Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus 13.9.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin ja hyvinvointiyhtymän välisen palvelusopimuksen vuodelle 2022. Lisäksi päätettiin hakea kansainvälistä moottoriurheilugaalaa.

Neuvotteluvaraus hyvinvointiyhtymän palvelusopimuksen tavoitteisiin

Kaupunginhallitus hyväksyi Lahden ja hyvinvointiyhtymän välisen palvelusopimuksen vuodelle 2022. Lahden kaupungin maksuosuus on ensi vuonna noin 421 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus jätti asian viime kokouksessa pöydälle tarkentavien kysymysten kera. Kaupunginhallitus evästi valmistelijaa tuomaan asian käsittelyyn vertailun talousvaikutuksista ja sopimuksessa esitetyn maksuosuuden kustannusnousun sisällöt.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tuottamat sosiaali- ja terveyspalvelut sisältävät sosiaali- ja perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja ensihoidon. Kuluvalle vuodelle talousarvioon on varattu sosiaali- ja terveyspalveluiden kattamiseen 402,9 miljoonaa euroa. Maksuosuudessa on kasvua 4,5 %.

Palvelusopimus on kaupungin ja yhtymän viimeinen tämän muotoinen sopimus. Hyvinvointialueiden toiminta alkaa 1.1.2023 ja sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtakunnallisesti kunnilta hyvinvointialueelle. Vuosi 2022 on siirtymäkausi uuteen.

Asian käsittelyn aikana kaupunginjohtaja teki muutoksen päätösehdotukseen. Muutos hyväksyttiin yksimielisesti ja Lahden kaupunki varaa mahdollisuuden tarvittaessa neuvotella uudelleen niitä palvelusopimuksen taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteita koskevia kohtia, joilla on merkittävä vaikutus kaupungin pitkän aikavälin taloudellisiin ja toiminnallisiin suunnitelmiin ja jotka ovat tulleet tietoon palvelusopimusneuvottelujen jälkeen.

Varauksen tausta on sopimusneuvottelujen aikataululla. Kaupungin ja yhtymän sopimus on neuvoteltu, ennen kuin sotelait (sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistamista koskevat lait) vahvistettiin eduskunnassa. Lakipaketin vaikutukset sote-uudistuksen toteutukseen tarkentuvat loppuvuoden 2021 aikana.

Kansainvälisen moottoriurheilugaalan haku käyntiin

Kaupunginhallitus päätti, että Lahti osallistuu hakuprosessiin, jossa valitaan kansainvälisen moottoripyöräilyliiton palkintogaalan ja järjestökongressin isäntäkaupunki vuodelle 2022.

Päätöksen ehtona on, että kaupungin tapahtumalle kohdentuvat järjestämiskustannukset tulevat olemaan maksimissaan 300 000 €. Arvioiden mukaan tapahtuman aluetaloudellinen vaikuttavuus on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Isäntäkaupungin valinta tehdään syyskuussa ja julkistetaan 3.12.2021.

Kaupunginhallituksen asialista

Aihealueet