Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus: Sähköpotkulautojen käyttö kaipaisi toimilupajärjestelmää

Lahden kaupunki pitää toimilupajärjestelmää sähköpotkulaudoille tarkoituksenmukaisena ja tarpeellisena. Toimilupajärjestelmä olisi liikenne- ja viestintäministeriön ratkaisuvaihtoehdoista vaikuttavin kaupungin näkemyksen mukaan, kaupunki antoi näin ministeriön arviosta poikkeavan lausunnon.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa muistiosta, joka koskee ratkaisu- ja säätelyvaihtoehtoja sähköpotkulautailuun ja mikroliikkumiseen. Muistiossa esitetään ratkaisuvaihtoehtoja tunnistettuihin ongelmiin ja arvioidaan vaihtoehtojen vaikutuksia.

Yhteiskäyttöisillä kevyillä sähköajoneuvoilla tapahtuneet vaaratilanteet ja onnettomuudet ovat herättäneet yleistä keskustelua kansalaisissa, viranomaisissa, mediassa ja päättäjissä. Eniten julkista keskustelua ovat herättäneet liikenneturvallisuus, päihteiden käyttö, käyttäjien loukkaantumiset, pysäköintiongelmat ja erilaiset liikennerikkomukset sekä liikenteen esteettömyys.

Muistossa on esitetty useita toimenpiteitä mikroliikkumiseen liittyviin ongelmiin, mutta ministeriö ei kuitenkaan pidä toimilupaa tässä vaiheessa tarkoituksenmukaisena, koska pitää sitä elinkeinonvapauden rajoittamisena.

Lahden kaupungin mielestä muistiossa esitetyt ratkaisut, kuten liikenteenohjauksen tehostaminen, sähköpotkulautailun liikennesääntöjen tarkentaminen ja virheellisesti pysäköityjen sähköpotkulautojen siirtämisen helpottaminen ovat kannatettavia mutta eivät yksinään ratkaise nykyisiä ongelmia.

Promillerajan (0,5) asettaminen on myös kannatettavaa kaikille kulkuneuvoille, riippumatta niiden tyypistä tai käyttövoimasta.

 

Lisäksi kaupunginhallitus päätti merkitä sisäisen tarkastuksen raportin, Lahden kestävyysraportin ja kunta-alan sopimuskorotukset tiedoksi.

 

 

Lisätietoja

Kalle Aaltonen, I varapuheenjohtaja, p. 050 348 5213

Esityslistaan