Hyppää sisältöön

Kaupungintalon työmaa-aidoissa uutta taidetta

Kaupungintalon työmaa-aitoja elävöittää maalaustaide. Uudet teokset sijoittuvat kaupungintalon puiston ja Mariankadun puoleisiin aitoihin. Maalaukset ovat esillä ensi kevääseen asti.

Kaupungintalon puiston puoleisen teoksen Jäljet jotka jätämme on toteuttanut Anna Jungell. Mariankadun puolelle teoksen Meidän muodot on toteuttanut Juuso Haverinen.

Teoksen Jäljet jotka jätämme kädenjälki viittaa tapaan, jolla ihminen on viestinyt jo tuhansia vuosia sitten: painamalla maalatun kädenjälkensä luolien ja kallioiden seinämille. Tässä modernisoidussa luolamaalauksessa kädenjälkien kokojen ja värien moninaisuus viestii nykylahtelaisten monimuotoisuudesta, suvaitsevaisuudesta, erilaisten yksilöiden hyväksymisestä ja yhteenkuuluvuudesta. Joukossa on myös eläinten jättämiä jälkiä.

Taiteilija haluaa maalauksellaan muistuttaa luonnon ja ihmisten monimuotoisuuden arvokkuudesta ja rohkaista niiden vaalimiseen. Katsoja voi pohtia millaisen jäljen jokainen meistä jättää yhteiseen ympäristöön, miten vaikutamme toisiin ihmisiin ja eläimiin ja kuinka voimme elää kestävästi niin, että planeetta pysyy elinkelpoisena tulevillekin sukupolville vielä tuhansia vuosia eteenpäin.

Juuso Haverisen teoksen nimi Meidän muodot tarkoittaa sitä kuinka kaikki olemme yhdessä erimuotoisia ja värisiä, mutta silti samaa muotoa loppujen lopuksi. Teoksen teemana on kestävä kehitys.

Kaupungintalon työmaa-aitojen taidehanke on toteutettu vuosien 2021–2023 aikana.  Ensimmäiset teokset valmistuivat syksyllä 2021 ja nyt vuorossa on viimeinen taideaitakokonaisuus. Teoksia on valmistunut pilotin aikana yhteensä kuusi. Hankkeen yhteystyökumppaneina toimivat Kauno ry ja Inspis ry. Maalit on sponsoroinut Tikkurila.

Lisätietoja