Hyppää sisältöön

Kansallista veteraanipäivää juhlittiin Lahdessa Nastolan kirkolla

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksia vietettiin lauantaina 27.4. Tämän vuoden teemana on Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme | Veteranernas arv bevaras – tillsammans lyckas vi.
Suomen lippu

Veteraanipäivän juhlallisuudet järjestettiin tänä vuonna Nastolan kirkossa Ristinkirkon ollessa remontissa. Nastolan kirkon sankarihaudoilla järjestettävässä tilaisuudessa nuoren puheen piti Lahden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mona Parviainen. Esiintymässä olivat Lahden Veteraanisoittokunta Timo Saarenpään johdolla ja Nastolan Mieskuoro Juha Korkeamäen johdolla.

Seppeleiden laskun jälkeen ohjelma jatkui kirkkotilaisuudella. Lahden kaupungin puheenvuoron piti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt. Sanajumalanpalveluksen saarnasta ja liturgiasta vastasi Nastolan seurakunnan kirkkoherra Kari Eskelinen.

Tilaisuuden puheissa nousi esiin, että veteraanien perintö turvataan yhdessä – aina sukupolvelta toiselle.

– Siksi toivonkin, että jokainen meistä suomalaisista jää pohtimaan yhteisön merkitystä läpi vaikeiden aikojen. Yhdessä me pärjäämme, sen ovat veteraanit ja lotat meille mitä kalleimmalla hinnalla todistaneet, lausui Lahden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mona Parviainen.

– Työmme ei silti ole loppu. Tarvitsemme jatkossakin tulevaisuuden rakentajamme ja turvaajamme. Vahtivuoro vaihtuu sukupolvelta toiselle ja jokainen sukupolvi kirjoittaa itsenäisen maamme tarinaan uuden luvun, muistutti Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt.

Myöhemmin päivällä Lahdessa Ristinkirkolla seppele laskettiin Vapauden hengetär -patsaalle. Seppeleen laskuun osallistuivat edustajat Lahden kaupungilta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Katso veteraanipäivän juhlallisuuksien tallenne

Veteraanipäivän juhlallisuudet olivat seurattavissa suorana lähetyksenä lauantaina 27.4. klo 9.30 alkaen Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla.  Tilaisuuden taltiointi on katsottavissa samalla kanavalla kaksi viikkoa.

Katso tallenne

Veteraanipäivän puheet

  • Arvon Veteraanit, Lotat ja sodasta kärsineet sekä muut kuulijat

    Tänään vietettävän kansallisen veteraanipäivän ajatus on tärkeä. Se muistuttaa meitä erityisesti yksilön omasta panoksesta sodassa. Oman henkensä vaarantamisesta, kun kyseessä on tositilanne. Tällöin ainoa askel on kohti tuntematonta. Vaikka sisällissodan kauheudet muistettiinkin hyvin, oli uuteen sotaan valmistautuminen lähes mahdotonta. Henkinen ja fyysinen kuormitus oli miltei sietämätöntä eikä ilman tahdonvoimaa olisi kyetty jatkamaan. Tahtoa onneksi löytyi ja pienellä ihmeellä pysyimme yhtenäisenä ja itsenäisenä maana.

    Pienempien vastoinkäymisten kohdalla saattaa usein herätä kysymys: miksi juuri minulle käy näin. Mutta hyvän ystävän, taistelutoverin kaaduttaessa, kysymys oli toinen: miksi se oli juuri hän, eikä esimerkiksi minä. Tämä jo itsessään kertoo epäitsekkyydestä, mutta myös suuresta tahdosta taistella itseään suuremman puolesta. Itsenäisyyden, rauhan ja turvallisuuden puolesta, mutta ennen kaikkea lähimmäisenrakkauden.

    Lopulta saavuttaen vapaan Suomen, jossa jokaisella on mahdollisuus luoda itseään ja edetä elämässään. Tälle sotiemme veteraanit ja Lotat antoivat pohjaa näyttäessään erinomaista esimerkkiä siitä, kuinka meidän kuuluisi vertaisiamme kohdella; myötätuntoisesti toisiamme kasvattaen. Yhteiskuntana emme voi kantaa kaikkea ilman yhteistyötä. Siksi toivonkin, että jokainen meistä suomalaisista jää pohtimaan yhteisön merkitystä läpi vaikeiden aikojen. Yhdessä me pärjäämme, sen ovat Veteraanit ja Lotat meille mitä kalleimmalla hinnalla todistaneet.

