Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus: Uutta talouden tasapaino-ohjelmaa aletaan valmistella

Kaupunginhallitus päätti käynnistää uuden talouden tasapaino-ohjelman valmistelun ja nimesi siihen parlamentaarisen ohjausryhmän. Ohjausryhmän tehtävänä on tukea virkavalmistelua ja antaa poliittista ohjausta talouden tasapaino-ohjelman laatimiseksi. Ohjausryhmä raportoi kaupunginhallitukselle näkemyksensä talouden tasapainottamiseksi.

Kaupunginhallitus nimesi parlamentaarisen ohjausryhmän jäsenet monijäsenisten valtuustoryhmien esitysten mukaisesti. Jäsenille nimettiin varajäsenet. Ohjausryhmän toimikausi alkaa 15.4.2024 ja päättyy, kun kaupunginvaltuusto on päättänyt talouden tasapaino-ohjelmasta ja toimielimet toimenpiteistä.

Työn pohjalta kaupunginhallitukselle tuodaan esitys uudeksi talouden tasapaino-ohjelmaksi. Kaupunginhallitus tekee ohjelmasta ehdotuksen ja kaupunginvaltuusto päättää siitä. Tämän jälkeen kaupunginhallitus, jaostot ja lautakunnat päättävät alaistensa yksiköiden tavoitteiden mukaisista tarkemmista toimenpiteistä.

Sodan keskellä elävät lapset kesäleireille Lahteen

Lahden kaupunginhallitus päätti tukea ukrainalaisen ystävyyskaupunki Zaporizzjan lapsille suunnattuja leirejä vuonna 2024.

Zaporrizzjan kaupunki on ollut Lahden kaupungin ystävyyskaupunki vuodesta 1953. Zaporizzja on lähestynyt Lahden kaupunkia yhteistyöpyynnöllä. Toiveena on vuonna 2024 kolme leiriä Zaporizzjan lapsille/nuorille: yhden urheiluleirin nuorille kamppailulajiedustajille ja kaksi lasten kesäleiriä. Sodan vuoksi normaali lasten leiritoiminta ei ole mahdollista heidän kotikaupungissaan tai kotimaassaan.

Vuonna 2023 Lahden kaupunki järjesti yhdessä yhteistyökumppanin kanssa yhden liikuntaleirin Zaporizzjan lapsille auttaakseen sodan keskellä elävää yhteistyökaupunkiaan. Kesäleiri oli onnistunut ja kaikki osapuolet haluaisivat jatkaa. Vuodelle 2024 suunnitellut leiriryhmät on valmisteltu toteutettaviksi niin, että jokaisessa ryhmässä olisi noin 20 lasta ja 2 aikuista. Lapset olisivat iältään 10–16-vuotiaita.

Uusia urheilutapahtumia lähivuosina Lahteen

Lahden kaupunginhallitus päätti, että Lahden kaupunki hakee Spartan-esteratakilpailutapahtuman EM-kisoja Lahteen vuodelle 2025. Osallistujia on arviolta 4500 ihmistä ja sen aluetaloudelliset vaikutukset olisivat 3,3 miljoonaa euroa. Esteratakilpailuita järjestetään vuosittain 40:ssä eri maassa.

Kilpailuihin osallistuu ammattiurheilijoita ja satunnaisempia kuntourheilijoita. Keskimäärin 80 % kilpailuun osallistujista matkustaa tapahtumapaikalle tapahtuma-alueen ulkopuolelta tai toisesta maasta. Spartan-mallin mukainen esteratakilpailu on mukana nykyaikaisessa viisottelussa vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisissa, mikä on nostanut kiinnostusta lajia  kohtaan.

Lahden kaupunki hakee myös World Winter Masters Games -tapahtumaa Lahteen vuodelle 2028.

World Winter Masters Games on kansainvälinen talvilajien veteraaniurheilijoiden, eli yli 30/35-vuotiaiden, monilajinen kilpailutapahtuma. Tapahtuma järjestetään neljän vuoden välein. Lahdelle on tarjottu mahdollisuutta hakea kilpailutapahtumaa alkuvuoteen 2028, jolloin se on osa talvilajien suurtapahtumien polkua vuosina 2027-2029. Kisoihin osallistuu arviolta 2500-3500 urheilijaa ja tapahtuman aluetaloudelliset vaikutukset olisivat yli 6 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, p. 050 327 2691

Esityslistaan