Hyppää sisältöön

1,5 asteen elämäntapa

Tutustu 1,5 asteen elämään ja löydä omannäköisesi kestävä elämäntapa.

1,5 asteen elämäntapa

1,5 asteen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi keskivertosuomalaisen on pienennettävä hiilijalanjälkeään neljäsosaan nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Nykyistä kestävämpää elämäntapaa kannattaa kokeilla, pienilläkin teoilla. Löydä omannäköisesi kestävä elämäntapa.

Kestävä elämäntapa

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 000 kg CO2e/vuosi. Jos kaikki maapallon asukkaat eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme viiden maapallon verran luonnonvaroja. Jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen, tulee suomalaistenkin hiilijalanjälki laskea merkittävästi.

Tavoitteenamme on olla hiilineutraali kaupunki jo vuonna 2025. Tämän eteen teemme konkreettisia tekoja päivittäin.

Kaupungin tekemien panostusten vuoksi lahtelaisten on helppo elää hiilineutraalia elämää. Asukkaiden omilla ratkaisuilla on iso vaikutus ja jokainen voi löytää oman tapansa elää kestävää arkea. Nykyistä kestävämpää elämäntapaa kannattaa kokeilla, pienilläkin teoilla.

Selvitä elämäntapasi ilmastovaikutus Sitran elämäntapatestillä tai laske ilmastovaikutuksesi ja aloita ilmastodieetti Suomen ympäristökeskuksen testillä.

Tärkeintä 1,5 asteen tavoitteen saavuttamisessa ovat arjen valinnat – se mitä yksilö tekee tai jättää tekemättä.

Vinkkejä kestävään elämäntapaan

 • Asuminen tuottaa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä noin kolmanneksen. Suurin ilmastovaikutus on asunnon lämmityksellä. Lahdessa kaukolämpö tuotetaan kierrätyspolttoaineella ja biomassalla, joten lämmityksen päästöt ovat selvästi pienemmät verrattuna kivihiilellä tuotettuun kaukolämpöön.  Nopea tapa pienentää oman sähkönkäytön ympäristövaikutuksia on vaihtaa sähkösopimus uusiutuvilla tuotettuun sähköön.

  Lahden Talot tarjoavat ympäristöystävällistä ja energiatehokasta asumista useissa kohteissa Lahdessa. Useiden uudiskohteiden energialuokka on A ja kerrostalot ovat lähes nollaenergiataloja (alle 75 kWh/asm2/vuosi). Myös peruskorjauksissa huomioidaan ympäristö ja energiatehokkuus.  Tavoitteena on asukas- ja kiinteistökohtaisen hiilidioksidikuormituksen vähentäminen ja asumisolosuhteiden laadun parantaminen.

  Motivan koordinoima valtakunnallinen energianeuvonta palvelee kuluttajia Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla. Tavoitat asiantuntevan energianeuvojan, joka vastaa mm. lämmitysjärjestelmiin, asumisen energiakäyttöön ja uusiutuvaan energian käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin maksutta.

  Kestäviä valintoja:

  • Sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella.
  • Sammuta laitteet, joita ei käytetä. Myös laitteen valmiustila kuluttaa energiaa.
  • Ota laturi irti pistokkeesta, kun et lataa.
  • Alenna huonelämpötilaa.
  • Älä tuhlaa lämmintä vettä.
  • Hanki energiatehokkaita kodinkoneita
 • Liikenteen osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin viidennes. Ympäristöystävällisten kulkumuotojen kuten kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistäminen ovat etusijalla Lahdessa. Tavoitteenamme on, että vuonna 2030 yli puolet matkoista tehdään kestävillä kulkumuodoilla. Liikkumisen tarpeelle ei aina voi mitään, mutta tapa jolla liikumme, on usein oma valintamme. Arkiliikunta edistää myös terveyttä ja parantaa elämänlaatua.

  Lue lisää kestävistä ratkaisuista:

 • Ympäristötietoinen kuluttaja suosii täysipainoista, kasvisvoittoista ja sesonginmukaista ruokaa sekä luonnonkalaa. Ruokahävikkiä voi estää ennakoimalla ruuan kulutusta ja käyttämällä sekä säilyttämällä ruokaa huolellisesti. Reilun kaupan tuotteet täydentävät vastuullisen kuluttajan valintoja.

  Lue vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen (Motiva).

 • Harkitse, huolla, hyödynnä olemassa olevaa ja suosi kierrätettyä. Tee hankintoja vain tarpeeseen, jos on välttämätöntä ostaa uutta, suosi paikallisia yrittäjiä sekä käytettyä. Palveluiden osalta suosi vastuullisia palveluntuottajia.

  Lahdessa asukkaille kehitetään uusia lainaus- ja vuokrauspalveluita. Kirjastoista saa kirjojen lisäksi lainaksi myös vaikkapa soittimia, lautapelejä tai liikuntavälineitä. Kaupungilta voi vuokrata monenlaisia tiloja liikunta-,kulttuuri- tai muihin tapahtumiin. Ilmaisia kokoustiloja voi varata kirjastoista. Ympäristöneuvonta lainaa asukkaille kahta laatikkopyörää, joista toinen on sähköavusteinen. Kodin energiahävikin kartoittamiseen saa lainaksi lämpökameran Palvelutorilta.

  Huolehdi käytöstä poistettavien tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Lahdessa toimii Kierrätyskeskus Patina.

 • Kulutuksen seurauksena syntyy jätettä. Jätteen vähentämiseksi voi miettiä tarkkaan tarvetta ennen ostopäätöstä, välttää lyhytikäisiä ja kertakäyttöisiä hankintoja, suosia kestäviä tuotteita ja korjata niitä mahdollisuuksien mukaan.

  Kaikkea jätettä ei voi välttää, jolloin se tulee kierrättää. Jätteiden kierrätys on viime kädessä kiinni kuluttajan omasta aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta. Edistä kiertotaloutta ja kierrätä jätteesi!

  Päijät-Hämeen jätehuollon lajitteluohjeet.

 • Ekologisempi vapaa-aika ei tarkoita harrastuksista luopumista tai kotona pysyttelemistä. Lahden seudulta löytyy mielenkiintoisia luontokohteita, virkistysalueita ja runsaasti kulttuuritarjontaa. Matkusta ja retkeile lähellä, se säästää ympäristöä ja on usein edullista!

  Lahti tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia liikunnan ja ulkoilun parissa sekä lahtelaisille että matkailijoille.

  Lahdessa järjestetään vuosittain satoja kulttuuritapahtumia, joihin tullaan läheltä ja kaukaa.

#greenlahti

Ohita upotus