Hyppää sisältöön

Fazerin suunnitellun makeistehdasinvestoinnin laajuus muuttuu – yhtiö selvittää pelkän suklaatuotannon uudistamista

Fazerin makeistehdasinvestoinnin suunnittelun laajuus muuttuu ulkoisen ympäristön merkittävien muutosten takia. Yhtiö on päättänyt selvittää ainoastaan suklaatuotteiden valmistuksen siirtämistä uuteen tehtaaseen. Muutoksesta huolimatta suunnitteilla oleva investointi on edelleen Fazerin historian suurin. Lahti tarjoaa tehtaalle ja Fazerin tulevaisuuden kehitykselle erinomaisen ympäristön, ja yhteistyömme kaupungin kanssa jatkuu.

– Fazerin Lahteen valmistelema investointi on muutoksen jälkeenkin edelleen historiallisen suuri Lahden seudulla. Kaupunki jatkaa esirakentamista ja yhteistyösopimuksen toteuttamista, toteaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Fazerin hanke huippumodernin makeistehtaan rakentamiseksi Suomeen on edennyt perussuunnitteluvaiheeseen. Uuden investoinnin julkistamisen yhteydessä yhtiö kertoi, että suunniteltuun uuteen tehtaaseen Lahteen siirtyisivät ensimmäisessä vaiheessa Vantaalla sijaitseva suklaatuotanto ja toisessa vaiheessa Lappeenrannassa sijaitseva sokerimakeistuotanto.

Ulkoisen toimintaympäristön merkittävät muutokset, kuten korkotason nopea muutos, kuluttajakäyttäytymisen ja kysynnän muutokset sekä käynnissä olevan terveysverokeskustelun aiheuttama epävarmuus ovat kuitenkin vaikuttaneet yhtiön arviointiin. Tämän seurauksena Fazerin makeistehdasinvestoinnin suunnittelun laajuus muuttuu ja yhtiö on päättänyt selvittää ainoastaan suklaatuotteiden valmistuksen siirtämistä uuteen tehtaaseen. Nykyinen suklaatehdas on ollut toiminnassa 1960-luvulta lähtien ja lähestyy käyttöikänsä loppua. Uusi tehdas mahdollistaisi tulevaisuuden suklaatuotteiden kehittämisen ja valmistamisen. Sokerimakeisten tuotanto jatkuu näin ollen Lappeenrannassa.

Fazerin strategisena tavoitteena on vahvistaa asemaansa Suomen johtavana kuluttajatuoteyhtiönä ja vauhdittaa kasvuaan muissa Pohjoismaissa. Osana strategian toteuttamista Fazer kertoi keväällä 2022 suunnittelevansa investointia uuteen huippumoderniin makeistehtaaseen Lahdessa. Toteutuessaan suunniteltu tehdas vastaisi tulevaisuuden kuluttajaodotuksiin ja ympäristövaatimuksiin, mahdollistaisi kokonaan uudenlaisten tuotteiden valmistamisen sekä parantaisi työskentelyolosuhteita ja kotimaisen valmistuksen kilpailukykyä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan uuteen tehtaaseen oli tarkoitus siirtää Vantaalla sijaitseva suklaatuotanto ja Lappeenrannassa sijaitseva sokerimakeistuotanto vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana.

Haasteena toimintaympäristön muutokset ja heikko ennustettavuus

Investointihankkeen julkaisun jälkeen yhtiön toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi. Historiallisen nopeasti nousseet korot, korkea inflaatiotaso sekä kysynnän muutokset vaikuttavat yhtiön investointisuunnitelmiin. Näiden lisäksi käynnissä oleva terveysverokeskustelu haastaa Fazerin kaltaisten toimijoiden edellytyksiä investointeihin. Fazer onkin päättänyt keskittyä suklaatuotteiden valmistukseen keskittyvän tehtaan suunnitteluun.

Nykyinen suklaatehdas on tulossa teknisen käyttöikänsä loppuun ja samalla suklaatuotteissa on paljon kasvupotentiaalia ja sellaisia tulevaisuuden kategorioita, joiden valmistamisen uuden makeistehtaan kyvykkyydet ja kapasiteetti mahdollistaisivat. Hankkeen tarkempaan aikatauluun ja muihin yksityiskohtiin palataan investointipäätöksen julkaisemisen yhteydessä. Fazer jatkaa näin ollen sokerimakeisten tuotantoa ja toiminnan kehittämistä Lappeenrannassa.

