Hyppää sisältöön

Julkisen taiteen työryhmän kannanotto Malskin muraalista nousseeseen keskusteluun

Väliaikainen Black lives matter -maalaus on osoittanut taiteen voiman.

Taiteilijat Maikki Rantala ja Laura Lehtinen tekivät itsenäisen päätöksen maalata sanat Black lives matter Malskin julkisivuun kannanottona viimeaikaiseen rasisminvastaiseen keskusteluun. Kantaaottavuus kuuluu kiinteästi katutaiteen genreen, jota Rantala ja Lehtinen edustavat. Ajankohtaiseen, tärkeään keskusteluun osallistuminen tapahtui yllättäen, mutta ei katutaiteen kontekstissa kuitenkaan yllätä.

Taiteilijat ovat ilmaisseet tarkoittaneensa maalauksen vain väliaikaiseksi. Muraali maalataan loppuun tilaajan kanssa sovitulla tavalla. Taiteilijoista lähtenyt halu käyttää julkista tilaa ihmiselämän puolustamiseksi on hienoa ja rohkeaa.

Teoksen tilaajana toimii rakennuttaja. Tilaajalla ja rakennuksen muilla toimijoilla on nyt mahdollisuus ottaa osaa rasisminvastaiseen keskusteluun. Väliaikainen Black lives matter -maalaus on osoittanut taiteen voiman. Taiteella on voima herättää keskustelua ja nostattaa tunteita. Taide voi olla väline yhteiskunnallisten epäkohtien esiin nostamiseksi. Kantaaottavuus ei ole kirosana kuvataiteessa.

Tätä muraalin väliaikaiseksi tarkoitettua vaihetta ei voida enää ”käsikirjoittaa ulos” Malskin muraalista. Eikä tarvitsekaan. Black lives matter -maalaus tulee aina säilymään osana Malskin muraalin historiaa. Maalaus on käyty dokumentoimassa Lahden museoiden toimesta heti tiistai-aamulla. Nämä kuvat tulevat säilymään museon arkistossa. Myös sanat jäävät Malskin julkisivun rapattuun seinäpintaan. Ne eivät tavallaan katoa, vaikka jäävätkin uuden maalikerroksen alle.

Julkisen taiteen työryhmä pitää Malskin muraalin taiteellista uudelleenkäsikirjoitusta ja tärkeän asian esiin nostamista hienona tekona. Asian tärkeyden vuoksi päälle maalaamisen viivyttämisestä, fragmenttien esille jättämisestä tai toisinnon maalaamisesta on syytä keskustella.

Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmä

puheenjohtaja, kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala
kaavoitusarkkitehti Päivi Airas
kaupunkikuva-arkkitehti Armi Patrikainen
museoamanuenssi Liisa Mäkitalo
aluetaidemuseotutkija Elisa Lindell
taidekoordinaattori Anu Miettinen
työryhmässä erityisasiantuntijana, läänintaiteilija Elisa Lientola