Hyppää sisältöön

Kaupungintalon sääsuoja poistetaan 

Lahden kaupungintalon sääsuojan purkaminen aloitetaan viikolla 19. Hupun alta paljastuva uusittu tillikatto ja uudet kuparit erottuvat ajan patinoimien kuparipintojen rinnalla.  

Sääsuojan purkaminen tehdään tasaisesti eri puolilta taloa ja se kestää noin neljä viikkoa. Julkisivu paljastuu muutamassa päivässä, kun ensin poistetaan sääsuojapeitteet. Tämän jälkeen suojat pakataan sekä huolehditaan kuljetettavaksi seuraavaan kohteeseen.

Sääsuojan alla rakennus on ollut suojassa sateelta, lumelta ja tuulelta. Myös rakentamisen olosuhteet kuten kylmyys on ollut paremmin hallittavissa. Sääsuoja asennettiin lokakuussa 2021 ja se on ollut suojaamassa muun muassa katon purkuvaiheita, sisäpihan maanrakennustöitä sekä tornin ja julkisivujen korjauksia.

Näkyvin muutos julkisivussa aikaisempaan verrattuna on uusittu tiilikatto ja uudet kupariverhoilut. Katon uusiminen oli ajankohtaista, koska vanha tiilikate oli elinkaarensa lopussa ja sen alla olevien eristeiden kunto täytyi varmistaa sekä korjata yläpohjarakenteen epätiiviydet. Myös tornin osalta tehtiin laajoja tiilikorjauksia. Materiaalina käytetiin savitiiltä ja kuparia. Vesikatto purettiin sen kantavia rakenteita myöten. Vuosien 1940–1985 tehdyt runkorakenteet muun muassa Irma Kolsin suunnittelema paraabeliholvi 40-luvulta ja A-siiven teräsrakenteet säilyivät. Uusimisen lisäksi vanhoja patinoituneita julkisivun kuparipellityksiä irrotettiin, korjattiin ja asennettiin uudelleen paikalleen. Kaikki vesikatossa olleet kupariset koristeaiheet irrotettiin säilyttäen ja palautettiin.

Kuparien uusimisesta ja kattotöistä vastasivat paikalliset tekijät. Rakennushankkeen urakoitsijoissa on pyritty käyttämään mahdollisimman kattavasti paikallisia ja lähialueiden toimijoita paitsi työllistävyyden, myös työn joustavuuden vuoksi. Muun muassa teräsrunko-, sähkö-, valaisimien kunnostus, lattioiden pinnoitukset, puuikkunoiden- ja ovien kunnostukset, vesikatto- ja väliseinätyöt sekä maanrakennus ja muuraukset toteutuvat paikallisten urakoitsijoiden voimin. Myös näyttävät kattokupolien sekä vesikaton kuparipeltityöt toteuttaa paikallinen peltisepänliike.

Kaupungintalon perusparannushanke

Lahden kaupungintalon perusparannus tehdään kiinteistön alkuperää kunnioittaen ja rakennuksen eri aikakausien rakennushistoriaa vaalien. Allianssimallilla toteutettavassa hankkeessa historiallinen rakennus peruskorjataan vastaamaan nykypäivän tarpeita.

Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut Lahden kaupungintalo on ollut aikansa monitoimitalo tarjoten tiloja monille kaupungin toiminnoille. Rakennus kuuluu Mariankadun seremonia-akseliin, joka on merkitty maakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen luetteloon ja listattu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon. Alkuperäisistä toiminnoista on jäljellä valtuustosali, joka on pysynyt samassa käytössä talon historian ajan.

Uudistunut ja entistä saavutettavampi kaupungintalo otetaan käyttöön syksyllä 2023.

Allianssin toteuttajaosapuolena toimii SRV, ja suunnitteluosapuolen muodostaa kolmikko Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, Granlund Oy ja Ideastructura Oy. Tilaajaosapuolena on Lahden Tilakeskus.

Lisätietoja

Sari Honkanen, projektipäällikkö, Lahden Tilakeskus, 044 416 3540, sari.honkanen@lahti.fi
Janne Huoso, teknisen toimiston päällikkö, SRV, 040 486 9032, janne.huoso@srv.fi

Aihealueet