluokat 1.–6.) järjestyssäännöt

    Nämä järjestyssäännöt ovat voimassa koulupäivän aikana ja koulualueella. Koulualue käsittää koulun ja esiopetuksen piha-alueen, parkkipaikat ja koulun ympäristön. Lisäksi säännöt ovat voimassa myös kerho- ja iltapäivätoiminnassa, koulualueen ulkopuolella tapahtuvassa koulutoiminnassa ja sinne siirryttäessä, opintoretkillä, teemapäivinä, luokkaretkillä, leirikoulussa ja vastaavissa tilanteissa.

    2. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

    Järjestyssääntöjen tarkoituksena on perusopetuslain 29 §:n mukaisesti edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä ja koulualueella liikkuvalla on velvollisuus noudattaa järjestyssääntöjä.

    3. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet

    Oppilaalla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen, yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan. Edistetään kielellisten, kulttuuristen ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien toteutumista ja lisätään kulttuurien välistä ymmärrystä. Oppilaalla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä turvallisessa oppimisympäristössä. Oppilaan tulee suorittaa koulutehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti.

    Oppilaan tulee suorittaa oppivelvollisuus ja hänellä on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon. Huoltaja tekee poissaolosta selvityksen luokanopettajalle viipymättä poissaolopäivän aamuna. Poissaoloselvitys tehdään Wilman poissaolomerkinnällä, Wilma-viestillä, tekstiviestillä tai soittamalla. Etukäteen tiedossa olevaan poissaoloon lupa on anottava etukäteen luokanopettajalta (1 – 5 pv) tai rehtorilta (yli 5 päivää) ja läksyistä on huolehdittava poissaolon aikana.

    4. Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen

    Villähteen peruskoulussa arvostetaan ystävällistä ja toiset huomioon ottavaa, tilanteeseen sopivaa käytöstä ja työ- ja opiskelurauhan edistämistä. Tervehtiminen, anteeksipyytäminen, kiittäminen ja asiallinen kielenkäyttö kuuluvat hyvään käytökseen kaikissa tilanteissa.

    Kouluun ja oppitunneille tullaan ajoissa. Mahdollista myöhästymistä pyydetään anteeksi. Ruokalassa noudatetaan hyviä ruokailutapoja ja sovittuja sääntöjä. Kouluun pukeudutaan asianmukaisesti hyviä tapoja noudattaen ja säähän ja eri tilanteisiin sopivalla tavalla. Päähineet eivät ole sallittuja ruokalassa ja luokkatiloissa.

    Koulutyössä kunnioitetaan tekijänoikeuksia: oppilastöihin merkitään aina selvästi, mistä lähteestä työssä käytetyt materiaalit, kuten teksti, kuvat ja videot ovat peräisin.

    Oppilaat viettävät välituntinsa ulkona heille osoitetulla välituntialueella. Koulualueelta poistuminen ei ole sallittua koulupäivän aikana ilman opetukseen liittyvää tai muuta perusteltua syytä. Sateella ja kovalla pakkasella saa olla sisällä opettajan luvalla. Asiaton oleskelu wc:ssä on kiellettyä. Pyöräily koulun pihassa sallitaan ainoastaan opettajan luvalla. Lumipalloja saa heittää ainoastaa palloseinään.

    Koulumatkat kuljetaan liikennesääntöjä ja hyviä tapoja noudattaen. Koululla on velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta kaikkien osapuolten huoltajille. Koulukyydityksessä käyttäydytään asiallisesti ja muita häiritsemättä. Pyörät jätetään pyörätelineisiin. Sukset ja muut urheiluvälineet säilytetään koulupäivän aikana niille varatuissa paikoissa. Koulu ei korvaa koululle jätettyjä ja kadonneita varusteita. Oppilaita kannustetaan käyttämään pyöräiltäessä pyöräilykypärää. Koulun pyöräretkillä pyöräilykypärän käyttö on pakollista.

    Koulun tiloja ja kalustoa on kohdeltava kunnioittavasti. Näihin luetaan oppimateriaalit, koulurakennus ja koulun kalusteet. Omista tavaroista on huolehdittava ja toisten koulussa työskentelevien omaisuutta on kunnioitettava. Koulun tilat ja ulkoalueet pidetään siistinä ja omat jäljet siivotaan. Mikäli oppilas saa toimillaan aikaan epäjärjestystä tai likaantumista, on hän velvollinen korvaamaan koulun tai toisen ihmisen omaisuuden puhdistamisen tai korjaamisen.

    Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuden tunteeseen. Kaikenlainen toisen kiusaaminen ja häirintä on kielletty. Kaikille on annettava työrauha.

    Kouluun ei saa tuoda tai koulupäivän aikana pitää hallussa lailla kiellettyjä, vaarallisia tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä tai aineita. Rehtorilla ja opettajilla on oikeus takavarikoida tavarat niitä havaitessaan.

    5. Mobiililaitteiden käyttö

    Tietokoneita, matkapuhelimia ja muita mobiililaitteita käytetään oppitunneilla opiskeluun opettajan ohjeiden mukaisesti. Opiskelutilanteissa voi käyttää myös oppilaan omia laitteita kuitenkin niin, että vastuuvelvollisuus rikkoutumistapauksissa on oppilaalla. Lupa omien laitteiden käyttöön kysytään huoltajalta. Opettajalla ja koulun henkilökunnalla on oikeus kieltää mobiililaitteen käyttö opetustilanteessa, jos siitä ei ole sovittu ja/tai jos siitä aiheutuu häiriötä. Opetuksen aikana laitteiden tulee olla äänettömänä tai suljettuna.

    Mobiililaitetta ei saa missään tilanteessa käyttää kiusaamiseen, häirintään tai toisen yksityisyyden loukkaamiseen. Koulupäivän aikana oppitunteja, opiskelutilanteita tai toisia ihmisiä ei saa valokuvata, videoida tai äänittää ilman kaikkien läsnäolijoiden suostumusta. Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa, videota tai äänitettä ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

    6. Kurinpitotoimet

    Villähteen koulussa ensisijaisena kurinpitotoimenpiteenä käytetään perusopetuslain mukaista kasvatuskeskustelua. Oppilaiden riitatilanteiden selvittelyssä käytetään restoratiivista sovittelua. Oppilaalla on aina velvollisuus hoitaa koulutyönsä asiallisesti, ja kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään. Lisäksi kurinpitokeinoina voidaan käyttää perusopetuslain mukaisesti:

    1. jälki-istuntoa enintään kahdeksi tunniksi
    2. luokasta, opetustilanteesta tai muusta koulun järjestämästä tilaisuudesta poistamista
    3. koulupäivän keskeyttämistä, mikäli hän ei ole koulukuntoinen
    4. kirjallista varoitusta
    5. koulusta erottamista enintään kolmeksi kuukaudeksi.

    Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, joiden tulee olla kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Oppilas voidaan myös velvoittaa istumaan hiljaa jälki-istunnon ajan.

    Tietoteknisten laitteiden käyttösäännöt

    Koulussamme käytetään monipuolisesti hyväksi tietotekniikkaa, esimerkiksi tietokoneita, läppäreitä ja iPadeja oppitunneilla ja erilaisiin projekteihin liittyen. Oppilaat käyttävät ensisijaisesti koulun laitteita. Oppitunneilla voidaan käyttää myös oppilaan omia laitteita, kuten älypuhelimia, läppäreitä tai iPadeja.

    1. Laitteita käsitellään ja säilytetään huolellisesti.
    2. Laitteita käytetään opettajan luvalla ja annettujen ohjeiden mukaisesti.
    3. Toisen laitteita tai käyttäjätilejä ei saa käyttää tai ottaa haltuun.
    4. Laitteilla ei saa valokuvata, videoida tai äänittää toista henkilöä ilman lupaa. Myös materiaalin jakaminen ja levittäminen ilman lupaa on kielletty.
    5. Laitteita ja ohjelmistoja ei saa käyttää toisen vahingoittamiseen tai kiusaamiseen.
    6. Oppilaan on poistettava sopimaton ja luvaton materiaali laitteesta välittömästi.
    7. Mikäli oppilaan oma laite tai ohjelmisto rikkoutuu, vastaa hän itse tai laitteen muu omistaja vahingosta. Mikäli vahingon aiheuttaa toinen henkilö, vahingonaiheuttaja on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain säännösten mukaisesti.
    8. Mikäli koulun laite tai ohjelmisto rikkoutuu tahallisen väärinkäytöksen tai huolimattomuuden vuoksi, on oppilas vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain säännösten mukaisesti.
    9. Koulu ei vastaa oppilaan omien laitteiden katoamisesta.
    10. Koulu ei vastaa oppilaan omien laitteiden käytöstä syntyvistä kustannuksista, kuten puhelu-, verkkoyhteys- ja ohjelmistomaksuista.
    11. Koulun laitteiden päivittäminen, ylläpitäminen ja tietoturvasta huolehtiminen hoidetaan koulun toimesta. Omien laitteiden päivittäminen, ylläpitäminen ja tietoturvasta huolehtiminen on huoltajien vastuulla.
    12. Opettajalla on oikeus ottaa väliaikaisesti haltuunsa laite, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.
    13. Järjestyssäännöt on päivitetty, huoltajia ja oppilaita kuultu 2021

