Hyppää sisältöön

Keskustavision aloitusseminaarissa kehittämistarpeiksi nostettiin turvallisuus, vehreys ja elävyys

Tiistaina 29.8. järjestetyssä Keskustavision aloitusseminaarissa lahtelaisille kerrottiin, miten he pääsevät osallistumaan tulevaisuuden keskustan vuorovaikutteiseen suunnitteluun läpi syksyn. Seminaarin kiinnostavin anti monelle oli paneelikeskustelu, josta saatiin ensimmäisiä johtolankoja siitä, millainen olisi kutsuva keskusta. Voit katsoa paneelikeskustelun tallenteen Lahden kaupungin Youtube-sivuilta.
Kuva keskustavision paneelikeskustelusta

Kick-off -seminaarin alussa esiteltiin lyhyesti hankkeen tavoitteita ja toteuttajia. Tavoitekuva on selkeä; viihtyisä keskusta lisää elinvoimaa, kutsuu asiakkaita keskustan liikkeisiin ja houkuttelee Lahteen uusia asukkaita. Kunnianhimoinen ja toteutuskelpoinen visio keskustasta rakennetaan nyt yhdessä kaikkien kaupunkilaisten ja keskustan alueen toimijoiden kanssa. Lahen näköinen tarina ohjaa tulevaisuuden kehittämistä. Kaupunkia sparraa ja avustaa hankkeessa Uusi Kaupunki Kollektiivi.

Lahden keskusta ei voi jäädä paikoilleen

Yleisöä ja illan panelisteja yhdisti vähintäänkin yksi jaettu visio. Lahden keskusta ei voi jäädä paikoilleen nykytilaan, vaan keskustan on nostettava merkitystään lahtelaisten ja ulkopaikkakuntalaisten silmissä. Väestörakenne, kulutus ja työelämä ovat muutoksessa, joka haastaa kaikkia Suomen kaupunkeja.

Seminaarissa Lahden keskustalle tunnistettiin monia valttikortteja. Keskustassa asuvat kokivat elämisen sujuvana ja toimivana. Keskusta on tiivis ja helposti saavutettava myös muualta saapuvien osalta. Harjut ja Vesijärvi luovat perustan maisemalle, jonka syleilyssä lepäävää tiivistä keskustaa on helppo ylistää luonnonläheiseksi.

Keskustan uhkana taas nähtiin turvattomuus, se että ei tartuta mahdollisuuksiin ja tehdään päätöksiä katsoen liikaa menneeseen. Yhteistä huolta herätti myös tulevaisuuden kaupan ja torin näkymät. Lisäksi kulttuurille toivottiin enemmän näkyvyyttä.

Tulevaisuuden keskustaan toivottiin suuria ja pieniä tekoja. Tulevaisuuden viihtyisä kaupunkikokemus voisi sisältää kokeiluja, rauhallisia vehreitä hengähdyspaikkoja, hyvää saavutettavuutta ja tiiviitä palveluja. Useasti nostettiin esille lasten, nuorten ja opiskelijoiden tarpeiden erityinen huomiointi. Keskustan on oltava heille innostava ja turvallinen. Paneelissa konkreettisena esimerkkinä nostettiin esiin innovatiiviset opiskelija-asumisen muodot ja toive kampusalueen yhdistymisestä keskustaan.

Yleisön puheenvuoroissa kuului myös melko äskettäin Lahteen muuttaneiden asukkaiden ääni ja innostus kehittää uutta kotikaupunkiaan entistä vetovoimaisemmaksi. Asukkaat toivoivat hankkeen tuleviin työpajoihin ihmisiä monenlaisista taustoista, visioidessa ei tarvitse olla samaa mieltä.

Mistä tulevaisuuden keskusta tunnetaan? –Tervetuloa mukaan syksyn työpajoihin!

Keskustavision asukastilaisuudet jatkuvat seuraavan kerran lahtelaisten parissa jo keskiviikkona 20.9. Trion Palvelutorilla klo 17.30. Syksyn työpajoissa asukkaat pääsevät kertomaan tarkemmin visioistaan, toiveistaan ja huolistaan tulevaisuuden keskustan kannalta. Nyt on aika vaikuttaa!

Lisätietoja hankkeesta ja tarkat tiedot tulevista tilaisuuksista löydät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.lahti.fi/keskustavisio

#Keskustavisio2040 #LahesTäydellinen

Vinkkaa visiönääri -kysely avoinna 20.9. asti!

Tiedämme, että Lahessa on jo nyt loistavia ideoita ja visionäärisiä tekijöitä. Ehkä tunnet jonkun, joka on osoittanut intohimoa kaupungin kehittämiseen – tai tekee mahtavia juttuja jo nyt? Ehkä olet itse tällainen tekijä?

Uskomme, että viihtyisä ja eläväinen kaupunkikeskusta syntyy parhaiten yhdessä tekemällä. Keräämme vinkkejä ja ehdotuksia hyvistä tyypeistä, joita kannattaa ehdottomasti pyytää mukaan kehittämiseen. Kenen ideat sinä haluat mukaan?

Vinkkaa visionääri täällä

Katso tilaisuuden tallenne Youtubesta!

Ohita upotus