Hyppää sisältöön

Ilmakehän mallintamisen tutkimuskeskus avautuu Lahdessa

Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston yhteinen Atmospheric Modelling Centre Lahti -tutkimuskeskus toimii Niemen kampuksella Lahdessa.
Professori Michael Boy hymyilee
Ilmakehätieteen ja sovelletun matematiikan professori Michael Boy toivoo, että alueelta löytyy yhteistyökumppaneita. Kuva: Maarit Kytöharju

Ilmakehän mallintamisen tutkimuskeskuksen virallinen nimi on englanninkielinen Atmospheric Modelling Centre Lahti. Keskus pyrkii löytämään uutta tietoa ja ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja ilmansaasteisiin soveltamalla tekoälytekniikoita ilmakehätieteisiin.

– Tutkimme, miten ilmakehässä muodostuvat hiukkaset vaikuttavat pilvien ja ilmanlaadun prosesseihin kaupunkialueilla. Tekoälyn ja koneoppimistekniikoiden soveltaminen ilmakehätieteissä voi tuoda uutta tietoa ilmastonmuutoksen ennustamiseen tulevina vuosikymmeninä ja auttaa torjumaan ilmansaastejaksoja tehokkaasti, sanoo tutkimuskeskusta johtava professori Michael Boy.

Boy työskentelee Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston ilmakehätieteen ja sovelletun matematiikan yhteisprofessuurissa.

Keskuksen tuloksista tukea päätöksenteolle

–Tutkimukseemme on suhtauduttu Lahdessa positiivisesti alusta asti. Sijainti Helsingin ja Lappeenrannan välissä on meille etu. Toivottavasti voimme jatkossa tehdä yhteistyötä alueen muiden ilmanlaadusta kiinnostuneiden tahojen kanssa, Boy kertoo.

Keskuksen tutkimustuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi päätöksenteon tukena suunnitellessa kestäviä ja kustannustehokkaita toimenpiteitä kestävän kehityksen edistämiseksi.

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on yksi tämän vuosisadan suurimmista haasteista. Eräs tärkeistä kysymyksistä on se, miten maapallo järjestelmänä reagoi lämpenemiseen vesikierron osalta.

Pilvissä tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa häiriöitä säteilytasapainoon, mikä voi johtaa joko viilenemiseen tai lämpenemiseen. Lisäksi suuria hiukkaspitoisuuksia sisältävät ilmansaasteet ovat merkittävä terveysriski aiheuttaen yli kolme miljoonaa ennenaikaista kuolemantapausta vuosittain.