Hyppää sisältöön

”Kortteliliiga sopii lahtelaisuuteen, koska täällä ollaan rentoja”

Timo ”Tipi” Tuomolalla on vuosikymmenten kokemus Kortteliliigasta ja sen kuuluisasta joukkuehengestä. Tipi on ottanut pallon haltuun myös Kortteliliigan toiminnanjohtajana.

Timo ”Tipi” Tuomola, 55

  • Kortteliliigan toiminnanjohtaja, aiemmalta ammatiltaan yrittäjä 
  • Asuu Metsä-Hennalassa 
  • Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi aikuista poikaa  
  • Harrastaa Kortteliliigan lajeja kuten kaukalopalloa, salibandyä, mölkkyä, padelia ja kyykkää. 

Miten päädyit Kortteliliigan toiminnanjohtajan pestiin?

Aloitin Kortteliliigassa vuonna 1985 kaukalopallojoukkueessa. Olin tuolloin lukioikäinen ja pelasin luokkakavereiden kanssa samassa joukkueessa. Myöhemmin on tullut kokeiltua useita lajeja.

Olen ollut pitkään mukana Kortteliliigan toiminnassa, johtokunnassa ja mölkkyjaoston puheenjohtajana. Hallinto tuli tehtävien myötä tutuksi. Ennen tätä olin yrittäjänä, mutta sitten minua pyydettiin Kortteliliigan toiminnanjohtajaksi edeltäjäni Jake Ropposen eläköityessä. Punnitsin pitkään viran vastaanottamista, mutta en ole katunut päivääkään. 

Kerro paras muistosi Kortteliliigasta?

Muistoja olisi monia, mutta varmasti minulla, kuten monella muullakin, kaveriporukka yhdistää ja oma joukkue on se tärkein. Välttämättä pelin lopputuloksellakaan ei ole väliä vaan parasta on yhdessä oleminen ja liikkuminen. Päivän kohokohta saattaa olla pelin jälkeinen ”palaveri” hyvällä porukalla virkistävän juoman kera. 

Jos joku ei pääse osallistumaan peliin esimerkiksi loukkaantumisen takia, hän tulee kuitenkin ottelun jälkeiseen kokoontumiseen. Loukkaantunut ei välttämättä tule katsomaan itse peliäkään vaan tapaamaan joukkuekavereita. 

Mikä Kortteliliigassa on parasta?

Kortteliliigassa tarjotaan mahdollisuus harrastaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Jokaiselle on tarjolla laji, jota harrastaa, yksilönä tai joukkueena. Joissain lajeissa jotkut joukkueet ovat mukana kilpailumielessä, joten jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva taso harrastaa ja pelata omaa lajiaan. 

Kortteliliigassa joukkueen yhteishenki yhdistää ja pelaamaan on helppo tulla mukaan. On olemassa ihmisiä, jotka ovat pelanneet vuosikymmeniä samassa joukkueessa samojen tyyppien kanssa ja mukaan on tullut vuosien varrella myös paljon uusia ystäviä. 

Ketkä voivat liittyä mukaan?

Kuka tahansa voi liittyä Kortteliliigaan. Jäsenmaksu on 30 euroa vuodessa, minkä lisäksi on lajikohtaiset joukkuemaksut. Ikärajoja on vain parissa lajissa – salibandyssä täytyy olla vähintään 17 vuotta ja jalkapallossa 15 vuotta. 

Kortteliliiga on lahtelaisille tuttu, mutta usein myös muilta paikkakunnilta muuttaneet ottavat yhteyttä ja kyselevät lajien ja joukkueiden perään. Meiltä löytyy kätevä järjestelmä, jonka avulla voidaan ilmoittaa pelaajan etsivän joukkuetta tai joukkueen etsivän pelaajaa. Tämän avulla kaikille löytyy varmasti sopiva paikka. 

Joku voisi ajatella Kortteliliigan olevan vain miehille. Millainen naisedustus teillä on?

Aikoinaan Kortteliliiga onkin varmasti ollut pääasiassa äijien juttu, mutta naisten määrä on ilahduttavasti kasvanut. Naisia on erityisen paljon joukkuelajeissa kuten salibandyssä ja jalkapallossa, jopa 10–20 joukkuetta lajissaan. Myös tenniksessä, mölkyssä ja padelissa on huomattava määrä naisia. 

Mitä toivot Kortteliliigan olevan 10 vuoden päästä?

Toivoisin Kortteliliigaan uusia lajeja ja vanhojen lajien pysyvyyttä. Voisin myös veikata, että naisten määrä Kortteliliigassa saattaa jopa tuplaantua. Uskon Kortteliliigan olevan hyvä ja kestävä konsepti. Suurimmat muutokset ovat varmasti tulleet netin myötä. Joukkueen vetäjän ei tarvitse enää kotoa lähteä pelaajia hakemaan. 

Mikä on parasta Lahdessa ja lahtelaisissa?

Olen paljasjalkainen lahtelainen ja viihdyn täällä hyvin. Lahtelaiset ovat rentoja ja Kortteliliiga sopii lahtelaisuuteen. 

Lahti on sopivan kokoinen ja hyvällä sijainnilla varustettu kaupunki. Kortteliliigaan tulee paljon porukkaa myös ympäryskunnista. Täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia. 

Teksti: Nella Pesonen
Kuva: Juha-Pekka Huotari

Juttu julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/23.

Kortteliliiga

  • tarjoaa vapaamuotoista harrastesarjatoimintaa ja omaehtoisia liikuntamahdollisuuksia kaveriporukoiden iloksi Lahdessa 
  • Perustettu 1969
  • 450 joukkuetta, vuosittain 5 000 ottelua  
  • jäseniä noin 3 800, iältään 15–80 vuotta.

Aihealueet