Hyppää sisältöön

Koronaepidemia leviämisvaiheessa – Lahti rajoittaa palvelujaan

Uusista rajoitustoimista päätti 25.11. kokoontunut alueellinen koronayhteistyöryhmä.

Päijät-Hämeessä rajoitetaan tilapäisesti yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärä 10 henkilöön. Tilaisuuksissa tulee huomioida maskisuositus ja turvavälit. Osa kuntien julkisista palveluista suljetaan ja osa on käytössä rajoitetusti. Sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään pitämään normaalisti toiminnassa koko alueella. Uudet rajoitukset tulevat voimaan 30.11.2020 mennessä ja niitä jatketaan 14. joulukuuta saakka.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen muistuttaa, että tärkeintä on rajata sosiaaliset tilanteet minimiin muutamaksi viikoksi ja noudattaa terveysviranomaisten suosituksia. Kaupungin toiminnan rajoitukset tukevat tätä. Timosen mukaan palvelut pyritään pitämään toiminnassa rajoitusten puitteissa.

Maskien käyttö kouluissa laajenee

Lahden kaupungin perusopetuksessa kaikille yläkoulun oppilaille annetaan maskisuositus, oppilaat saavat maskit kouluilta siten, että ne ovat käytettävissä viimeistään 30.11. Yläkoulun opettajien osalta suositus on jo voimassa.

Lukioissa maskisuositus on voimassa sekä opiskelijoilla että opettajilla. Lukio-opiskelijat hankkivat maskinsa itse. Syksyn ylioppilasjuhlat joudutaan koronatilanteen vuoksi perumaan. Lukiot selvittävät parhaillaan, miten tilaisuudet pystytään korvaamaan.

Nuorisotilat pidetään avoimina mutta niissä noudatetaan maskisuositusta ja turvavälejä.

Liikuntatiloja suljetaan ja kulttuuripalveluja rajoitetaan

Lahti sulkee uimahallit ja kuntosalit yleisöltä perjantaiaamuna 27.11.

Kaikki aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kahdeksi viikoksi maanantaista 30.11. alkaen.

Kirjastot pysyvät auki rajoitustoimenpitein. Kirjastossa käynti rajataan 15 minuutin asioimiseksi.

Sinfonia Lahden syyskausi päättyy maanantaina 30.11. Orkesteri järjestää perinteisen Itsenäisyyspäivän konserttinsa verkkolähetyksenä. Kaupunginteatterilla on näytöksiä koronatilanteen niin salliessa vielä rajoitusajan jälkeen 19.12.

Lahden palvelutori pidetään auki.

Koronatilannetta arvioidaan päivittäin

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee edelleen kaikkia yli 15-vuotiaita. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä aina kun ei voi pitää turvavälejä.

Yhtymä kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos on välttämätöntä matkustaa muille epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueille kuten pääkaupunkiseudulle. Yhtymä suosittaa etätyötä kaikissa tehtävissä, joissa sitä voidaan soveltaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Lahden kaupunki arvioivat koronaepidemiatilannetta päivittäin.