Hyppää sisältöön

Kaupunginhallituksessa Lahden Jäähalli Oy:n toimintatukianomus ja talousarviomuutosesityksiä

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Lahden Jäähalli Oy:lle myönnetään 1,10 miljoonan euron toimintatuki. Päätös on ehdollinen sille, että kaupunginvaltuusto myöntää toimintatukeen määrärahat lisätalousarviossa. Toimintatuella turvataan erityisesti lasten ja nuorten harrastamisen jatkuminen Isku Areenan suurimpana käyttäjäryhmänä. Talousarvioon 2024 esitetään lisättäväksi myös talonrakennuksen investointimenoja 20,0 milj. euroa perustuen Spatium Toimitilat Oy:n kanssa tehtäviin kiinteistöjärjestelyihin. Järjestelyistä päättää konserni- ja tilajaosto.

Lahden Jäähalli Oy omistaa jäähallirakennus Isku Areenan, joka on teknisen käyttöikänsä ylittänyt. Jäähallin kuntotutkimustulosten mukaan kriittisimmät tarpeet liittyvät rakenteisiin sekä lämpö-, vesi-, ilma-, automaatio- ja sähköjärjestelmien toimivuuden turvaamiseen. Tarkastelua vaativat myös kaukalo, vaihto- ja toimitsija-aitiot. Lahden Jäähalli Oy teetti kuntotutkimuksen kesällä 2023.

Lahden Jäähalli Oy:n anoma 1,10 miljoonan euron toimintatuki mahdollistaisi jäähallirakennuksen akuutit käyttöä turvaavat toimet ja pidentäisi rakennuksen käyttöikää useiksi vuoksiksi. Tarkat kustannukset selviävät, kun toimenpiteet ja niiden laajuus suunnitellaan ja kilpailutetaan.Toimenpiteillä selvitään siihen saakka, kunnes investointipäätökset jäähallin peruskorjauksesta tai mahdollisen muun korvaavan hallin osalta on tehty. Isku Areenan korjausvelka on arvolta 15–20 miljoonaa euroa.

Lahden Jäähalli Oy kuuluu Lahti-konserniin ja sen omistavat Lahden kaupungin tytäryhtiö Spatium Toimitilat Oy (57 %), Lahden Urheiluhalliyhdistys ry (38 %) sekä pienosakkaat.

Talousarviomuutoksia vuoden 2024 talousarvioon

Lahden kaupunki varautuu talousarviomuutoksilla selkeyttämään kiinteistöomaisuuden omistusrakennetta ja varmistamaan jäähallin käytettävyyden.

Kaupunginhallitukselle esitetään lisättäväksi talousarvioon 2024 talonrakennuksen investointimenoja 20,0 milj. euroa perustuen Spatium Toimitilat Oy:n kanssa tehtäviin kiinteistöjärjestelyihin. Muutoksen jälkeen talonrakennuksen menoarvio on 54 735 000 euroa.

Kiinteistöjärjestelyt edistävät omistajastrategista tavoitetta selkeyttää kaupungin kiinteistöomaisuuden omistusrakennetta.

Omistajastrategian toimeenpanoa on edistetty Spatiumin ja kaupungin välillä yhteisesti neuvottelemalla. Kaupungin vuokraamat ja kaupungin palvelukäytössä olevat kohteet sijoittuvat lähtökohtaisesti Lahden kaupungin Tilakeskuksen omistukseen. Kaupallisin ehdoin markkinoille vuokrattavat ja kehitettävät kohteet sijoittuvat lähtökohtaisesti Spatium Toimitilat Oy:n omistukseen. Toimenpiteet edistävät myös elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä.

Konserni- ja tilajaosto käsittelee kokouksessaan 22.1.2024 kiinteistöjärjestelyä, jossa Lahden kaupunki ostaisi Suurhallin ja messuhallikiinteistön. Kiinteistöjärjestelyyn ei ole varattuna määrärahaa Lahden Tilakeskuksen talousarviossa 2024.

Lahden Jäähalli Oy:n toimintatukeen esitettävä 1,10 milj. euron nettomuutos heikentää kaupungin tulosta. Muutoksen jälkeen konsernipalvelut-vastuualueen määräraha on 49 153 300 euroa.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
Konserniohjauksen asiantuntija Sanna Haarala, 044 4826 426
Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen, 050 556 9815

Kaupunginhallituksen kokouksen 15.1.2024 esityslista Dynasty-palvelussa