    Mona Parviainen
    Lahden nuorisovaltuuston puheenjohtaja

  • Arvoisat sotiemme veteraanit, lotat, kaatuneiden omaiset, hyvät juhlavieraat

    Lähes 8 vuotta on kulunut hetkestä, jolloin aseet vaikenivat Suomessa. Rauhaa maailmassa ei kuitenkaan ole. Euroopassa käydään jälleen sotaa, kun Venäjä jatkaa jo kolmatta vuotta raakalaismaista ja oikeudetonta hyökkäyssotaa itsenäisyyttään puolustavaa Ukrainaa vastaan. 24.2.2022 palautti monen suomalaisen mieleen päivän, jolloin talvisota alkoi ja silloin Suomi otti ylivoimaisen vihollisen vastaan yksin. Sodan hinta oli järkyttävän kova. Liian moni suomalainen, moni vielä hyvinkin nuorena, joutui antamaan sen kalleimman uhrin. Myös moni heistä, jotka palasivat sodan päätyttyä kotiin, kärsivät vakavista fyysisistä ja henkisisistä traumoista. Moni menetti lapsensa tai puolisonsa ja joutui kantamaan surua sekä kaipausta loppu elämänsä.

    Jalkaväen kenraalin Adolf Ehrnroothin tunnetaan sanoneen: ”Ei enää koskaan yksin”. Nyt me voimme vastata hänelle sinne jonnekin: ”Herra kenraali, emme ole enää koskaan yksin”. Suomen liityttyä Pohjois-Atlantin puolustusliiton, NATOon täysijäseneksi vuosi sitten, on turvallisuutemme entisestäänkin vahvistunut. Suomen rooli NATOssa näyttää olevan jo nyt vahva. Liittolaisemme harjoittelevat parhaillaankin mm. Niinisalossa ja Kemin seudulla kriisistilanteiden varalta. Mutta vaikka Suomi onkin nyt liittolaisineen vahva, perustuu puolustuksemme jatkossakin omaan osaamiseemme vahvoine reserveineen ja asevelvollisuuteemme. Suomi päättää jatkossakin itse omasta puolustuksestaan.

    Hyvät juhlavieraat,

    Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27.4. sotiemme päättymisen muistoksi. Lapin sota päättyi tasan 79 vuotta sitten. Tuosta päivästä alkoi myös maamme jälleenrakennus, johon osallistui koko sodan käynyt sukupolvi. Sukupolvi, jolle me jokainen saamme olla kiitollisia itsenäisyydestämme ja hyvinvoinnistamme. Tänä vuonna veteraanipäivän teemana on ”Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme”. Teeman voi tulkita ainakin kahdella tavalla. Sodan käyneet veteraanimme alkavat olla vähissä ja vähenevät nopeasti. Siksi on tärkeää, että perinteiset veteraanijärjestöt korvautuvat toimivilla perinnejärjestöillä, jotka turvaavat ne muistot ja ne perinteet, joihin Suomen itsenäisyys perustuu.

    Toisaalta teeman voi tulkita halutessaan myös niin, että Suomen puolustus on nyt niin vahva, että varmasti onnistumme turvaamaan jatkossakin Suomen itsenäisyyden, vaikka mikä tahansa valtio edes kuvittelisi hyökkäävänsä Suomeen. Ei siis enää koskaan yksin vaan yhdessä onnistumme.

    Arvoisat veteraanit, hyvät juhlavieraat

    Suomi on hieno maa elää, opiskella ja työskennellä. Suomalaisten maanpuolustustahto on korkealla ja ehkä uusien NATO-tehtävienkin vuoksi, halu hakeutua upseeriksi on selkeästi kasvanut. Saamme elää rauhallisessa ja turvallisessa maassa nyt ja tulevaisuudessa. Työmme ei silti ole loppu. Tarvitsemme jatkossakin tulevaisuuden rakentajamme ja turvaajamme. Vahtivuoro vaihtuu sukupolvelta toiselle ja jokainen sukupolvi kirjoittaa itsenäisen maamme tarinaan uuden luvun.

    Toivotan teille kaikille mitä parhainta veteraanipäivää muistuttaen: ”Himmetä ei muistot koskaan saa”.

    Juha Rostedt
    Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Aihealueet