    Vanhempaintoimikunta on käynyt kokouksessa säännöt läpi 31.8.2021

    • Kasvatamme rehellisiäavuliaita ja hyväntahtoisia oppilaita. Toimimme yhteisöllisesti, vastuullisesti yksilöllisyyttä ja kulttuuriperintöä arvostaen. Ohjaamme oppilaita kohti kestävää elämäntapaa.
    • Lapset ja henkilökunta uskaltavat pyytää apua ja auttavat toinen toisiaan.
    • Pienillä teoilla on suuri merkitys.
    • Kohtaamme toisemme olemalla aidosti läsnä.
    • Oppilaat ja huoltajat osallistutetaan koulun arjen suunnitteluun.
    • Villähteestä pulahtaa nuori, jolla on motivaatio oppimiseen ja hän hallitsee oppimaan oppimisen taidot.
    • Kartanon koulussa on hyvä olla.
  • Kartanon peruskoulu, Kankaantien toimipisteen yhteystiedot

    RehtoriPirjo Tenhu040 766 1664
    ApulaisjohtajaMaija Hämäläinen044 416 4652
    KoulusihteeriMervi Juntunen044 790 9318
    KuljetusvastaavaHenna Hänninen044 790 9411
    OpetushenkilöstöOpettajien sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)edu.lahti.fiOpettajat ovat tavoitettavissa
    työpuhelimista varmimmin
    klo 8-16 välisenä aikana
    1aNane Veijola044 790 9544
    2aVirva Partanen044 790 0419
    2bSamu Silaste044 416 4731
    3aJuha Sokka044 482 6500
    4aTiina Sinelampi-Koskinen044 416 4650
    4bLeena Jarla044 416 4647
    5aMaija Hämäläinen044 416 4652
    5bHeta Arvaja044 416 4649
    6aAri Siltanen044 483 1679
    6bJouni Koski044 482 6295
    Erityisopettaja 3-6lkKirsi Pussinen040 184 8721
    Erityisopettaja 0-2lkLiisa Sulkanen044 416 4732
    Ortod. opetusMikko Mela050 311 1648
    KoulunkäynninohjaajaSoile Halonen044 482 6294
    KoulunkäynninohjaajaHenna Hänninen044 790 9411
    KoulunkäynninohjaajaMirkka Korander044 482 0589
    KoulunkäynninohjaajaMaarit Kuorelahti044 416 4648
    KoulunkäynninohjaajaKirsi-Marja Möltsi044 482 6527
    TerveydenhoitajaHeidi Laakso044 729 7175
    KuraattoriKia Laurila044 482 0987
    IltapäivätoimintaHämeen Lastenliitto ry:n järjestämää toimintaa050 526 2294
    Häiriötilannepuhelin03 752 2160
    SiistijäJane Heikkinen044 482 6516
    SiistijäTiina Kolehmainen044 790 9422
    KeittiöRitva Laaksonen044 790 9409
    KiinteistönhoitoJarmo Jääluoto050 337 0144

    Opetushenkilöstön yhteystiedot löytyvät myös Wilmasta. Kirjautuminen vaaditaan

Kär­ry­tien toi­mi­pis­te

Kartanon koulun Kärrytien toimipisteessä toimivat alakoululuokat 1 – 6. Oppilaita on noin 200 ja opetushenkilöstöön kuuluu 19 henkilöä.

  • Toimimme vuonna 2002 käyttöön otetussa, laajennetussa ja saneeratussa rakennuksessa. Samassa pihapiirissä on käyty koulua vuodesta 1901 alkaen.

  • Järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä (PoL 29 §).

