Hyppää sisältöön

Kesätöissä kaupungilla: ”Työkavereilla on intohimoa omaa työtä kohtaan”

Ella Salo, 19, tutustui Lahden ympäristöterveysyksikön toimintaan kesän aikana.
Henkilö nojaa soutuveneeseen uimarannalla.

Heinäkuun aikana Ella on tarkkaillut uimarantojen kuntoa, eli ottanut vesinäytteitä uimarannoilta sekä seurannut rantojen sinilevätilannetta. Tutuiksi ovat tulleet kollegojen kanssa myös ravintoloiden Oiva-tarkastukset, markkinoiden torikojut ja melunmittaus. Kesätöissä Ella on oppinut, että kaikkeen kannattaa lähteä ennakkoluulottomasti mukaan.

– Tämä ei ole ihan normaali toimistotyö, vaan paljon on saanut olla liikkeessä ja ulkona ympäri kaupunkia. Kuukauden aikana olen ehtinyt saamaan hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea ympäristöterveyden toimintaan kuuluu.

Ympäristöterveys huolehtii, että ympäristöterveydenhuollon lainsäädännön velvoitteita noudatetaan kunnan alueella. Kiinnostus ympäristöä ja kaupungin toimintaa kohtaan toimi kimmokkeena kesätyöhaussa.

– Ympäristön lisäksi halusin päästä tutustumaan kaupungin palveluihin lähemmin. Minusta on tärkeää tietää, mitä kaupunki tekee, ja täällä pääsee tutustumaan siihen, mitä kaupunkiorganisaatiossa tapahtuu.

Perehtymistä kollegojen kanssa

Kesätyöympäristö on ollut opettavainen ja kannustava. Perehtymiseen on kesän hiljaisimpina aikoina reilusti aikaa.

– Täällä työkavereilla on todella paljon kiinnostusta ja intohimoa omaa työtänsä kohtaan. Minua on ehditty opettaa paljon, ja olen saanut valtavasti materiaalia aiheesta kuin aiheesta aina, kun olen pyytänyt.

– En tiedä johtuuko se tästä kesästä, mutta työkaverit ovat kaikki olleet tosi mukavia. Heinäkuussa toimistolla on välillä vain vähän väkeä, mutta kyllä täältä yleensä on kahviseuraa saanut.

Työ kaupungilla on Ellan mielestä hyödyllistä kaikille alasta riippumatta.

– Tämä työ sopii hyvin henkilölle, joka on avoin ja oppivainen. Kunhan mielenkiintoa riittää, niin sillä pärjää pitkälle. Kaikesta saa lisätietoa, kun vain kysyy.

Kesän jälkeen suuntana on yliopisto

Elokuussa tuore ylioppilas aloittaa diplomi-insinööriopinnot LUT yliopistossa. Onnistuneesti sujuneet ylioppilaskirjoitukset takasivat, että Ella pääsi valitsemaan haluamansa alan ja opiskelupaikkakunnan. Laskemisesta pitävä Ella päätti suuntautua laskennalliseen tekniikkaan.

– Olen onnellinen siitä, että sain valita itselleni sopivimman alan ja opiskelupaikan. Pohdin monia vaihtoehtoja, mutta tämä ala vaikutti kiinnostavalta. Odotan opintojen alkua innolla, sillä tykkään laskea ja lukea. Lappeenranta on minulle juuri sopivan kokoinen kaupunki.

Ellan kesä on kulunut jouhevasti lukiessa, avoimen yliopiston kursseja suorittaessa ja uuteen valmistautuessa.

– Ensimmäiset muuttokuormat ovat jo lähteneet kohti Lappeenrantaa.