Hyppää sisältöön

Kaupungintalonpuiston remontin ensimmäinen osa valmistui – saneeraus jatkuu Rautatienkadun itäisellä puolella

Kuva valmiista puiston osasta
Kuvassa puiston saneerauksesta valmistunut osuus

Kaupungintalonpuiston remontti aloitettiin tämän vuoden huhtikuussa ja koko kesän ajan puisto on ollut enemmän ja vähemmän auki myllätty. Keväällä puistoa reunustavat upeat vanhat lehmukset suojattiin ja kaivaminen puistossa saattoi alkaa. Ylikasvaneet alppiruusut ja varjostavat marjakuuset poistettiin, jolloin puistoa saatiin valoisammaksi ja paremmin omaa aikakauttaan edustavaksi.

Puistoa ympäröivillä kaduilla tehtiin muutoksia. Harjukadulla muutettiin osa pysäköintipaikoista vinopysäköinnistä kadunsuuntaisiksi pysäköintipaikoiksi, ja puistoa reunustaville lehmuksille annettiin lisää kasvutilaa leventämällä niiden kasvualustaa Harjukadun suuntaan. Rautatienkatu kaventui puiston kohdalta ja suojatieylitykset ovat jatkossa turvallisempia pienen korotuksen ansiosta.

Lähes kaikki puiston pinnat avattiin ja uusittiin

Kaupungintalon edustan laaja kivipäällysteinen aukio purettiin jo kaupungintalon remontin aikana, ja nyt puiston kunnostuksen yhteydessä siihen tuotiin takaisin puiston alkuperäiseen ilmeeseen sopiva ympyrän muotoinen istutusalue ja kivituhkapintaa. Kasvillisuutta uusittiin laajalti muutenkin puistossa, koska puistoon haluttiin palauttaa 1900-luvun alkupuolelle tyypillistä ilmettä. Nurmialueille tuotiin pensas- ja perennaistutuksia sekä pikkupuita. Vapaudenpatsaan ympärystä sai niin ikään perennoista, pensaista ja ruusuista kehyksen, samalla kun sen jalusta ja portaat kunnostettiin.

Panostuksia kasteluun ja valaistukseen

Puiston käytävien reunoille asennettiin uusia sadevesien valuntaa hallitsevia rakenteita, jolloin rankkasateiden aikaankaan puistossa ei syntyisi hurjia kuoppia käytävillä. Töitä tehtiin paljon myös pinnan alla, kun koko puiston alueelle asennettiin kastelujärjestelmä ja puiston valaistusta uusittiin yhtenäisemmäksi ja alueen historiallista ilmettä korostavaksi. Patsaat saavat myös arvoisensa kohdevalaistuksen.

Nyt lokakuun puolenvälin paikkeilla Kaupungintalonpuiston ensimmäinen osa on valmis ja toivotamme kaupunkilaiset lämpimästi tervetulleiksi ihailemaan uudistunutta puistoa!

Kuva puiston työmaalta
Kuva keskeneräiseltä työmaalta

Hanke jatkuu ensi vuonna

Ensi vuonna ryhdytään kunnostamaan puiston toista osaa Rautatienkadun ja Vesijärvenkadun välissä, jossa tullaan säilyttämään Kaupungintalonpuiston omaleimainen istutusalue eksoottisine agaaveineen. Myös tästä osasta puistoa poistetaan suuret ja vanhat pensaat sekä istutetaan monivuotisia koristekasveja enemmän puiston alkuperäistä henkeä kunnioittaen.

Ensi vuonna katualueille ei tule yhtä suuria muutoksia kuin tänä vuonna tehtiin, mutta Harjukadun puoleisille puille annetaan sielläkin lisätilaa. Pysäköintipaikkojen määrä pysyy kuitenkin entisellään.