    Nämä järjestyssäännöt ovat voimassa koulupäivän aikana koulualueella. Säännöt ovat voimassa myös koulualueen ulkopuolella tapahtuvassa koulutoiminnassa.

    Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta. Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (PoL 35 §).

    Oppilaalla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä turvallisessa oppimisympäristössä (PoL 30 §, PoL 29 §).

    Järjestyssäännöt kuvataan myönteisellä, oppilasta ohjaavalla tavalla.

    • Oppilas käyttäytyy asiallisesti muita kohtaan.
    • Oppilas ei kiusaa eikä loukkaa toisen koskemattomuutta.
    • Oppilas antaa itselleen ja toisille rauhan oppimiseen, työskentelyyn ja ruokailuun.
    • Oppilas pitää hyvää huolta omista ja yhteisistä tavaroista ja kunnioittaa toisten omaisuutta.
    • Oppilas käyttää opetustilanteessa kännykkää ja muuta teknologiaa opiskelun edistämiseksi opetushenkilöstön ohjeen mukaan.
    • Oppilas ei tuo kouluun esineitä tai aineita, jotka ovat vaarallisia, vahingollisia tai koulussa tarpeettomia.
    • Oppilas noudattaa koulun työjärjestyksen aikataulua.
    • Oppilas poistuu koulupäivän aikana koulualueelta vain opetushenkilöstön luvalla.

    Järjestyssääntöjä tarkennetaan yhdessä oppilaiden kanssa, ja niiden pohjalta laaditaan luokkien omat säännöt.

    Järjestyssäännöt kerrataan oppilaiden kanssa lukukauden alussa, ja ne päivitetään tarvittaessa lukuvuosisuunnitelman laatimisen yhteydessä.

    Järjestyssääntöjen ja toimintaohjeiden rikkomisen seuraamuksista säädetään perusopetuslaissa (PoL 35–36 §). Ensisijaisesti oppilasta ohjataan kasvatuskeskustelun avulla. Oppilas voidaan myös määrätä jälki-istuntoon. Vakavissa rikkomuksissa seuraamuksena voi olla kirjallinen varoitus tai määräaikainen koulusta erottaminen.

    Seuraamukset kuvataan tarkemmin koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

  • Kartanon peruskoulu, Kärrytien toimipisteen yhteystiedot

    TehtäväNimiPuhelinnumero
    RehtoriPirjo Tenhu040 7661664
    ApulaisjohtajaJoni Ylivainio044 7909399
    Koulusihteeri (ti ja to)Mervi Juntunen 044 7909318
    koulukuljetusvastaavastaPia Haiko044 4164770
    opetushenkilöstöOpettajien sähköposti on muotoa
    etunimi.sukunimi(at)edu.lahti.fi
    Opettajat ovat tavoitettavissa
    työpuhelimista varmimmin
    klo 8-16 välisenä aikana
    1bJaana Väisänen044 4164651
    1cUlla Remes044 4164745
    2cMinna Vornanen044 4164754
    2dRiitta Siltanen044 4831606
    3bJoni Ylivainio044 7909399
    3cMarianne Renko044 4826706
    4cHeini Eho044 4164746
    4dJemina Mustonen044 4164752
    5cEmma Koponen044 4164744
    5dJohanna Stenlund044 4820823
    6cJenni Kangas044 7698800
    ResurssiopettajaIlkka Rinne050 5180039
    ResurssiopettajaRiikka Kaarna044 4164749
    ErityisopettajaAino-Kaisa Auvinen044 4164750
    ErityisopettajaJaana Parikka044 7698914
    koulunkäynninohjaajaPia Haiko044 4164770
    koulunkäynninohjaajaSini Jokinen044 4820981
    koulunkäynninohjaajaPirjo Leppälä 044 4820982
    koulunkäynninohjaajaJaana Miettinen044 4164753
    KoulukuraattoriKia Laurila044 4820987/Wilma
    TerveydenhoitajaHeidi Laakso044 7297175
    Iltapäivätoiminta,
    Lahden seurakuntayhtymä
    Lahden seurakuntayhtymä040 8345923
    RuokahuoltoKeittiöpäällikkö Mia Korhonen, Tarja Jäkkö044 7909316
    Siivous044 4820793
    KiinteistönhoitoRisto Juutilainen050 3370223

    Opetushenkilöstön yhteystiedot löytyvät myös Wilmasta. Kirjautuminen vaaditaan.

Yhteystiedot