Hyppää sisältöön

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuudet Lahdessa 27.4.

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksia vietetään keskiviikkona 27.4. Tämän vuoden teemana on Maamme versoo uutta – I vårt land spirar det nya. Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Lappeenrannassa. Pääjuhla on kaikille avoin median kautta ja sitä voi seurata Ylen kanavilla.

Veteraanipäivän juhlallisuudet järjestetään tänä vuonna Nastolan kirkossa Ristinkirkon ollessa remontissa. Tapahtumat alkavat kunnianosoituksin Nastolan kirkon sankarihaudoilla kello 9.30. Nuoren puheen pitää Lahden nuorisovaltuuston jäsen Matias Päivä. Esiintymässä ovat Lahden Veteraanisoittokunta Timo Saarenpään johdolla ja Lahden Mieskuoro Velihopeat Antti Kausalaisen johdolla.

Tilaisuus jatkuu kello 10.00 veteraanipäivän kirkkotilaisuudella. Lahden kaupungin puheenvuoron tulee pitämään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt. Sanajumalanpalveluksen saarnasta ja liturgiasta vastaa Nastolan seurakunnan kirkkoherra Kari Eskelinen. Sanajumalanpalveluksen jälkeen on tarjolla kirkkokahvit Nastolan seurakuntatalolla.

Bussikuljetukset tapahtumapaikalle

Lahden kaupunki tarjoaa edestakaisen bussikuljetuksen Ristinkirkon edustalta Nastolan kirkolle ja juhlallisuuksien päätyttyä takaisin. Varaathan paikkasi etukäteen p. 044 716 1601 (ark. klo 10–12).

Bussien aikataulu:
– Lähtö Ristinkirkolta klo 8.50
– Paluu Nastolan seurakuntatalolta tilaisuuksien päätyttyä n. klo 12.00

Seuraa lähetystä verkossa

Veteraanipäivän juhlallisuudet on seurattavissa suorana lähetyksenä keskiviikkona 27.4. klo 9.30 alkaen Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla. Tilaisuuden taltiointi on katsottavissa samalla kanavalla kaksi viikkoa.

Seuraa Veteraanipäivän ohjelmaa Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla

Veteraanipäivän puheet

 • Arvon kuulijat, kunnioitetut sotiemme veteraanit, lotat sekä rintamalla kaatuneet. 27. huhtikuuta 1945 oli Suomen puolustusvoimien viimeinen sotapäivä, jonka myötä olemme tänään kokoontuneet viettämään kansallista veteraanipäivää. Osaamme arvostaa itsenäistä Suomea, mutta harvemmin ajattelemme sodasta koitunutta hintaa sotiemme veteraaneille, sodassa kaatuneille ja koko kansakunnallemme. Usein unohtuu myös se, että nämä samat ihmiset, jotka sodan jälkeen jäivät eloon ja palasivat rintamalta rakkaittensa luo. Jälleenrakensivat tämän maan nykyiseen hyvinvointivaltionsa asemaan.

  Kohtaamiemme kriisien keskellä suomalaisilta on kuitenkin aina löytynyt sisua. Sitä oli meillä ennen sotaa, sen aikana ja sodan jälkeenkin aina nykyisyyteen asti. Voinemme olla siis vakuuttuneita siitä, että meiltä löytyy sisua myös tulevaisuudessa, kun sitä taas eniten tarvitsemme. Erityisesti sodan aikana tätä sisua tarvittiin enemmän kuin koskaan ennen, sillä ensimmäistä kertaa jokaisella oli jotain omaa mitä puolustaa, mutta samalla jotain yhteistä, jonka puolesta taistella.

  Tämän vuoden veteraanipäivän teeman maamme versoo uutta mukaisesti emme saa unohtaa sotiemme veteraanien perintöä, vaan meidän on vaalittava sitä yli sukupolvien. Koska edellistenkin kriisien jälkeen meitä kohtaavat vielä monet uudet haasteet kuulkaamme jäljellä olevia sotiemme veteraaneja ja kertokaamme heidän tarinaansa vielä heidän aikansa jälkeenkin. Tämän jos jonkun olemme velkaa heille, jotka ovat mahdollistaneet vapautemme omana suvereenina valtiona.

