Hyppää sisältöön

Henkasta ja Kivimutkasta täky matkailuun?

Onko Lahteen sijoittuvalla lastenromaanilla sellaista vetovoimaa, että sen tapahtumapaikoille voi rakentaa hauskan yleisökierroksen? Kirjailija Kalle Veirto kertoo vastauksen!
Kirjailija Kalle Veirto ja vaimo Tuija Veirto Henkan ja Kivimutkan maisemissa.

Lahtelainen etsiväpari Henkka ja Kivimutka ilmestyi kirjallisuuden kentälle vuonna 2008. Se ei perustunut syvälliseen suunnitelmaan, mutta kun tilaisuus tuli, tartuin siihen.

Olohuoneen pöydällä oli poikani kouluaine, joka alkoi lauseella ”Moi, mun nimi on Lauri”. Jokin helähti, siinä oli ääni. Pöllin äänen ja tyylilajin. Sitten vaan kamera silmien korkeudelle ja menoksi.

Näistä eväistä syntyi Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka. Sitä voi kutsua nuorten salapoliisiromaaniksi. Itse kutsun lajia nimellä kohellus. Joku kirjoittaa novelleja, toinen lastuja, Veirto Lahesta kohelluksia.

Se että sarja kasvaa muutaman vuoden päästä 20-osaiseksi, on teidän vikanne, lukijoiden. Olen kirjoittanut sitä mitä ihmiset ostavat ja koululaiset lainaavat ympäri Suomen. Ensimmäisestä H&K:sta on otettu seitsemän painosta, seuraavista yhdeksästä 2¬-4.

Mistä idea yleisökierrokseen?

Aihe pompsahti esiin kulttuurimatkailuseminaarissa, jossa Tuija toimittajana kävi. Tullessaan hän heitti haasteen: Hei, saiskos sun H&K:stakin kirjallisuuskierroksen?

Kohta jo mietittiin, että tehdään Launeella hupaisa kävelyseikkailu ystävien ja sukulaisten kanssa ja pidetään sen päälle pirskeet kotona. Idea kasvoi pirskeistä avoimen yleisötapahtuman mittoihin. Vakavoitumaan se ei pääse, kyse on edelleen leikkimielisestä kulttuuritapahtumasta.

Apinointi eli jäljittely taiteessa on ensiarvoisen tärkeää, eikä ilman esikuvia olla tässäkään. Tiedossa on, että Turussa on kierrätetty yleisöä Reijo Mäen dekkareiden maisemissa, Wallander on kova nimi Ystadissa ja Uppsalassa tassutellaan Pekka Töpöhännän tahtiin. Kuopiossa on Minna Canth -kierros ja Hartolassa on tehty pyhiinvaellus Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen synnyinsijoille.

Opastettuja kierroksia on tarkoitus toteuttaa pop up -periaatteella tilauksesta. Viritys on myös digitaalisesta sovelluksesta omatoimimatkailijoille. Matkailutuotetta mietitään yhteistyökumppani Lahti Regionin kanssa. Perusideahan on ajankohtainen: lähimatkailulle voi ennustaa kasvavaa suosiota, kun korona-rajoitukset purkautuvat ja väki pääsee irti.

Laune on viiden tähden perhematkailukohde

Perhepuisto on Henkka ja Kivimutka -kierrosten luonnollinen lähtöpiste. Etelä-Lahdesta löytyy jo nyt perheille, lapsille ja nuorille tekemistä. On Launeen keskuspuisto ja sen monet ilmaiset ja maksulliset toiminnot. Puistossa on kahvila, sen kulmalla palvelee hampurilaisravintola ja kahden kivenheiton päässä kauppakeskusrypäs. Matkakeskukseen on kilometri, torille pari. Loistava perhematkailukohde, voisi joku sanoa.

Ja onhan se leffakin tulossa. Fishcock Films Company Oy kuvaa tänä suvena ja tuo Henkan ja Kivimutkan ensi vuonna valkokankaalle.
”Meillä on kuvausten valmistelut täydessä vauhdissa. Luvassa on visuaalisesti näyttävä, jännittävä sekä humoristinen koko perheen elokuva, jossa Lahti on tapahtumien keskiössä”, ohjaaja-tuottaja Väinö Weckström kertoo.

Teksti: kirjailija Kalle Veirto
Artikkeli on ilmestynyt laajempana kesän 2020 Kaupunkilainen-lehdessä.

Aihealueet