Hyppää sisältöön

Haalarit edistävät opiskelijakulttuuria – Lahden katukuvassa voi bongata eri värejä

Yhä useammin Lahdessa voi nähdä nuoria ihmisiä värikkäät haalarit päällä osallistumassa johonkin haasteeseen tai tapahtumaan. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille haalarit ovat käytännöllinen ja mukava asu, joka kertoo paljon opiskelijan alasta ja opiskelijakulttuurista.

Jos kuvittelee haalarikansan aina olevan menossa vain juhlimaan, erehtyy. Yhteisöasiantuntija Pia Kuosmanen LUT-yliopiston ylioppilaskunnasta osaa kertoa paljon muitakin käyttötarkoituksia haalareille. Hänen työnsä on edistää opiskelijakulttuuria.

– Asiaedustuksessa pukeudutaan haalareihin esittäytyessä uusille opiskelijoille tai kun käydään verkostoitumistilaisuuksissa ja yritysvierailuilla. Haalarit on ennen kaikkea yhdessä toimimisen symboli, josta on helppo aloittaa keskustelu tuntemattomankin kanssa, Kuosmanen sanoo. 

Ihan mitkä haalarit tahansa eivät käy opiskelijasymboliksi, sillä kullakin korkeakoululla ja alalla on omat värinsä. Useimmiten opiskelijajärjestöt hankkivat ne yhteistilauksena ensimmäisenä syksynä, jolloin hintakin laskee. Pakollisia ne eivät tietenkään ole. 

– Yleensä yli puolet vuosikurssista haluaa haalarit, aikuisopiskelijat harvemmin kuin nuoret. Me, jotka olemme haalarit hankkineet, tiedämme miten käytännöllisiä ne ovat. Niihin mahtuu paljon tavaraa ja ne muokkautuvat sääolosuhteisiin, jopa liukumäkeen ja sateeseen.

Merkkejä ommellaan käsin

Kun haalarit on saatu, niihin aletaan kerätä merkkejä. Merkit kertovat tapahtumista, haasteista ja yritysyhteistyöstä ja niitä joko ostetaan tai saadaan osana tapahtumaa tai vierailua. Merkit pitää Pia Kuosmasen mukaan kiinnittää ehdottomasti käsin ommellen. 

– Tarkoitus on myös kehittää kädentaitoja. Haalareita voi myös tuunata vaihtamalla hihaa perheenjäsenen tai läheisen ystävän kanssa ja lahjetta kumppanin kanssa. 

Kuosmanen on opiskellut Lappeenrannassa restonomiksi, joten hän kulkee edelleen turkooseissa haalareissa. Hänellä on myös muistona opiskelijayhdistyksen puheenjohtajuudesta lahkeessa monivärinen nauha, jota usein luullaan Pride-symboliksi. 

Helpottaa vapaa-ajan pukeutumista

LAB-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijan, Niklas Tommolan, haalari puolestaan on musta fuksianpunaisilla taskuilla. KOE-opiskelijakunnan hallituksen jäsenenä hän myös kannustaa haalarikulttuuriin. 

– Haalareihin jää konkreettinen muisto opiskeluajan tapahtumista. Ne ovat tasa-arvoinen asu, joka helpottaa pukeutumista vapaa-ajalla.  

Tommolan haalarit ovat kolmantena opiskeluvuonna jo varsin täynnä merkkejä. Niillä onkin iso merkitys, etenkin koronapandemian leimaamassa ajassa. 

– Merkit kannustavat käymään tapahtumissa, joita pystyttiin pitkään järjestämään vain rajoitetusti ja ulkona. Nyt on melkein tapahtumaähky.   

Teksti Ina Ruokolainen

Kuva Lassi Häkkinen

Artikkeli julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/22

Lahden haalarien värit

LUT-yliopisto 

  • Keltainen: uudet tutkinto-opiskelijat syksystä 2022 alkaen 
  • Punainen: tietotekniikka 
  • Valkoinen: energiatekniikka 
  • Tummansininen: tuotantotalous 

LAB-ammattikorkeakoulu 

  • Fuksianpunainen: insinööri 
  • Sininen: liiketalous
  • Oranssi: sosiaali- ja terveysala 
  • Musta-fuksianpunainen: restonomi 
  • Musta: Muotoiluinstituutin opiskelijat