Hyppää sisältöön

1,5 asteen muuttuja: Apulanta-yhtyeen rumpali Simo ”Sipe” Santapukki

– Meillä pitäisi olisi helppoja mahdollisuuksia hyödyntää muille tarpeettomia tavaroita ja materiaaleja. Kiertotalous on välttämätöntä tulevaisuudessa, sanoo Apulanta-yhtyeestä tuttu Sipe Santapukki. Hän haluaa ostaa nykyistä enemmän tavaroita kierrätettynä ja kokeilla talvipyöräilyä autoilun sijaan – kunhan se on turvallista ja helppoa.
Simo Santapukki

Lähtötaso vuonna 2021

43-vuotiaan Sipe Santapukin nelihenkinen perhe asuu kerrostalossa Lahden keskustassa. Perheeseen kuuluu kaksi pientä lasta ja puoliso Minna Kauppi, joka on entinen ammattiurheilija. Vuonna 2021 Santapukin perheen hiilijalanjälki on noin 4,5 tonnia per henkilö. Suurimmat päästöt syntyvät autoilusta ja kuluttamisesta, jotka vastaavat melkein puolta heidän hiilijalanjäljestään.

”Puolisoni ja minä arvostamme perhekeskeisyyttä ja perusasioiden elämyksellisyyttä erityisen paljon. Luonto on ollut minulle aina tärkeä ja sen merkitys on vain korostunut entisestään sen jälkeen, kun tapasin suunnistajapuolisoni. Vapaa-aikaa vietämmekin koko perheen kesken lähes yksinomaan ulkona metsäretkillä, eväät reppuun pakattuina.

Omat evääni ovat aina vegeä. Olen ollut kasvissyöjä jo 20 vuotta, mutta lapset ja puoliso syövät sekaruokaa. Juusto tosin maistuu minullekin. Meillä on kotona periaate, että mitään ei heitetä pois. Näin yritämme minimoida ruokahävikkiä. Hävikin vähentäminen kiinnostaa minua kuluttajana muutenkin. Kauppareissuilla nappaamme hyllystä yleensä alennuksessa olevat punalappuiset tuotteet. Pitääkin selvittää, mistä hävikkiruokaa löytäisi parhaiten myös päivittäistavarakauppojen ulkopuolelta. Aion kokeilla eri sovelluksia, joiden avulla voi ostaa hävikkiruokaa esimerkiksi ravintoloista ja kahviloista.

Hävikkiruokasovellusten lisäksi yritämme toteuttaa kiertotaloutta arjessamme muillakin tavoin. Olen alkanut etsiä ja kerätä erilaisia materiaaleja tulevaa rakennusprojektiamme varten. Haluamme rakentaa tontillemme Heinolaan uuden kodin, josta haluamme tehdä nollaenergiatalon. Se olisi siis talo, joka tuottaa yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa. Ajattelimme lämmittää talon maalämmöllä ja tuottaa sinne sähköä aurinkopaneeleilla.

Olen jo löytänyt monia hyviä materiaaleja jätelavoilta ja kävin jopa hakemassa autolastillisen ylijäämätiiliä lahtelaiselta rakennustyömaalta. Myös tuttuni vinkkaavat minulle materiaalilöydöistä. Kiertotalous on mielestäni välttämätöntä tulevaisuudessa.

Toivoisin, että tulevaisuudessa meillä olisi helppoja mahdollisuuksia hyödyntää muille tarpeettomia tavaroita ja materiaaleja. Siksi ajattelin, että voisin perustaa vaikka rappukäytäväämme tai nettiin tavaroiden vaihtopisteen jonka avulla voisin laittaa itselleni tarpeettomat tavarat kiertoon. Ostamme jo nyt suuren osan tarvitsemistamme asioista käytettynä.

Tällä hetkellä voisin vaikuttaa eniten arkiautoilun päästöihin. Töiden takia joudun kulkemaan paljon autolla ja tuleehan sitä käytettyä jonkin verran arjessakin. Onneksi meillä on jo ladattava hybridiauto, mutta arjessa voisin kulkea enemmän pyörällä ja julkisilla kulkuvälineillä.

Minua kiinnostaa kokeilla pyöräillä talvella. Olen tosin työntänyt lastenrattaita sohjossa, joten loskakelissä polkeminen mietityttää. Lapsia ei ehkä noin vain pyörällä kuskata pahassa lumipyryssä.

Vielä on matkaa siihen, että tuntuisi houkuttelevalta vaihtaa auto pyörään talvella. Tarvitsemme Suomen talven olosuhteisiin sopivia pyöriä, hyviä varusteita ajamiseen ja tarkasti huollettuja pyöräteitä. Ajamisen on oltava turvallista.”

Päästöjen vähennys 2021–2030

Sipe pienentää hiilijalanjälkeään eniten näillä teoilla:

  • Ostamalla lähes kaikki tavarat ja huonekalut kierrätettynä -840 kg
  • Korvaamalla auton arjessa julkisilla -760 kg
  • Ryhtymällä talvipyöräilijäksi -380 kg

Elämäntapamuutosten avulla Sipe perheineen voi vähentää hiilijalanjälkeään 2,2 tonnilla henkilöä kohden. Näin heidän hiilijalanjälkensä olisi 2,3 tonnia, eli jo alle 1,5 asteen ilmastotavoitteen vaatiman tason.

Aihealueet