Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus: Lahdesta täydellinen tapahtumakaupunki 2030

Lahden kaupungin tapahtumatoiminnan kasvu- ja kehittämisohjelma 2030 hyväksyttiin kaupunginhallituksessa. Lahden tavoitteena on olla Suomen johtava talviurheilukaupunki, ympärivuotinen ulkoilmatapahtumien kaupunki ja massaliikuntatapahtumien kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Lahti aikoo olla houkutteleva tapahtumakumppani ja rohkeasti lahtelainen tapahtumakaupunki.

Tapahtumien kasvu- ja kehittämisohjelma nojaa Lahden kaupungin strategiaan: Kehitymme kansainvälisenä urheilu-, matkailu- ja tapahtumakaupunkina. Tapahtumatoimintaa on tarkasteltu laaja-alaisessa sidosryhmäyhteistyössä ja erilaisissa poliittisissa foorumeissa vuoden 2023 aikana.

Tavoitteena on vahvistaa Lahden asemaa kasvavana, elinvoimaisena ja vastuullisena tapahtumakaupunkina. Lahti pyrkii olemaan kansainvälisesti kilpailukykyinen kaikenkokoisten tapahtumaelämyksien mahdollistaja – täydellinen tapahtumakaupunki 2030.

Tapahtumatoiminnan kasvu- ja kehittämisohjelma 2030

Lahti on kansainvälisesti tunnettu tapahtumakaupunki, Suomen johtava ympäristökaupunki ja vauhdilla kasvava yliopistokaupunki. Lahdella on yli satavuotinen yleisötapahtumahistoria. Salpausselän kisoja on järjestetty Lahdessa vuodesta 1923 ja Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisatkin ovat olleet kaupungissa jo seitsemän kertaa. Lahti kasvaa myös kulttuuri- ja kongressitapahtumien kotipaikkana.

Tapahtumat luovat liiketoimintamahdollisuuksia, vahvistavat myönteistä imagoa ja tuovat alueelle merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia. Parhaimmillaan tapahtumat voivat torjua syrjäytymistä, yksinäisyyttä ja työttömyyttä. Tapahtumat ovat Lahden alueen matkailun kivijalka. Niillä on vahva ja tärkeä vaikutus myös asukkaisiin ja paikallisiin toimijoihin.

Tapahtumatoiminnan kasvu- ja kehittämisohjelmaa johdetaan Lahden kaupungin elinvoima- ja työllisyyspalveluista ja sitä toteutetaan tiiviissä sidosryhmäyhteistyössä. Ohjelman toteutumista seurataan vuosittain Lahden kaupunginhallituksessa.

Tapahtumateollisuudella on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia ainakin majoitus-, ravitsemis-, liikennöinti-, ja vähittäiskaupan aloille. Tapahtumilla on myös merkittävä imagovaikuttavuus, sillä tapahtumien kautta saa näkyvyyttä, jota muuten on lähes mahdotonta saada.

Lausunto Väylävirastolle Valtatie 12 parantamiseksi

Kaupunginhallitus päätti antaa Väylävirastolle lausunnon valtion väyläverkon investointiohjelman luonnoksesta vuosille 2025-2032. Investointiohjelman luonnos on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista.

Lahden näkökulmasta investointiohjelman luonnoksen suurin puute on valtatien 12 Uusikylä-Tillola-osuuden jääminen yhä luonnoksen ulkopuolelle. Valtatien 12 yhteysväli Lahti-Kouvola on tärkeä osa itä-länsisuuntaista valtatieverkkoa (TEN-T kattava verkko), osa pääväyläverkkoa ja merkittävä erityisesti elinkeinoelämän kuljetuksille.

Valtatien 12 parantaminen Lahti-Kouvola välillä vahvistaa Suomen teollisuuden toimintavarmuutta, kansallista huoltovarmuutta ja sotilaallista liikkuvuutta sekä parantaa poikittaisten yhteyksien lisäksi myös Itä-Suomen saavutettavuutta. Valtatie on teollisuuden elintärkeä kuljetusreitti Porin, Rauman ja HaminaKotkan satamien kautta Eurooppaan ja maailmalle.

Paremmat yhteydet satamiin tehostavat Suomen maailmanlaajuisia kuljetuksia ja vähentävät maan kasvavia logistiikkakustannuksia. Valtatie 12 on myös yksi maan tärkeimmistä sotilaallisista liikkuvuuden reiteistä, joka yhdistää seitsemän tärkeää joukko-osastoa ja turvaa Suomen erityistehtävää toimia Pohjolan linnakkeena.

Lisää kuntia LADEC:iin

Kaupunginhallitus hyväksyi Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n mahdollisen rahoituspohjan laajentamisen 1.1.2025 alkaen kattamaan Kärkölän, Heinolan ja Sysmän, mikäli kyseiset kunnat päättävät osaltaan hyväksyä rahoittajasopimukseen liittymisen.

LADEC kehittää Lahden seudun elinkeinoelämän kasvun edellytyksiä ja kilpailukykyä yhdessä kuntien kanssa sekä markkinoi seutua vetovoimaisena yritysympäristönä.

Muut asiat hyväksyttiin esityslistaan mukaan.

Esityslistaan

Lisätiedot