Hyppää sisältöön

Asukaslähettiläät ja projektit ympäristöpääkaupungin sanansaattajina

Osallisuus on yksi peruslähtökohta, kun Lahti rakentaa vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkia.

Haku ympäristöpääkaupungin asukaslähettiläiksi aukeaa syksyllä. Lähettiläät kertovat kestävistä valinnoista sosiaalisessa mediassa, naapurustossa ja tapahtumissa. Osa voi isännöidä ympäristöpääkaupungin tapahtumissa turisteja ja vierailijaryhmiä.

– Asukkaat ovat kyselleet, miten ympäristöpääkaupungissa pääsee edistämään itselleen tärkeitä arvoja. Toivomme ympäristöasioiden puolestapuhujiksi mahdollisimman monenlaisia, täysi-ikäisiä ihmisiä, vuorovaikutussuunnittelija Emma Sulkanen kertoo.

Hankerahaa uusille avauksille

Ympäristöpääkaupunki haluaa mahdollistaa uusien ympäristöideoiden toteuttamisen jatkuvahakuisella projektirahoituksella.

Yrityksen tai yhteenliittymän hankkeen pitää toteuttaa yhtä neljästä peruslähtökohdasta: osallisuus, vähähiilisyys, kiertotalous tai luonto ja vesi. Lahden seudun toimijat ovat jo olleet aktiivisesti yhteydessä hankeideoistaan.

– Hankkeilla tavoitellaan alueen kasvua, kestävää kehitystä ja eri tahojen yhteistyötä ympäristökaupungin toteutuksessa. Koronan jälkeisessä ajassa korostuu myös työpaikkojen luominen kestävän kehityksen periaatteilla, ohjelmajohtaja Saara Vauramo kertoo.

Lahti on aiemminkin tehnyt viisaita ympäristövalintoja keskellä kriisiä. 1990-luvun laman aikana satsattiin vahvasti Vesijärven puhdistamiseen ja maakunnalliseen jätehuoltoon, joista Lahti on nyt kuuluisa.

Cyberpunk yhdistää nuoret ja ympäristön

Suomen Diakoniaopiston Lahden opiskelijateatteri Theatrum Olga sai yhtenä ensimmäisistä projektirahaa Cyberpunk – paluu lähialueen historiaan -projektiin. Taideprojektissa tutkitaan tieteisfiktion keinoin vaarallista tulevaisuutta, jossa jokin voima kuten virus vallitsee yhteiskunnassa.

Rahoituksen turvin Theatrum Olgaan hankittiin materiaaleja ja kuljetuksia. Hankkeen aikana syntyy mm. kolme tieteisfiktiivistä lyhytelokuvaa, joiden kuvauspaikat ovat arkeologian, geologian tai luonnon kannalta tärkeitä.

– Tämä projekti palvelee taiteessa oppimista ja ihmiseksi kasvamista ja tuo kotiseudun ja ympäristön lähemmäksi, draamapedagogi Lasse Kantola kertoo.

Teksti
Ina Ruokolainen

Artikkeli on julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä. Kaupunkilainen jaettiin koteihin kesäkuussa. Voit lukea lehden myös verkkojulkaisuna.