Hyppää sisältöön

Kisapuiston pääkatsomorakennuksen päivitetty hankesuunnitelma hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnassa 

Lautakunnan päätettävänä 25.1.2024 on, että se lausuntonaan esittää konserni- ja tilajaostolle Kisapuiston stadionin pääkatsomorakennuksen päivitetyn hankesuunnitelman hyväksymistä jatkovalmistelun lähtökohdaksi.

Uuteen pääkatsomorakennukseen suunnitellaan katsomo sekä tiloja urheiluseuratoiminnalle ja harrastajille. Pääkatsomorakennus palvelee kesällä jalkapallon ja pesäpallon harrastajia sekä alueen muita käyttäjiä, kuten ulkokuntosalin asiakkaita. Talvikaudella rakennuksen käyttäjiä ovat tekojään luistelijat ja lämmitettäviä tekonurmia käyttävät jalkapalloilijat.  

Päivitetyssä hankesuunnitelmassa on pyritty löytämään Kisapuiston kaikkia käyttäjiä ja toimintoja palveleva ratkaisu, jossa toiveet ja käytettävissä oleva euromäärä kohtaavat. Lopullinen suunnitteluratkaisu tarkentuu jatkosuunnitteluvaiheessa. 

Pääkatsomohankkeen kokonaiskustannusten tulee mahtua nykyisen talousarvion investointiohjelman raamiin. Taloussuunnitelmassa 2024–2026 hankkeen rahoitukseen on varattu 13,2 milj. euroa. Liikuntapaikkarakentamiseen haetaan uudelleen rahoitusta myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.  

Hankkeen toteutusaikataulu riippuu muun muassa valittavasta toteutusmuodosta. Nopeimmillaan hanke valmistuisi kesällä 2026.   

Hankesuunnitelman mukaista toiminnallista mallia on valmisteltu yhteistyössä Lahden Tilakeskuksen, kaupungin liikuntapalveluiden sekä jalkapalloseura FC Lahden kesken. Valmistelun yhteydessä on päädytty siihen, että FC Lahdella ei ole mahdollisuuksia osallistua hankkeeseen ensimmäisessä vaiheessa. Hankesuunnitelman mukainen ratkaisu kuitenkin mahdollistaa FC Lahden mukaantulon myöhemmin.   

Pääkatsomorakennuksen päivitetyn hankesuunnitelman keskeisimmät periaatteet 

  • Kiinteitä katsomopaikkoja on 2100, lisäksi 340 purettavissa olevaa katsomopaikkaa. 
  • Uefan kategorian 2 vaatimukset täyttyvät, mutta pääkatsomo suunnitellaan ja toteutetaan siten, että sen tilat mukautuvat kategorian 3 vaatimuksiin. 
  • Kategoria 3 on mahdollista saavuttaa myöhemmin päätykatsomojärjestelyjen sekä joidenkin tilamuutosten ja täydennysten jälkeen, jolloin katsomokapasiteetti nousee vähintään 4500 katsojaan. 
  • Hankesuunnitelma on laadittu kaupungin investointihankkeen periaattein. 
  • Rakennus toteutetaan noudattaen vähähiilisen rakentamisen periaatteita. 
  • Ympäristönäkökohtiin kiinnitetään erityistä huomiota muun muassa kiertotalouden ja hulevesien hallinnan osalta. 

Hankesuunnitelman päivityksen 16.1.2024 yhteydessä pääkatsomorakennuksen tilaohjelmasta on jätetty pois sellaisia tiloja, joita sinne ei välttämättä tarvita. Osa pukusuojatiloista sijoittuu jatkossakin vanhaan, suojeltuun pukusuojarakennukseen. Tekojääradan jäänhoitokoneen tarvitsemat tilat on eriytetty omaksi rakennuksekseen. Lisäksi on jätetty pois FC Lahden käyttöön tarkoitettuja tiloja. 

Valmisteluvaiheita 

Konserni- ja tilajaosto on hyväksynyt Lahden Kisapuiston pääkatsomorakennuksen hankesuunnitelman kesäkuussa 2022. Hankesuunnitelma perustuu alueen kokonaissuunnitelmaan, jonka Lahden kaupunginhallitus on hyväksynyt syksyllä 2021. Suunniteltu katsomo voidaan rakentaa nykyisen vuodelta 1966 olevan asemakaavan mukaan. 

Pääkatsomohankkeen kilpailutus SR-urakkamallilla käynnistettiin syksyllä 2022. Kilpailutus päättyi toukokuussa 2023 hankinnan keskeyttämiseen ja saatujen tarjousten hylkäämiseen asetetun kattohinnan ylityksen vuoksi. Tämän jälkeen ryhdyttiin valmistelemaan hankkeen sisällön tarkistamista niin, että asetetut kustannustavoitteet pystytään saavuttamaan. 

Pääkatsomorakennuksen hankesuunnitelmasta on keskusteltu konserni- ja tilajaoston sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksissa ja seminaareissa. 

Lisätiedot 

Lahden kaupunki
toimitilajohtaja Jouni Arola, Lahden Tilakeskus, 050 559 4227
liikuntajohtaja Aleksi Nyström, Liikuntapalvelut, 044 483 1794 

Hankesuunnitelma 16.1.2024 ja hankesuunnitelma-aineisto löytyvät esityslista-aineistosta. 

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksen 25.1.2024 esityslista Dynasty-palvelussa