Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus 29.4.2024

Kaupunginhallitus kuuli koosteen Keskustavisio 2040:een saaduista lausunnoista ja niihin muokatuista vastauksista. Keskustelussa todettiin, ettei visio ole toimeenpanosuunnitelma, mutta se antaa selkänojaa keskustan kehittämiseen tästä eteenpäin. Kaupunkilaisia on kuultu ja osallistettu kattavasti. Keskustavisio antaa selkeät reunaehdot toimivalle kokonaisuudelle. Kaupungin rooli on mahdollistaa asioita.

Palvelusopimus Ladecin kanssa

Kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen ja palvelusisällön Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy:n kanssa vuodelle 2024. Kaupunginhallitus osoittaa Ladecille palvelusopimuksen yhteydessä suurten elinvoima- ja kaupunkikehityshankkeiden edistämiseen erillisrahoituksen vuosille 2025–2027 edellyttäen, että summa sisältyy valtuuston kullekin vuodelle hyväksymään talousarvioon.

Ladec tukee Lahden kaupungin vetovoiman ja elinkeinoelämän kasvulle merkittävien strategisten teemojen kehittämistä ensisijaisesti yritysrajapinnassa. Valitut strategiset teemat sekä kehitys- ja investointihankkeet perustuvat Lahden kaupungin strategiaan, maakunnan älykkään erikoistumisen strategiaan sekä kaupungin ja maakunnan yhteiseen edunvalvontaohjelmaan.

Vuoden 2024 painopisteitä ovat elintarviketeollisuus, sähköisen liikenteen klusteri Lahti GEM, Lahti Sports Hub -ekosysteemi sekä vastuullisuus ja kiertotalous.

Rakentamisen kiertotalouden klusteri

Lahti on profiloitunut kiertotalouden edelläkävijäkaupunkina. Teemaa on konkreettisesti edistetty Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskus -hankkeella sekä parhaillaan käynnissä olevalla Hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto -hankkeella. Työn tuloksena on tunnistettu selkeä tarve rakentamisen kiertotalouteen liittyvän klusterin perustamiselle.

Kaupunginhallitus päätti, että Lahden kaupunki hakee Lahden seudun rakentamisen kiertotalouden klusteri -hanketta Uudenmaan liitolta EAKR-hankehaussa. Hanke toteuttaa Lahden kaupungin ja valtion välistä ekosysteemisopimusta hiilineutraalissa rakentamisessa.

Hallintosäännön muuttaminen

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle hallintosäännön muutoksen hyväksymistä siten, että mm. konsernihallintoa ja elinvoiman palvelualuetta koskevat erillissäännöt tulevat voimaan. Elinvoimajohtaja johtaa palvelualuejohtajana elinvoiman palvelualuetta ja konsernipalvelujohtajan virka lakkaa 1.6.2024.

Kaupungin palvelualueiden organisaatioiden ja resurssitarpeiden kokonaisvaltaista tarkastelua jatketaan edelleen ja laajempi toiminnallinen kokonaisuus tuodaan päätettäväksi myöhemmin.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lausuntopyynnöt

Kaupunginhallitus päätti antaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lausuntopyyntöihin päätösehdotusten mukaiset lausunnot. Erilliset valitukset koskivat Tapahtuma Lahti Oy:n perustamista, kiinteistöjen omistusjärjestelyjä Lahden kaupungin ja Spatium Toimitilat Oy:n välillä sekä Lahti Events Oy:n velkojen anteeksiannosta.

Lahden suunta -työ nähtäville

Kaupunginhallitus hyväksyi Lahden suunta -työn 2021-2025 ehdotuksen asetettavaksi julkisesti nähtäville ja pyytää tarvittavat lausunnot. Kaupunginhallitus antaa vastineet luonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin.

Nähtäville asetetaan Lahden yleiskaavan 2035 (Y-205) ehdotus ja kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelman 2021-2025 ehdotus touko-kesäkuussa 2024.

Lahden suunta -työn ehdotuksesta saatu palaute otetaan huomioon hyväksymiskäsittelyyn menevässä työssä. Loppuvuodesta 2024 kaupunginhallitus hyväksyy vastineet mahdollisiin muistutuksiin ja lähettää Lahden suunta -työn 2021-2025 ehdotuksen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, p. 050 327 2691

Esityslistaan