Hyppää sisältöön

IB-lukio Lahdessa 10 vuotta        

Lahden lukio Gaudiassa juhlistettiin IB-lukion 10-vuotissynttäreitä. Vuosipäivää vietettiin Gaudian opiskelijoiden, henkilöstön ja pienen kutsuvierasryhmän kesken opiskelun ja tutustumisen merkeissä. Kuntalaiset pääsevät tutustumaan IB-linjaan Gaudian avoimien ovien päivänä tammikuussa 23.1.2024.

IB:n diploma programme perustettiin Kannaksen lukioon, ja syksyllä 2013 ensimmäinen preparatory year -ryhmä aloitti opintonsa Kannaksessa. Ryhmä valmistui kesällä 2016.

Suomessa on tällä hetkellä 17 IB-lukiota. Ensimmäisenä IB:n diploma programme  auktorisoinnin Suomessa sai Helsingin suomalainen yhteiskoulu vuonna 1990. Nykyinen Lahden lukio Gaudia on toistaiseksi viimeisin auktorisoitu IB-lukio Suomessa.

Globaalisti IB-lukioita on 149 maassa yli 3000. Ympäri maailmaa valmistuu vuosittain yli 116 000 nuorta diploma programmesta, joka on kansainvälinen opetussuunnitelma.

Lahden IB-linjan vuosipäivää juhlistettiin perjantaina 10.11.2023.

IB-linjalta laajat valmiudet jatkaa omalla vahvuusalueellaan korkeakoulussa

– Diploma programme antaa valmistuneelle opiskelijalle saman pätevyyden esimerkiksi korkeakouluhakuihin kuin suomalainen ylioppilastutkinto, kertoo IB-linjan koordinaattori Sami Sorvali Lahden lukio Gaudiasta.

– IB-linjalla opiskellaan kuitenkin vain kuutta, maksimissaan seitsemää ainetta. Opiskelija voi valita aineensa kuudesta aineryhmästä sen mukaan, missä omat vahvuudet ovat. Opinnoissa mennään suomalaista lukiota syvemmälle ainesisältöihin. Opiskelija saa tällöin laajemmat valmiudet jatkaa opintojaan omalla vahvuusalueellaan korkeakoulussa. IB-lukion opetus tapahtuu englannin kielellä.

Sorvalin mukaan IB-linja on leimallisesti tarkoitettu tavoitteelliselle nuorelle, joka haluaa jotain ekstraa toisen asteen opiskeluistaan ja jonka tähtäimessä on korkea-asteen opinnot joko Suomessa tai ulkomailla.

Gaudian IB-linjalle ei ole pääsykoetta, vaan haku tapahtuu normaalisti kevään yhteishaussa. Gaudia ottaa joka syksy 32–34 uutta ib-opiskelijaa. Mukana on aina myös ulkomailta hyväksyttyjä hakijoita.

– IB-lukiostamme vuosittain valmistuvista suurin osa jää Suomeen opiskelemaan ja noin kolmasosa suuntaa ulkomaille. Ulkomailta on myös palattu Suomeen valmistumisen jälkeen, toteaa Sorvali.

Kuva syyskuun 2023 IB-kymmenvuotisvalmistujaisjuhlasta.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
Lahden lukio Gaudia
Sami Sorvali, IB-koordinaattori, 044 4163064, sami.sorvali@edu.lahti.fi
Jyrki Rosti, rehtori, 050 559 7840, jyrki.rosti@lahti.fi

gaudialahti.fi

www.gaudialahti.fi/en/ib-en/