Hyppää sisältöön

Keskustan kaavaillassa rohkaistiin asukkaita mukaan visioimaan tulevaisuuden keskustaa

Keskustan kaavailta järjestettiin Fellmanniassa tiistaina 18.4. Nimestään huolimatta mukana oli monipuolisesti ajankohtaisia keskustan suunnittelu- ja rakennushankkeita. Fellmanniassa ja etäyhteyksien päässä oli yli 100 lahtelaista, jotka olivat kiinnostuneita pitkän aikavälin visioista ja tämän kesän rakennuskohteista. Tilaisuudessa esiteltyihin kohteisiin pääset tutustumaan tekstin alalaidasta löytyvistä esittelymateriaaleista ja videotallenteesta.

Uutta kaupunkikuvaa luodaan keskustan jokaisella nurkalla

Illan sisällöt voidaan tiivistää kolmeen suurempaan alueellisen kokonaisuuteen. Paavolan uusittu asemakaava mahdollistaa korkeampaa rakentamista useammalla tontilla. Tämä synnyttää mahdollisuuksia uudenlaiselle asumiselle ja palveluille alueella. Toteutuessaan Paavolan alueen tiivistyvä kaupunkirakenne muuttaisi kaupunkikuvaa Kirkkokadun, Kauppakadun ja Sammonkadun ympäristössä. Kyseessä on pitkän aikavälin suunnitelma, joka uudistaisi muun muassa lahtelaisille tuttuja Luhdan ja Iskun kortteleita.

Toiseksi kokonaisuudeksi voidaan laskea uusiutuva Ranta-Kartanon, Kisapuiston ja Pikku-Vesijärven alue. Rakentuva Ranta-Kartano tuo keskustaa lähemmäksi Vesijärven rantaa. Tällä hetkellä alue odottaa asemakaavavarausten mukaisesti uutta asuinrakentamista ja kylpylähotellia. Pian valmistuvan uuden pysäköintitalon Pikku-Vesijärven puoleiselle seinälle suunnitellaan muraalimaalausta, joka parantaa tilapäisesti rakennusvaiheessa olevan alueen ulkonäköä. Kesäksi alueen tilapäiskäyttö täydentyy pumptrack-radan lisäksi taidekontilla. Keskipuiston ja -väylän rakentaminen jatkuu 2024 ja se valmistuu muun rakentamisen edetessä.

Kaupunkilaisille rakkaan Kisapuiston ehostus alkoi jo viime vuonna, ja rakennustyöt siirtyvät hiljalleen jalkapallokentän puolelle, kun pesäpallokenttä ja tekojäärata valmistuvat kesällä. Rakentaminen jatkuu jalkapallokentän puolella, kun purkutyöt nykyisen katsomon osalta lähtevät käyntiin kesän lopulla. Pitkään odotetun uuden katsomorakennuksen lisäksi uusitaan keinonurmi. Alueen töiden pitäisi valmistua kokonaisuudessaan kesällä 2025.

Pikku-Vesijärven kunnostamisessa kuultiin lahtelaisten toiveita talven aikana. Alueelle tulee lukuisia uusia toimintoja kahden seuraavan vuoden aikana. Perheille kiinnostavin uudistus on metsäleikkiteemainen ja luonnonmateriaaleista rakennettu lasten seikkailupaikka, joka rakennetaan amfiteatterin viereiseen metsäiseen rinteeseen.  Lisäksi nykyinen kuntoilupaikka laajenee järven länsirannalla. Vuonna 2024 alueelle rakennetaan muun muassa suuri oleskelulaituri ja uusitaan pysäköintialuetta. Uudistuksista huolimatta puiston nykyinen rauhallinen ja vehreä tunnelma säilytetään.

Harjukadun historiallinen ympäristö tarvitsee arvoisensa suunnitelmat

Kolmas suurempi uusiutuva kokonaisuus on peruskorjattava kaupungintalo, kaupungintalonpuisto ja viereinen Harjun koulun kortteli. Pian valmistuva kaupungintalo saa arvoisensa puiston, kun kaupungintalonpuisto kunnostetaan alkuperäisen kaltaiseksi. Puistoon palautetaan sorapintainen aukio istutuksineen kaupungintalon edustalle, uudistetaan patsaiden jalustoja ja puiston valaistusta. Lisäksi nykyiset pensaat poistetaan ja niiden tilalle istutetaan monilajisesti pensaita ja kukkivia pikkupuita.

Asukkailta tuli tilaisuudessa kysymyksiä ja toiveita myös Harjukadun osalta. Kadun tulevaisuus päätetään meneillään olevan Harjun koulun korttelin asemakaavaprosessin yhteydessä. Koulutoiminta alueella loppuu ja asukkaita on osallistettu ideoimaan uusia käyttötapoja kortteliin.

Milloin keskusta saa kävelykadun? – Lisää asukkaiden kysymyksiä ja ideoita kaivataan keskustavision ideointivaiheessa

Kaupunkisuunnittelu toivoo asukkaita mukaan ideointityöhön aina kun Lahdessa suunnitellaan uutta kaupunkia, sillä asukkailla on usein tarjota suunnittelijoille tärkeää taustatietoa ja innovatiivisia ideoita. Tämän vuoden aikana Lahdessa työstetään tulevaisuuteen katsovaa Keskustavisiota. Vuoteen 2040 ulottuva visio on oikea paikka myös rohkeammille avauksille ja vaihtoehtoisille kehityspoluille, joiden avulla lahtelaisia, yrityksiä ja turisteja saadaan houkuteltua keskustan palveluihin entistä enemmän.

Keskusta on kaupungin sydän, joka luo pohjan kaupungin elinvoimalle, vetovoimalle ja houkuttelevuudelle. Visiotyössä selvitetään, miltä tulevaisuuden keskusta tuntuu ja mikä tekee siitä eläväisen ja viihtyisän. Syksyn tulevat asukastilaisuudet ovat oikea paikka kirkastaa tavoitekuvaa esimerkiksi paljon puhuttaneista kävelykatuvaihtoehdoista, tulevaisuuden kaupunkikulttuurista ja ihmislähtöisestä kaupungista. Tule siis syksyn tilaisuuksiin ideoimaan, mikä saa sinut tulemaan keskustaan myös tulevaisuudessa.

Keskustan kaavaillan Mankeli-arvonta suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu.

Tilaisuuden muistio (pdf)

Tilaisuuden esitysmateriaali (pdf)

Tilaisuuden verkkotallenne (katsottavissa 4.5. asti): https://youtu.be/CwaxadrYp1w 

 

Kaikki ajankohtaiset työkohteet löydät kaupunkiympäristön suunnittelun alasivuilta: https://www.lahti.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkiympariston-suunnittelu/