– Yleisen epävarmuuden ja markkinanäkymien lisäksi Suomessa huolta herättää poliittisen toimintaympäristön arvaamattomuus pääosin terveysverosta käytävän keskustelun myötä. Fazer on sitoutunut kehittämään kotimaista ruokamarkkinaa, luomaan työpaikkoja ja tekemään pitkäaikaisia investointeja Suomeen. Tämä edellyttää kuitenkin ennakoitavaa, eri toimijoita tasapuolisesti kohtelevaa ja reilua regulaatiota. Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum toteaa.

Fazer aloitti hankkeen makeistuotannon uudistamiseksi 2021, ja toukokuussa 2022 Fazer ja Lahden kaupunki allekirjoittivat yhteistyösopimuksen tontin varaamisesta Pippo-Kujalan teollisuusalueelta makeistehdashanketta varten. Helmikuussa 2023 Fazer ja Lahden kaupunki allekirjoittivat kiinteistökaupan esisopimuksen yhteistyösopimuksessa määritellystä tontista. Esisopimus edeltää varsinaista kiinteistökauppaa ja investointipäätöstä.

– Muutoksesta huolimatta suunnitteilla oleva investointi on edelleen Fazerin historian suurin. Lahti tarjoaa tehtaalle ja Fazerin tulevaisuuden kehitykselle erinomaisen ympäristön, ja yhteistyömme kaupungin kanssa jatkuu, Christoph Vitzthum toteaa.

Fazerin makeistuotanto Suomessa

Fazer on valmistanut makeisia Suomessa 1890-luvulta lähtien. Tänä päivänä Fazerin makeisliiketoiminta-alue työllistää yhteensä 2449 henkeä. Muutamaa erikoistuotetta lukuun ottamatta kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa ja niitä viedään yli 40 maahan. Vuonna 2022 Fazer Makeisten liikevaihto oli 461,4 miljoonaa euroa.

Suklaatehdas Vantaalla 

  • Vantaan suklaatehdas on ollut toiminnassa 1960-luvulta lähtien
  • Suklaanvalmistus työllistää noin 500 henkeä
  • Fazerin suurin suklaatuote on Fazerin Sininen, muita tunnettuja ja kansainvälisesti suosittuja suklaatuotteita ovat mm Dumle ja Geisha
  • Fazer on panostanut tulevaisuuden suklaatuotteiden kehittämiseen mm investoimalla kaurapohjaisen Fazer Oat Chocon valmistukseen ja soluviljellyn kaakaon tutkimiseen

Makeistehdas Lappeenrannassa 

  • Lappeenrannan tehdas on ollut toiminnassa vuodesta 1922. Se siirtyi Fazerin omistukseen vuonna 1993
  • Makeisten valmistus työllistää noin 400 henkeä
  • Lappeenrannassa valmistetaan tunnettuja makeissekoituksia, kuten Remix ja Ässä Mix sekä klassikkotuotteita kuten Vihreät kuulat, Fazerin Parhain ja Pantteri. Kansainvälisesti suosittuja makeistuotteita ovat mm. Tutti Frutti, Marianne ja Tyrkisk Peber
  • Fazer on hiljattain tehnyt investoinnin tehtaan keskuspakkaamon uudistukseen

Lisätietoja

Liisa Eerola, viestintäjohtaja, Fazer Makeiset, puh.  044 710 8860, liisa.eerola@fazer.com

Christoph Vitzthumin haastattelupyynnöt

Fazerin mediapuhelin puh. 040 668 2998 (arkisin klo 8.00–16.00), media@fazer.com

kaupunginjohtaja Pekka Timonen, puh. 050 337 4386

Fazer-konserni

Ruokaelämyksiin keskittyvänä yrityksenä Fazer mahdollistaa jokaiselle päivän parhaista hetkistä nauttimisen. Missiomme, Ruokaa, jolla on merkitys, rakentuu vankalle 130-vuotiaalle perinnöllemme, kuluttajalähtöisyydelle ja innovaatioille kehittäessämme tulevaisuuden vastuullisia ruokaratkaisuja. Noin 5 000 omistautuneen ammattilaisemme voimin keskitymme kuluttajatuotteisiin ja suoraan kuluttajaliiketoimintaamme Pohjois-Euroopassa, minkä lisäksi myymme tuotteita noin 40 eri maahan. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä ohjeita, jotka pohjautuvat konsernin arvoihin ja YK:n Global Compact -aloitteen periaatteisiin. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 1,1 miljardia euroa.

Northern Magic. Made Real.