Hyppää sisältöön

Kestävä liiketoiminta on merkittävä kasvun veturi – rakennusalan edustajat kokoontuivat kiertotalousteeman ääreen Lahdessa

Lahti on yksi Suomen suurimmista kiertotalouden ja cleantech-liiketoiminnan keskuksista, joka työllistää lähes 5 000 henkilöä, totesi kaupunginjohtaja Mika Mäkinen puheenvuorossaan Construction Goes Circular -seminaarissa Lahdessa.
Mika Mäkinen Lahden kaupungintalon portaikossa

–Kujalan käsittelykeskus on konkreettinen esimerkki innovatiivisesta yritysekosysteemistä, joka toimii paikallisten ihmisten, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyöllä. Kujalassa yritykset hyötyvät myös toistensa sivuvirtatuotteista, tiedosta ja osaamisesta.

Mäkinen puhui kansainvälisessä, kestävän rakentamisen ja kiertotalouden seminaarissa (Construction Goes Circular) 11. lokakuuta Lahden Sibeliustalossa. Seminaariin osallistui rakennusalan ammattilaisia, päättäjiä ja muita asiantuntijoita Suomesta ja ulkomailta.

Mäkinen korosti, että Lahden alueen yritykset ovat sitoutuneet kiertotalouteen.

–Juomayhtiö Hartwall ja Lahden Energia ovat rakentaneet Lahteen uuden kiertotalouspohjaisen biokaasulaitoksen. Panimossa syntyvästä mäskistä valmistetaan biokaasua.

–Toinen jännittävä esimerkki kiertotalouden innovaatioista on se, että yksi Suomen tunnetuimmista elintarvikealan brändeistä Fazer valmistaa kauran kuorista keinotekoista makeutusainetta ksylitolia täällä Lahdessa. Kaurankuoret menivät ennen hukkaan ja nyt se on arvokas raaka-aine, Mäkinen kertoi.

Esimerkkinä kaupungin omasta toiminnasta Mäkinen nosti esiin historiallisen Lahden kaupungintalon peruskorjauksen. Vuonna 1912 rakennettu kaupungintalo on peruskorjattu kestävästi kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Remontin yhteydessä 609 tonnia materiaalia ja 99 prosenttia purkujätteestä hyödynnettiin.

Aihealueet