Hyppää sisältöön

Käytännöllistä tukea pk-yrityksille kansainvälisiin rekrytointeihin – Lahti mukana kansallisessa PIKEUS-hankkeessa

Vaikka kansainvälinen rekrytointi on monissa yrityksissä jo arkea, etenkin monet pienet ja keskisuuret yritykset kaipaisivat apua alkuun pääsemiseksi. Yrittäjiä askarruttavat esimerkiksi byrokratiaan, työpaikan arkisiin käytäntöihin ja saatavilla oleviin palveluihin liittyvät kysymykset.

Pk-yritykset ja ulkomaalainen työvoima Suomessa (PIKEUS) -hankkeen tavoitteena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä kansainvälisissä rekrytoinneissa – Suomesta ja ulkomailta. Yritykset saavat käytännönläheisiä ratkaisuja kansainvälistymiseen niin omalta alueeltaan kuin oppeina muualta Suomesta. Hanke palvelee myös julkisen sektorin tarpeita.

Pitovoimaa: työ kiinnittää kansainvälisiä osaajia Lahteen

PIKEUS-hankkeen tavoitteena on tukea myös pitovoimaa eli jo Suomessa asuvan kansainvälisen potentiaalisen työvoiman työllistämistä. Pitovoima on valittu Lahdessa hankkeen alueelliseksi kärjeksi.

– Lahti painotti jo suunnitteluvaiheessa konsortion työssä huomioitavaksi olemassa olevan kansainvälisen potentiaalisen työvoiman työllistämismahdollisuuksien kohentamista hankkeella, sanoo Lahden elinvoima- ja työllisyyspalveluiden kehitysjohtaja Maijastina Setälä.

Valtakunnallinen PIKEUS-verkosto tukee hyvin suurten kaupunkien välistä yhteistyötä pk-yritysten kansainvälisissä rekrytoinneissa. Suurten kaupunkien verkostosta saadaan myös lisävauhtia keväällä 2024 alkavaan Lahden elinvoimapalveluiden ESR-rahoitteiseen International Work -suurhankkeeseen (1,7 miljoonaa euroa). Hankkeessa ratkaistaan juuri kansainvälisen työnhakijaryhmän työllistämisen haasteita Lahden seudulla. Esimerkiksi LUT-yliopistosta Lahden kampukselta valmistuu nopeasti kasvava määrä kansainvälisiä osaajia, jotka halutaan työllistää Lahden seudulle.

– Kehitteillä olevan ja kaikki keskeisimmät kansainvälistymisen palvelut yhteen kokoavan International House Lahti -palvelun merkitys alueen veto- ja pitovoiman vahvistajana on jatkossa myös merkittävä, muistuttaa Lahden elinvoimapalveluiden kansainvälisen osaamisen päällikkö Juha Valta.

Suurten kaupunkien monitieteinen verkosto

Vuoden kestävän kansallisen PIKEUS-hankkeen kokonaisbudjetti on 140 000 euroa. Konsortion jäsenet vastaavat yhdessä hankkeen rahoituksesta. Monitieteinen, riippumaton tutkimuslaitos E2 Tutkimus vastaa työn koordinoinnista ja tutkimuksen toteutuksesta.

PIKEUKSEN konsortiossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Kuopio, Lahti, Business Finlandin Work in Finland, kiinteistö- ja rakentamisalan KIRA-yhteenliittymä sekä E2 Tutkimus.

PIKEUS-hanke (e2.fi)

Lisätiedot