Hyppää sisältöön

Kierrätetystä materiaalista taidetta ja muotia

Taide- ja muotoilukoulu Taikassa ympäristötietoisuus näkyy monella tasolla ja innostaa oppilaita pohtimaan tekemistä ja materiaaleja uusilla tavoilla.

Luokan hyllyille on nostettu värikäs rivistö pahvisia roskapönttöjä, joita alle 10-vuotiaiden ryhmät tuunasivat mieleisikseen syksyllä. Ne syntyivät osana ympäristökasvatuksen hanketta, johon Taika sai opetushallitukselta avustusten lukuvuodelle 2020-2021.

Koulu käytti kaikki perusopetuksen ryhmät Kujalan jätekeskuksessa. Oppilaille vierailu oli elämys: lähes jokainen piti sitä palautekeskustelussa syksyn kohokohtana.

– Seurasimme jätteen matkaa oman luokan kierrätysastioista koulun takapihan jäteastioihin ja Kujalan jäteasemalle. Asemalla kaksi jäteneuvojaa kertoi meille lajittelusta ja kiertotaloudesta, ja lopuksi pääsimme kiertoajelulle. Oli valtava elämys nähdä, miten iso osa jätteestä voidaan käyttää uudestaan materiaalina, kuvataideopettaja Leena Töyrylä kertoo.

Hankkeesta ja sen tuloksista kerätään painettu ja digitaalinen julkaisu, jota voidaan jatkossa käyttää opetuksen tukena ja koulutusmateriaalina.

Oppilaat ovat Töyrylän mukaan kiinnostuneita ja tietoisia ympäristöasioista. Hän haluaa opettaa katsomaan ympäristöasioita monesta näkökulmasta.

– Heiltä tulee jatkuvasti uusia ideoita ja he osaavat lajitella ja kierrättää materiaaleja oikein ja omaehtoisesti. Joskus pitää oikein pohtia, ettei lapsille syntyisi ympäristöahdistusta. On tärkeää saada kierrätysmateriaalia enemmän käyttöön, mutta haluamme opettaa myös esteettisiä valintoja.

Aikuistuvilla veljeksillä Eetu ja Aapo Mäkisellä on pitkä suhde Taikan opintoihin ja ympäristöasioihin. He rakentavat lopputyönä uniikkia vaatemallistoa muokkaamalla kirpputorivaatteita. Ympäristöasiat ja intohimo muotiin on Mäkisten mielestä mahdollista yhdistää.

– Kestävä kehitys on yksi lähtökohta. Ostamalla valmista ei myöskään tarvitse lähteä kaavoittamaan vaatteita alusta asti. ­Kirpputoreilta saa edullisesti uuden veroisia materiaaleja. Usein tartumme vaatekappaleisiin, joissa on jo valmiina jokin vastakohta, he kertovat.

Ympäristöpääkaupungin teemat näkyvät laajasti muuallakin Wellamo-opiston opetuksessa. Vastuullisesti Wellamossa -hanke tuotti opetukseen uusia käytänteitä. Listalla on ohjeita mm. kierrätyslasin ja kuivuneen saven käyttöön ja maalausvälineiden ympäristöystävälliseen pesuun.

– Hankkeessa annoimme vastuullisuuslupauksen, joka näkyy tulevan lukuvuoden opetusohjelmassa, suunnittelijaopettaja Eeva-Liisa Kauppila kertoo.

Teksti Ina Ruokolainen
Kuvat Juha-Pekka Huotari