Hyppää sisältöön

”Kannustan lapsiperheitä kokeilemaan Lahden keskustassa asumista”

Tytti Rahkonen poikkeaa mielellään kotinsa lähellä Lahden keskustan puistoissa, jotka olivat yksi perusteista paluumuutolle kotikaupunkiin kymmenen Espoon vuoden jälkeen. Rahkonen myös seuraa aktiivisesti kotikaupungin kehityshankkeita.
Henkilö istuu puun juurella nurmikolla.

Rahkonen ja puoliso pohtivat neljä vuotta sitten, voisivatko palata Lahteen, jossa perheen silloin parivuotias poika näkisi useammin isonvanhempiaan. Työt olivat kuitenkin vielä Helsingissä, mikä sai empimään.

– Meillä oli rivitaloasunto Espoossa, josta sieltäkin työmatka vei tunnin. Lahdessa käydessä tuntui aina, että täällä on helppo liikkua ja kaikki on lähellä. Samaan aikaan alkoi näkyä merkkejä siitä, että etätyö alkaa ottaa tuulta alleen.

Pari alkoi seurata ilmoituksia myytävistä asunnoista keskustan alueelta, josta on kävelymatka junalle. Sekin tuntui tärkeältä, että lähellä oli viheralueita, joita rakentaminen ei uhkaa.

– Päädyimme katsomaan 1950-luvun kerrostaloasuntoa ihan vahingossa, kahden muun asuntonäytön välissä. Välittäjä osasi selittää niin hyvin myös ympäristön tulevat muutokset, että vakuutuimme Fellmaninpuiston säilymisestä tulevan Ranta-Kartanon vieressä. Vähän itsellekin yllätyksenä päätimme tehdä tarjouksen asunnosta.

Lassi Häkkinen
Henkilö istuu penkillä vihreän puskan edessä.

Kaupallisella alalla työskentelevä Tytti Rahkonen ehti kulkea Helsingissä töissä puolitoista vuotta ja kokeilla osittain etätöitä. Kun Lahdesta löytyi Rahkoselle uusi työpaikka, työmatka lyheni muutamaan kilometriin. Puolison työnantajakin perusti Lahteen toimipisteen, jossa tämä voi normaalioloissa tehdä osan viikosta.

– Helsingissä kulkeminen sujui ihan hyvin myös pikkulapsivaiheessa, mutta näköjään täältäkin voi löytää työpaikan. Korona-aikaan olemme olleet tosin muutenkin etänä.

Työ tekniikan alan yrityksessä sai Rahkosen jopa innostumaan uudelleen opiskelusta. Tekeillä on töiden ohella tekniikan alan tutkinto LAB-ammattikorkeakoulussa.

Neljässä vuodessa kotiosoite vanhojen puistojen ja Urheilukeskuksen lähellä on osoittautunut oivalliseksi. Harrastamaan ehtii viikonloppujen lisäksi arkena töiden ja opiskelujen jälkeen.

Lassi Häkkinen
Henkilö kävelee vihreän puskan edestä.

Kesällä Tytti Rahkonen nauttii puistojumpasta Fellmaninpuistossa, josta poika etsii Pokemoneja. Urheilukeskuksen maauimala on vain muutaman sadan metrin päässä, samoin lähin uimahalli. Kirjastoon ja useisiin leikkipuistoihin pääsee kävellen, ja viereisen historiallisen museon remontin valmistumista perhe odottaa jo kovin.

– Talvella yhtenä sunnuntaina oikein nauroin sitä, miten paljon ehdimme päivän aikana. Kävimme luistelemassa Kisapuistossa, pulkkamäessä Radiomäellä ja minä ehdin vielä Urheilukeskukseen MM-tason laduille hiihtämään. Kannustan lapsiperheitä kokeilemaan keskustassa asumista!

Tytti Rahkonen seuraa tiiviisti kotikaupungin kehitystä, johon haluaa myös vaikuttaa. Keskustan liikennesuunnitelma Liisu kiinnostaa kävelyn ja pyöräilyn näkökulmasta, kouluverkko kohta ekaluokkalaisen äitinä ja viheralueiden tulevaisuus keskusta-asukkaana.

– Osallistuminen on Lahdessa tehty tosi helpoksi. Verkossa pystyy seuraamaan suunnitelmia hyvin ja lisäämään sinne omat huomionsa ja ehdotuksensa.

Teksti: Ina Ruokolainen