  Täten haluan koko Lahden nuorten puolesta kiittää sotiemme veteraaneja sekä Suomen puolustusvoimia heidän työstään aiemmin, nyt ja tulevaisuudessa.

  Matias Päivä
  Lahden nuorisovaltuuston edustaja

 • Arvoisat sotiemme veteraanit,
  Hyvät naiset ja herrat,

  Veteraanipäivän teemana tänä vuonna on: Maamme versoo uutta – I vårt land spirar det nya. Teema korostaa sotiemme veteraanien perinnön siirtymistä nuoremmille sukupolville jaetuksi ymmärrykseksi, josta kasvaa uutta sisältöä.

  Kunnioitamme veteraaneja hoitamalla vuorostamme rakasta isänmaatamme. Tämä ajatus sopii erityisesti Lahden kaupunkiin. Viime vuonna olimme Euroopan ympäristöpääkaupunki ja haluamme jatkaa edelleen tiellä ympäristöasioiden edelläkävijänä.

  Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 lähtien. Ensimmäisen valtakunnallisen pääjuhlan paikkana oli Lahti, tänä vuonna pääjuhla järjestetään Lappeenrannassa. Paikallisia tilaisuuksia järjestetään eri puolella Suomea.

  Yhdessä rakennettu itsenäisyyden aika on ollut pitkä ja vakaa. Meillä on ollut kasvun ja kukoistuksen vuosikymmeniä, mutta myös taloudellisesti vaikeita vuosia. Tämä kevät ja maailmantilanne on tuonut eteemme taas ennakoimattoman murroksen. Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan ja uhittelu koko läntiselle vapaalle maailmalle saa myös arvostamaan sotiemme veteraanien tekoja aiempaa enemmän. Nämä uhraukset ovat olleet hyvin henkilökohtaisia. Puoliso, lapset, oma koti on jätetty taakse ja lähdetty puolustamaan omaa maata. Tällainen sitoutuminen ja henkilökohtaiset uhraukset ovat olleet arkea sota-ajan Suomessa.

  Viimeaikaiset tapahtumat Euroopassa ovat ymmärrettävästi nostaneet veteraaneissamme pintaan surullisia muistoja Suomen omasta historiasta ja tuoneet epävarmuuden tunteita kaikille.

  Arvoisat läsnäolijat,

  Myös me Lahdessa haluamme auttaa Venäjän hyökkäystä pakenevia. Lahti on aina ottanut tulijat vastaan, niin Suomesta kuin rajojen ulkopuoleltakin. Sotien jälkeen lähes neljännes kaupungin asukkaista oli Karjalan evakkoja. Alueen elinkeinoelämälle tämä oli selvä piristysruiske. Lukuisat karjalaiset yritykset puolestaan houkuttelivat tänne työvoimaa muualta Suomesta ja erityisesti viipurilaiset yhdistykset rikastuttivat Lahden kulttuuri- ja urheiluelämää. Yhä kasvavan kaupunkimme perustukset rakennettiin noina vuosina.

  Tänä päivänä elämme vakaassa yhteiskunnassa ja velvollisuutemme on varmistaa, että Suomi kehittyy vapaana yhteiskuntana myös tulevaisuudessa. Menneisyys on pohja nykyisyydelle – sille rakennamme. Veteraanipäivä ylläpitää perinteitä ja välittää tietoa Suomen historiasta sukupolvelta toiselle.

  Veteraaneja on vielä joukossamme yli 4 000, heistä sotainvalideja on vajaat 700. Veteraaniemme keski-ikä on lähes 97 vuotta ja useita kymmeniä heistä on saavuttanut jo kunniakkaan sadan vuoden iän. Veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 12 000. Kohtaamiset ja yhteiset hetkemme ovat yhä arvokkaampia.

  Suuresti kunnioitetut sotiemme veteraanit,

  Te loitte perustan sille, että saamme elää itsenäisessä, turvallisessa maassa. Olette mahdollistaneet meille sodanjälkeisille sukupolville hyvinvoivan ja tasa-arvoisen Suomen. Meidän tehtävämme on viedä tätä arvokasta perintöä eteenpäin ja rakentaa meidän kaikkien yhteistä kotimaatamme menneisyytemme muistaen.

  Juha Rostedt
  Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kartta käytettävissä olevista parkkipaikoista

Lisätietoja

Aihealueet